AİLE KONUTUNDA KALMA HAKKININ ŞERHİ

Aile konutu olarak kullanılan taşınmazın maliki olan eş ölürse, sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine intifa veya oturma hakkı tanınmasını veya mülkiyet hakkı verilmesini isteyebilir (MK.240).
Mahkeme bu yönde bir karar verirse, kesinleşmiş karara istinaden sağ kalan eşin istemi üzerine gerekli tescil tapuda yapılır.
Konut üzerinde intifa veya sükna hakkı tanınmışsa tapu kütüğünün irtifak hakları sütununda, mülkiyet hakkı verilmişse mülkiyet sütununda ölen eşin tapusu iptal edilerek sağ kalan eş lehine tescil gerçekleştirilir.
Evliliğin iptal veya boşanma kararı ile sona erdirilmesi halinde, aile konutunda kalmaya kimin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Böyle bir anlaşma ile konutta kalma hakkını elde eden (ve malik olmayan) eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir (MK.254).
Bu şerhin işlenebilmesi için anlaşma metninin ibrazı ile malik olan eşin istemde bulunması gerekir. Anlaşma noterden onaylı ise kendisine kalma hakkı tanınan eş de bu şerhin işlenmesini talep edebilir. Bu şerhin işlenmesi ve sicilden terkini herhangi bir vergi ve harca tabi değildir.
Eşlerin aile konutunda kimin kalmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları halinde ise hakim iptal veya boşanma kararı ile birlikte bu konuda re'sen karar verir; bu kararında kalma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu sicil müdürlüğüne bildirir. Bu bildirim üzerine tapu siciline gerekli şerh düşülür. Hakim aksine karar vermedikçe bu hak belirlenen sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Malikin veya konuttan yararlanan eşin istemi üzerine terkin edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar