AYIRMA (İFRAZ)

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Ayırma (ifraz) tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemidir (TST.65). İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddeleri uyarınca ayırma işleminin, parselasyon niteliğinde olan ve olmayan olarak iki çeşidi vardır:
1.Parselasyon niteliğinde olan ayırma (ifraz); imar parsellerini oluşturmak amacıyla ve parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark vb. kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemidir.
2.Parselasyon niteliğinde olmayan ayırma (ifraz); kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan ve yalnızca bir parselin birden fazla parçalara ayrılması işlemidir.
Ayırma (ifraz) için Tapu Sicil Müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1.Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,
2.Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,
3.İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere ayırmalarda (ayrılması istenilen parça sayısından bir fazla) taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,
4.Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Ali oğlu Osman Mehmet GEBİZ adında kayıtlı iken, bu kez kayıt malikinin Burdur 1.Noterliğinden vermiş olduğu 04/06/1999 tarih ve 15819 sayılı vekaletname ile yetkili vekili ben Temur oğlu Hacı Emin ÖZER bilvekale (vekaleten) hareketle Muratpaşa Belediye Encümeninin 11/06/1999 tarih ve 595 sayılı kararı ve Kadastro Müdürlüğünce tasdikli değişiklik beyannamesinde görüldüğü üzere taşınmaz malın 5890 ada 4 ve 5 parsel olmak üzere iki kısma ifrazının yapılmak suretiyle tapuya tescilini talep ile ...
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ½’şer hisselerle biz Nilsu DAYIOĞLU ile Gamze KARATAŞ adlarımıza kayıtlı olup, bu kez Kadıköy Belediye Başkanlığının 01/07/1996 tarih ve 256 sayılı encümen kararı ve Kadastro Müdürlüğünün 28/06/1996 tarihli değişiklik beyannamesi gereğince 1226 ada 31 parsel 318.16 m2 arsa, 1226 ada 32 parsel 249.92 m2 Arsa, 1226 ada 33 parsel 249.92 m2 arsa olarak üç kısma ifrazen tapu siciline tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili
İfraza tabi tutulan ana gayrimenkulün sayfası Tapu Sicil Tüzüğünün 77. Maddesinde gösterildiği şekilde kapatılır. Sayfa no sütunu çaprazlama çizilir. Mülkiyet sütunundaki ilk boş satıra çift çizgi çizilir ve beyanlar sütununa kapatılma nedeni “İş bu sayfa ifraz nedeniyle kapatılmıştır. Tarih-yevmiye” şeklinde belirtme yaptıktan sonra yeni oluşan parseller kadastro müdürlüğünce verilen parsel numaralarına göre ilk boş sayfadan başlayarak tapu kütüğüne aşağıdaki şekilde tescil edilir. Ayrıca eski ve yeni sayfalar arasında bağlantı kurulur. Tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak tapu sicil müdürlüğünce tasdik edilir.
Örnek: Nilsu DAYIOĞLU: Erdal kızı -½ - ifraz- Tarih-Yevmiye
Gamze KARATAŞ: Yener kızı- ½ - ifraz- Tarih-Yevmiye
d) Tapu Senedinin Yazımı
101 ada 1 nolu parselin Muratpaşa Belediye Encümeninin 11/06/1999 tarih ve 595 sayılı kararı ve Kadastro Müdürlüğünce tasdikli değişiklik beyanna¬mesine göre, 5890 ada 4 ve 5 nolu parseller olmak üzere, iki kısım olarak ifrazen tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
1.492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a Pozisyonuna göre; ayrılan taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, Binde 9 oranında tapu harcı tahsil edilir. İfraz beyannamelerine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. İfraz harcı ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanır.
2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir. Bu ücret her yevmiye için bir adet tahsil edilir. Ayrılan parça sayısı kadar tahsili doğru değildir.
HÜKMEN DÜKKAN İFRAZI
a) Açıklama (Bağımsız Bölümün İfrazı veya Tevhidi),
Bağımsız bölümlerin ifrazı ve tevhidi (ayrılması ve birleştirilmesi) müm¬kündür. Niteliğinin dükkan veya mesken olması sonucu değiştirmez. Yeter ki Belediye Encümeni bu ayırma veya birleştirmeye olumlu karar vermiş olsun. Encümenin olumlu kararı ve değişiklik beyannamesi doğrultusunda ayırma veya birleştirme yapılabilir. Mahkeme kararı ile hükmen ayırma ve birleştirme yapılması da mümkündür. Mahkeme kararının bir encümen kararına dayanması esastır. Ancak bir encümen kararına dayanmasa dahi Anayasanın 138. Maddesi gereği mahkeme kararının infazı gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkan ve bu dükkana isabet eden arsa payının tamamı musavatan (eşit olarak) İbrahim Halil BULUT ve Ahmet METE adlarına kayıtlı olup, Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, bu dükkanın ekli Elazığ Belediyesi İmar Müdürlüğünce tasdikli projede görüldüğü üzere iki bağımsız bölüm haline getirilerek, projesinde 2 D/1 ile gösterilen 38.30 m2’lik dükkan eski bağımsız bölüm numarası olan C Blok (3) nolu dükkan olarak 3/216 arsa payı nispetinde Yusuf oğlu İbrahim Halil BULUT adına ve projesinde (2) D/2 ile gösterilen 30.64 m2’lik dükkanda C Blokun son bağımsız bölümü olarak tescil edilecek şekilde (12). bağımsız bölüm numarası verilerek 3/216 arsa payı nispetinde Ömer oğlu Ahmet METE adlarına hükmen tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tescili
Bağımsız bölümün ifrazı halinde büyük olan kısım için eski bağımsız bölüm numarası muhafaza edilir. Sadece arsa payı miktarı yeni şekline uygun olarak değiştirilir. Küçük kısma ise o apartmanın son bağımsız bölüm numarası verilir. Bundan sonra bu küçük kısım kat mülkiyeti kütüğünün boş olan son sayfasına tescil edilerek, ayrıldığı sayfayla arasında irtibat kurulur.
Birbirine bitişik veya alt üst şeklinde bulunan iki dairenin birleştirilmesi halinde ise büyük olan bağımsız bölümün numarası muhafaza edilerek birleştirme nedeniyle sayfalar kapatılır ve kat mülkiyeti kütüğündeki boş olan ilk sayfaya yeni bağımsız bölüm tescil edilir. Kapatılan sayfalarla irtibat kurulur.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkanın Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, hükmen tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Bağımsız bölümlerin ifrazı veya tevhidi halinde arazilerin ifraz ve tevhidinde olduğu gibi bir uygulama yapılarak Harçlar kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonu uyarınca, Binde 9 oranında harç tahsili gerekir. İfraz ve tevhit beyannamelerine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Damga pulu uygulaması bu işlemeler için kaldırılmıştır. (TKGM.Gn.1392).
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar