BAĞIŞ (HİBE)

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Bağış, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiye¬tinin bir başkasına devredilmesi işlemidir (BK.234).
18 yaşını bitirmemiş kimse bağış yapamaz. Yine zihinsel özürlü kimseler bağış yapamazlar. Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamazlar. Vasi vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamaz. Anne-baba da velayetleri altındaki küçüğün malını satabildiği halde bağışlayamaz.
Küçük ve kısıtlılar temyiz kudretine sahip olmak kaydıyla reşit olmasa da kendisine yapılacak bağışı kabul edebilir. Ancak veli veya vasi küçük veya kısıtlıyı bu bağışı kabulden men edebilir.
Bağış yapılırken bağışı yapan kimse bağışı kabul eden kimseye bir kısım mükellefiyetler yükleyebilir. Bu mükellefiyet bir şeyi yapma veya yapmaktan kaçınma şeklinde olabilir. Böyle bir mükellefiyet varsa bağış resmi senedine bu mükellefiyet de yazılır.
Bağış işlemi için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1.Bağışlanacak taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,
2.Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,
3.Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,
4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci tarafından temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
b) Resmi Senedin Yazımı

BİR TARAFTAN............: Hüseyin AKBABA:Sami oğlu (Vergi No: .....)
DİĞER TARAFTAN......: Hidayet GÜVENÇ:Ali oğlu (Vergi No:.....)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı Çankaya İlçesi Kırkkonaklar Mahallesinde kain (bulunan) 101 ada, 2 parsel sayılı 400 m2 miktarındaki arsa vasıflı taşınmaz malın tamamı Hüseyin AKBABA adına kayıtlı olup (iken); adı geçen malik bizzat hareketle iş bu taşınmaz malının tamamını kayıtsız, şartsız ve bedelsiz olarak Hidayet GÜVENÇ’e bağışladığını, Hidayet GÜVENÇ de bu bağışı yukarıda yazılı şekil ve şartlarla aynen kabul ettiğini ifade ve beyandan sonra; taraflar devamla, taşınmaz malın geçmiş zamana ait emlak vergisinin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarının, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen bu değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın Vergi Usul Kanununa göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından kendilerine bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler.
c) Tapuya Tescili

30.5.2000 4563
Hüseyin AKBABA: Sami oğlu Tam İntikal 09.8.1975 1245

Hidayet GÜVENÇ: Ali oğlu Tam Bağış 30.5.2000 4563
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Sami oğlu Hüseyin AKBABA adına kayıtlı iken, kayıtsız şartsız ve bedelsiz olarak bağışın tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (4.a) pozisyonu gereğince;
1. Bağışlanan taşınmaz malın ve mülkiyetten gayri ayni hakların genel beyan döneminde beyan edilen değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden Binde 54 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir.
2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.
3. Bağış işleminden sonra, veraset ve intikal vergisi yönünden tapu sicil müdürlüğünce vergi dairesine duyuruda bulunulur.
4. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
f) Bağış Resmi Senedi Örnekleri
1) BAĞIŞ
BİR TARAFTAN : Ali Yaşar TUTKAN : Osman oğlu (Vergi No:......)
DİĞER TARAFTAN : Gökhan KARAM : Ali oğlu (Vergi No:......)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Kastamonu Merkez Kurtuluş Mahallesi, 150 ada, 19 parsel sayılı 3000 m2 yüzölçümündeki tarla vasıflı taşınmaz malın tamamı Osman oğlu Ali Yaşar TUTKAN adına kayıtlı iken; bu kez, malik bizzat hareketle bu taşınmaz malın tamamını kayıtsız şartsız ve bedelsiz olarak Ali oğlu Gökhan KARAM’a hibe ettiğini, tescilinin yapılmasını istediğini; Gökhan KARAM da bu taşınmaz malı yukarıda yazılı olduğu üzere kayıtsız, şartsız ve bedelsiz olarak alıp, kabul ettiğini, adına tapuya tescilinin yapılmasını istediğini ifade ve beyandan sonra; taraflar devamla, taşınmaz malın geçmiş zamana ait emlak vergisinin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarının, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen bu değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın Vergi Usul Kanununa göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından kendilerine bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler.............
a) Tapuya Tescili
30.5.2000 4563
Ali Yaşar TUTKAN: Osman oğlu Tam İntikal 09.8.1975 1245

Gökhan KARAM: Ali oğlu Tam Bağış 30.5.2000 4563
b) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Osman oğlu Ali Yaşar TUTKAN adına kayıtlı iken, kayıtsız şartsız ve bedelsiz olarak bağışının tesciline istinaden düzenlenmiştir.
2) KAT İRTİFAKLI MESKENİN BAĞIŞI
BİR TARAFTAN : Mehmet VURUŞAN: Mustafa oğlu (Vergi No:.....)
DİĞER TARAFTAN: Afet VURUŞAN : Hüseyin kızı (Vergi No:......)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Cumhuriyet Mahallesi, 101 ada, 1 parsel sayılı 309 m2 miktarındaki arsanın üzerine inşa edilmekte olan kargir binanın, 1. kat (1) nolu meskenin kat irtifakına ayrılan 8/96 arsa payı ve bu arsa payına isabet eden 8/96 hissesi Mehmet Vuruşan, adına kayıtlı iken; bu kez, Mehmet Vuruşan bizzat hareketle iş bu 1.200.000.000 (birmilyarikiyüzmilyon) TL raiç bedelli, 8/96 arsa paylı, 1. kat (1) nolu meskenin tamamını kayıtsız şartsız olarak Afet Vuruşan’ a bağışladığını, bağışladığı kişi adına tescilini istediğini; bağışı kabul eden Afet Vuruşan bizzat hareketle iş bu taşınmaz malın bağışını aynen kabul edip, adına tescilini istediğini ve tarafların bağış için beyanda bulundukları değerin, ...
3) RÜCU ŞARTI İLE HİBE
BİR TARAFTAN : Ali Yaşar TUTKAN : Osman oğlu (Vergi No:..)
DİĞER TARAFTAN : Gökhan KARA : Ali oğlu (Vergi No:..)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Kastamonu ili Kurtuluş Mahallesinde kain 150 ada, 20 parsel sayılı, 800 m2 miktarlı bağın tamamı Osman Oğlu Ali Yaşar TUTKAN adına kayıtlı iken; bu kez, malik gayrimenkulün tamamını Ali oğlu Gökhan KARA’ya Borçlar Kanununun 242. Maddesine göre rucu şartı ile bağışladığını, bağış lehtarı lehine tescilini istediğini; Ali oğlu Gökhan KARA da bu rucu şartı ile bağışı aynen kabul ettiğini ve adına tescilini istediğini, ...
AÇIKLAMA : Borçlar Kanununun 242. maddesine göre rücu şartı ile bağış yapılabilir. Buradaki rücu şartı, bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, taşınmazın mülkiyetinin bağışı yapana (eski malike) geri dönmesidir. Bu rücu şartı tapu sicilinin şerhler sütununa “ ... lehine bağıştan rücu şartı vardır. Tarih – yevmiye” şeklinde şerh edilir. Bu işlemden bağış harcı dışında harç alınmaz. Şerhler sütunundaki rücu şartı taşınmazın devrine veya herhangi bir hakla kısıtlanmasına engel değildir.
4) KURU MÜLKİYET BAĞIŞI
BİR TARAFTAN :Ayşe Gülnur KOÇAK : İsmail Hakkı kızı (Yeni VD....)
DİĞER TARAFTAN :1) Mustafa Bahadır KOÇAK : Uğur oğlu (Hitit VD. ...)
2) Beste KOÇAK : Uğur kızı (Mithatpaşa VD. ...)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Çankaya Mahallesi, 4870 ada, 18 parsel sayılı 1265 m2 miktarındaki kargir apartmanda bulunan 25/1220 arsa paylı B kapısı, 3. bodrum kat (2) nolu mesken Ayşe Gülnur KOÇAK adına kayıtlı iken; malik bizzat hareketle iş bu meskenin tamamının intifa hakkını uhdesinde bırakarak kuru mülkiyetini ivazsız, kayıtsız ve şartsız eşit hisselerle malik olmak üzere Mustafa Bahadır KOÇAK ve Beste KOÇAK’ a hibe ettiğini ve tapuya tescilini istediğini; Mustafa Bahadır KOÇAK ve Beste KOÇAK de bu kuru mülkiyet bağışını aynen kabul ettiklerini ve adlarına tescilini istediklerini, .....
AÇIKLAMA: Kuru mülkiyetin bağışında, taşınmaz malın beyan değerinin üçte biri (1/3’ü) kuru mülkiyetin değeri olarak kabul edilerek tahsil edilecek bağış harcı ona göre hesaplanır. Kuru mülkiyetin bağışı kabul eden adına tescilinden önce, intifa hakkının tescili yapılır.
Örnek : İrtifak Hakları sütununa :
a-M: İntifa hakkı Ayşe Gülnur Koçak’a aittir. Tarih - Yevmiye

Mülkiyet sütununa :
02-02-2000 557


Ayşe Gülnur Koçak: İsmail Hakkı kızı Tam İntikal 05-05-1981 2345

Mustafa Bahadır Koçak: Uğur oğlu ½ Hibe 02-02-2000 557
Beste Koçak: Uğur kızı ½ Hibe 02-02-2000 557

Yorumlar

Popüler Yayınlar