BAĞIŞLAMA VAADİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Bağışlama vaadi ilerideki bir tarihte bir malı bağışlamayı taahhüt niteli¬ğinde önakitdir (BK.22, TST.55/c). Bağışlama vaadi sözleşmeleri noterlerce düzenlenir. İstem halinde ilgili tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkündür. Satış vaadini her iki taraf da şerh ettirebildiği halde, bağışlama vaadi konusunda açık yetki olmadığından gayrimenkul malikinin şerh isteminde bulunması veya bağışlama vaadi sözleşmesinde bağış lehdarına şerh ettirebilme yetkisini vermiş olması gerekir.
Bağışlama vaadinin şerhi için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) Noterce düzenlenmiş gayrimenkul bağışlama vaadi sözleşmesi,
2) İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
3) İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan 3. bağımsız bölüm numaralı, 1/3 arsa paylı, ikinci kat mesken ve bu meskene isabet eden arsa payının tamamı, Şemsettin kızı Nermin YILDIZ adına kayıtlı iken, Diyarbakır 1. Noterliğince tanzim ve tasdikli 21/09/1999 tarih ve 21143 sayılı Bağış Vaadi Sözleşmesi gereğince bu meskenin tamamını ben Hüseyin oğlu Mehmet SATIR’a bağışlamayı vaadettiğinden iş bu bağış vaadi sözleşmesinin tapu siciline şerhini 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Şerhi
Bağışlama Vaadi: Mehmet SATIR lehine bağışlama vaadi vardır .Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12. Pozisyonu uyarınca, kayıtlı değer üzerinden Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar