BAĞIŞTAN RUCU EDİLEREK TAŞINMAZIN GERİ DÖNMESİ




a) Açıklama
Rücu (vazgeçebilme) şartıyla bağış yapılması mümkündür. Rücu şartlı bağışta taşınmaz malın mülkiyeti bağışı kabul eden kimse adına tescil edilmekle beraber, şerhler sütununa rücu şartının varlığı işaret edilir (BK.242, TST.55).
Buradaki rücu şartı sadece bir tek şart olabilir. O da bağışı kabul edenin bağışlayandan önce ölmesi halinde taşınmazın bağışlayana geri döneceği şartıdır. Bunun dışında bir şartla taşınmaz geri dönmez (TST.11). Ancak bir tüzel kişi lehine rücu şartlı bağış yapılmış olup da tüzel kişilik son bulursa bu da bir bağıştan dönüş (vazgeçme) sebebidir.
Rücu şartı gerçekleşirse, yani lehine bağış yapılan kimse bağış yapandan önce ölürse, lehine rücu şartı bulunan kimse (eski malik) taşınmaz malın kendi adına yeniden tescilini isteyebilir. Bunun için mahkemeye başvurmasına gerek yoktur. Nüfus kayıt örneği veya bir veraset senedi ile bu ölümü kanıtlayarak tapu sicil müdürlüğünden istemde bulunursa, taşınmazın mülkiyeti rücu eder. Bunun için taşınmazın halen ölen bağış lehtarının adında kayıtlı olması şart değildir. Taşınmaz bir başkasına devir edilmiş olsa dahi üzerinde bazı haklar kurulmuş olsa dahi mülkiyet bağıştan rücu eden adına tescil edilir. Zira bu taşınmazı devir alanlar veya hak edinmiş kimseler rücu şartını şerhler sütununda görerek ve kabullenerek devir almış veya hak edinmişlerdir. Bu nedenle bu hakların tümünün terkini gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın tamamı Hakan KÖKSAL adına kayıtlı iken, bu kez ekte sunulan Ceyhan Nüfus Müdürlüğünden alınmış...............tarih............sayılı nüfus kayıt örneğinden de anlaşılacağı üzere malik Hakan KÖKSAL 02.02.2000 tarihinde ölmüş olduğundan, tapu kütüğünün şerhler sütunundaki “Hüseyin AKDİ lehine rücu şartı” na istinaden ben Hüseyin AKDİ adına taşınmaz malın mülkiyetinin tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili
Bağışlamadan rücu edilmesi (dönülmesi) halinde, tapu kütüğündeki malikin adı terkin edilerek, bağışlayan kimse adına tescil yapılır. Edinme sebebine “bağıştan rücu” yazılır. Bu tescille beraber şerhler sütunundaki rücu şartı da re’sen terkin edilir.


Mülkiyet Sütunu:

17.02.2000-458

Hakan KÖKSAL: Ahmet oğlu Tam Bağış 03.03.1997­-626

Hüseyin AKDİ:Rıza oğlu Tam Bağıştan Rücu 17.02.2000 – 458



Şerhler Sütunundaki Terkin :



Hüseyin AKDİ lehine bağıştan rücu şartı vardır.0 3.03.1997-626

Terkin edildi. 17.02.2000 - 458 (İmza)

d) Tapu Senedinin Yazımı
İş bu taşınmaz malın tamamı rucu şartıyla Hakan KÖKSAL adına kayıtlı iken, rucu hakkının kullanılması sonucu tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 3. Pozisyonuna göre bağıştan rucu hakkı kullanılarak taşınmazın eski malik adına tescili istendiğinde, Binde 9 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar