HÜKMEN DÜKKAN İFRAZI

a) Açıklama (Bağımsız Bölümün İfrazı veya Tevhidi),
Bağımsız bölümlerin ifrazı ve tevhidi (ayrılması ve birleştirilmesi) müm¬kündür. Niteliğinin dükkan veya mesken olması sonucu değiştirmez. Yeter ki Belediye Encümeni bu ayırma veya birleştirmeye olumlu karar vermiş olsun. Encümenin olumlu kararı ve değişiklik beyannamesi doğrultusunda ayırma veya birleştirme yapılabilir. Mahkeme kararı ile hükmen ayırma ve birleştirme yapılması da mümkündür. Mahkeme kararının bir encümen kararına dayanması esastır. Ancak bir encümen kararına dayanmasa dahi Anayasanın 138. Maddesi gereği mahkeme kararının infazı gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkan ve bu dükkana isabet eden arsa payının tamamı musavatan (eşit olarak) İbrahim Halil BULUT ve Ahmet METE adlarına kayıtlı olup, Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, bu dükkanın ekli Elazığ Belediyesi İmar Müdürlüğünce tasdikli projede görüldüğü üzere iki bağımsız bölüm haline getirilerek, projesinde 2 D/1 ile gösterilen 38.30 m2’lik dükkan eski bağımsız bölüm numarası olan C Blok (3) nolu dükkan olarak 3/216 arsa payı nispetinde Yusuf oğlu İbrahim Halil BULUT adına ve projesinde (2) D/2 ile gösterilen 30.64 m2’lik dükkanda C Blokun son bağımsız bölümü olarak tescil edilecek şekilde (12). bağımsız bölüm numarası verilerek 3/216 arsa payı nispetinde Ömer oğlu Ahmet METE adlarına hükmen tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tescili
Bağımsız bölümün ifrazı halinde büyük olan kısım için eski bağımsız bölüm numarası muhafaza edilir. Sadece arsa payı miktarı yeni şekline uygun olarak değiştirilir. Küçük kısma ise o apartmanın son bağımsız bölüm numarası verilir. Bundan sonra bu küçük kısım kat mülkiyeti kütüğünün boş olan son sayfasına tescil edilerek, ayrıldığı sayfayla arasında irtibat kurulur.
Birbirine bitişik veya alt üst şeklinde bulunan iki dairenin birleştirilmesi halinde ise büyük olan bağımsız bölümün numarası muhafaza edilerek birleştirme nedeniyle sayfalar kapatılır ve kat mülkiyeti kütüğündeki boş olan ilk sayfaya yeni bağımsız bölüm tescil edilir. Kapatılan sayfalarla irtibat kurulur.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkanın Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, hükmen tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Bağımsız bölümlerin ifrazı veya tevhidi halinde arazilerin ifraz ve tevhidinde olduğu gibi bir uygulama yapılarak Harçlar kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonu uyarınca, Binde 9 oranında harç tahsili gerekir. İfraz ve tevhit beyannamelerine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Damga pulu uygulaması bu işlemeler için kaldırılmıştır. (TKGM.Gn.1392).
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar