İŞTİRAKIN (ELBİRLİĞİNİN) BOZULMASI

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
İştirak halinde kayıtlı taşınmaz mallarda iştirak halinin bozularak müşterek mülkiyet (hissedarlık) esasına geçilmesi işlemidir. Bunun için tüm iştirakçilerin veya temsilcilerinin istemi ya da bu yönde bir mahkeme kararının getirilmesi gerekir.
İştirak halindeki mirasçılar, taksim sözleşmesi ile tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki iştirak halinin müşterek mülkiyete geçilmesini kabul edebilirler. Taksim sözleşmesinin yazılı olarak yapılmış olması yeterlidir (MK.676). Ancak imzaların teyit edilmesi gerekir.
İştirak halinin bozulması için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1.İsteme konu taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçıların sözlü beyanı,
2.Tüm mirasçıların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,
3.Tüm mirasçıların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,
4.İstem temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge,
5.Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen zemin kat (2) nolu meskene ait arsa payı verasette iştiraklı olarak Sevim DİZDAR, Kadriye DİZDAR ve İsmet DİZDAR adlarına kayıtlı iken, adları geçen bizler bizzat hareketle, bu iştirak halindeki mülkiyeti bozarak, hissedarlık esasını kabulle kanuni hisselerimiz oranında müşterek mülkiyet esaslarına göre adlarımıza tescil edilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili


23.8.2000 - 6543

Sevim DİZDAR: Mustafa kızı İntikal 2.2.1999- 56

Kadriye DİZDAR: Kerim kızı Ver. İşt. İntikal 2.2.1999- 56

İsmet DİZDAR: Kerim oğlu İntikal 2.2.1999- 56

Sevim DİZDAR: Mustafa kızı 2/8 İştirakin feshi 23.8.2000 - 6543

Kadriye DİZDAR: Kerim kızı 3/8 İştirakin feshi 23.8.2000 - 6543

İsmet DİZDAR: Kerim oğlu 3/8 İştirakin feshi 23.8.2000 - 6543

d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz verasette iştiraklı olarak Sevim DİZDAR, Kadriye DİZDAR ve İsmet DİZDAR adlarına kayıtlı iken, iştirakin bozularak müşterek mülkiyet esasına göre tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
İştirak halinde kayıtlı taşınmaz mallarda iştirak hali feshedilerek müşterek mülkiyet (hissedarlık) esasının kabul edilmesi halinde Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c Pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç tahsili gerekir.
İstem belgesine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Damga pulu uygulaması kaldırılmıştır.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar