İZALE-İ ŞUYU SATIŞININ TESCİLİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
İzale-i şuyu, ortaklığın giderilmesi demektir. İştirak halinde veya müşterek mülkiyet esaslarına göre birden çok kimse adına kayıtlı bulunan taşınmaz malların taksimi konusunda, hissedarların anlaşamaması halinde mahkeme kararı ile taşınmaz malın ihaleyle satılması anlamına gelir. İhale hissedarlar arasında veya üçüncü kişilere açık olarak yapılabilir. İzale-i şuyu satışının tapuya tescili için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) Mahkeme satış memurluğunun satış müzekkeresi,
2) Bu müzekkerede; ihalenin kesinleşmiş olduğunun belirtilmesi, ihale alıcısının nüfus bilgilerinin ve üzeri mühürlenmiş fotoğrafının bulunması, ihale bedelinin gösterilmiş olması gerekir. (Fotoğraf zorunlu olmamakla beraber, bulunmasında fayda vardır.)
3) İstem bizzat yapılıyorsa ihale alıcısının nüfus cüzdanı veya pasaportu ile iki adet fotoğrafı,
4) İstem temsilen yapılıyorsa, temsil belgesi ve temsilcinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ile fotoğrafı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı verasette iştiraklı olarak Havva GÜRSEL, Mehmet İlhami GÜRSEL, Adnan GÜRSEL, Özdemir GÜRSEL adlarına kayıtlı iken, bu defa biz Özdemir GÜRSEL ve Mehmet İlhami GÜRSEL bizzat hareketle iş bu ibraz ettiğimiz Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesinin 11/06/1999 tarih ve 1999/49 Satış sayılı kesinleşmiş ilamına istinaden iş bu taşınmazın tarafımıza ihale edilmesi nedeniyle adı geçenlerin tapu kayıtlarının iptali ile 7/12 hissesinin Özdemir GÜRSEL, 5/12 hissesinin de Mehmet İlhami GÜRSEL adına tapuya tescilinin yapılmasını talep ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili

22.8.1999 - 4576

Havva GÜRSEL: Vehbi kızı Tam - İntikal - 2.2.1998 - 56

Mehmet İlhami GÜRSEL:Ali oğlu Ver. İşt. Tam - İntikal - 2.2.1998 - 56

Adnan GÜRSEL:Ali oğlu Tam - İntikal - 2.2.1998 - 56

Özdemir GÜRSEL:Ali oğlu Tam - İntikal - 2.2.1998 56

Mehmet İlhami GÜRSEL:Ali oğlu 5/12 - İzale-i Şuyu - 22.8.1999 - 4576

Özdemir GÜRSEL:Ali oğlu 7/12 - İzale-i Şuyu - 22.8.1999 - 4576


d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı verasette iştiraklı olarak Havva GÜRSEL, Mehmet İlhami GÜRSEL, Adnan GÜRSEL, Özdemir GÜRSEL adlarına kayıtlı iken, Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesinin 11/06/1999 tarih ve 1999/49 Satış sayılı kesinleşmiş ilamına istinaden ihale edilmesi nedeniyle adı geçenlerin tapu kayıtlarının iptali ile 7/12 hissesinin Özdemir GÜRSEL, 5/12 hissesinin de Mehmet İlhami GÜRSEL adına tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
İzale-i şuyu kararlarının tapuda infazında, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a pozisyonu uyarınca, ihale kararında yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı Binde 15 oranında harç tahsil edilir. İhale kararı eski tarihli ise ihale bedeli üzerine yeniden değerleme oranı uygulanır. Bu ihalede satıcının ödemesi gereken harç satış memurluğunca tahsil edilmiş ise sadece alıcının harcı alınır. Varsa veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirilmiş olması aranır. İhale müzekkeresinde veraset ve intikal vergisinin tahsil edildiği belirtilmiş ise ilişik belgesi aramaya gerek yoktur.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar