KAMULAŞTIRILAN TAŞINMAZIN

a) İdarenin Tek Taraflı Vazgeçmesi (Kam. K.21)
İdare kamulaştırma işleminin her safhasında kamulaştırma kararı veren ve onaylayan yetkili merciin kararı ile kamulaştırmadan tek taraflı olarak vazgeçebilir. İdarenin vazgeçme yazısı üzerine tapu sicil müdürlüğünce tapu kütüğü üzerindeki 7 ve 31/b maddelerine göre konmuş kamulaştırma şerhleri terkin edilerek malike bilgi verilir.
b) Tarafların Anlaşması ile Vazgeçme (Kam. K.22)
Taşınmaz malın İdare adına tescilinden sonra kamulaştırma işlemi tamam¬lanmış olduğundan ancak tarafların anlaşması üzerine kamulaştırmadan vazge¬çilebilir. Tarafların anlaşarak tapu sicil müdürlüğüne başvurmaları halinde müdürlükçe “kamulaştırılan taşınmazın iadesi” resmi senedi düzenlenerek, eski malik veya mirasçıları adına tescil yapılır.
Bu iade işlemi için resmi senette gösterilen iade bedeli üzerinden, (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca taşınmazı devralan taraftan, Onbinde 5 oranında düzeltme (tashih) harcı alınır. Ayrıca döner sermaye ücretinin tahsili gerekmektedir.
Örnek:

07/07/2000 2854

Karayolları Genel Müdürlüğü Tam Kamulaştırma 02/02/1999 587

Mustafa Kemerci: Sadık oğlu Tam Kamulaş.Vazgeçme 07/07/2000 2854

c) Mal Sahibinin Kamulaştırılan Taşınmazını Geri Alma Hakkı (Kam.K. 23)
Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren beş yıl içinde kamulaştırmayı yapan idarece veya bu idarenin taşınmazı devrettiği başka bir idarece, kamulaştırma veya devir amacına uygun hiç bir işlem veya tesisat yapılmaz veya kamu yararına yönelik bir ihtiyaca tahsis edilmeyerek taşınmaz mal olduğu gibi bırakılırsa, mal sahibi veya mirasçıları kamulaştırma bedelini kanuni faizi ile birlikte ödeyerek taşınmazlarını geri alabilirler. Doğmasından itibaren bir yıl içinde, yani, kamulaştırma işleminin kesinleştiği tarihten itibaren altı yıl içinde kullanılmayan geri alma hakkı düşer.
Geri alma hakkı öncelikle taşınmaz mal halen mülkiyetinde bulunan idareye yöneltilir. İdare, taşınmaz malı devre yanaşırsa tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek, eski malik adına tescil yapılır. İdare, taşınmaz malı eski sahibine devre yanaşmazsa, eski malik veya mirasçılarının mahkemeye müracaat etmeleri gerekir. Geri alma hakkı mahkemece kabul edilirse, kesinleşmiş ilama istinaden taşınmazın eski malik veya mirasçıları adına tescili yapılır.
Her iki halde de, işlemiş kanuni faizi ile birlikte iadesi gereken kamulaş¬tırma bedeli üzerinden (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 düzeltme (tashih) harcının adına tescil yapılan taraftan tahsili gerekir. Ayrıca döner sermaye ücreti alınır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar