KAT İLAVESİ VE ARSA PAYI DEĞİŞİKLİĞİ

a) Açıklama
Buradaki kat ilavesi kat mülkiyetine geçmiş yerler için söz konusudur. Kat irtifaklı yerlerde de bu şekilde kat ilavesi mümkün ise de uygulamada kat irtifakı aşamasında genelde bu kat irtifakı terkin edilerek ilave yapıldıktan sonra yeniden kat irtifakı kurulması talep edilmektedir. Tüm bağımsız bölümlerin maliki tek kişi ise bu malikin istemi tescil istem belgesine yazılıp, birden çok malik varsa oybirliği ile alınacak karardan sonra resmi senet düzenlenerek bağımsız bölüm (kat) ilavesi yapılabilir. İlave edilecek bölüm henüz inşa edilmemiş ise bu bölüm için kat irtifakı, tamamlanmış ise doğrudan kat mülkiyeti kurulabilir. Kat irtifakı kurmak için, ilave edilecek bağımsız bölümü de kapsayacak şekilde yetkili makamlarca onaylı yeni bir projenin, noterlikçe onaylı listenin bir dilekçe ile birlikte tapu dairesine verilmesi gerekir. Doğrudan kat mülkiyeti kurmak için ise dilekçe, proje ve listeden başka ilave bölümler için yapı kullanma izin belgesi, ilave bölümleri de kapsayacak şekilde yetkili makamca tasdikli binanın tümünün 13 x 18 ebadında fotoğrafı ve yeni yönetim planının tapu dairesine verilmesi gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malda mevcut 1/3’er arsa paylı (1), (2), (3) nolu meskenler Türkiye Müteahhitler Birliği Derneği adına kayıtlı olup, ibraz ettiğim Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğünce tanzim edilen 07.10.1997 tarih 415/97 sayılı Yapı Kullanma İzni, 26.03.1996 tarihli proje, tasdikli fotoğraflar ve Ankara 30.Noterliğince tanzim edilen 19.11.1997 tarih 55332 sayılı listeye göre üç katlı binaya bir kat daha ilavesi ile kat sayısı 4 ve bağımsız bölüm sayısı 4’e çıktığından ibraz ettiğim belgelere göre mevcut (1), (2), (3) nolu bağımsız bölümlerin arsa paylarının tashih edilerek (değiştirilerek) yeni oluşan (4) nolu bağımsız bölümle birlikte 50/602’er arsa payı üzerinden tapuya tescilini ve iş bu tashih işlemi için beyan ettiğim değerin gayrimenkulün emlak vergisi rayiç değerine uygun olduğunu aksi halde cezai ve hukuki sorumluluğun tarafımıza ait olacağını bilerek tapuya tescilini arz ve talep ederim.
c) Tapuya Tescili
İstem belgesinin yevmiyeye alınmasından sonra, eğer kat irtifakı kurulu¬yorsa, kat mülkiyetine geçmiş bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütük sayfalarının irtifak hakları sütununa ilave bölümler için kat irtifakı tescil edilir. Bu tescilden sonra bu sayfalar kapatılmadan beyanlar sütununda bir açıklama yapılarak ilave bağımsız bölüm için kat irtifakı, 1997/10 sayılı genelge doğrultusunda kat mülkiyeti kütüğünün boş olan ilk sayfasına tescil edilerek sayfalar arasında bağlantı kurulmalıdır.
Doğrudan kat mülkiyeti tesisi istenmesi halinde ise, Tescil İstem Belgesi yevmiyeye alındıktan sonra ilave edilen bağımsız bölüm kat mülkiyeti kütüğünün boş olan ilk sayfasına tescil edilir ve diğer bağımsız bölümlerin sayfa numaraları ile bağlantı sağlanır. Ayrıca eski bağımsız bölümlerin arsa payları değişmiş olacağından, bunlara ait arsa payları aynı yevmiye ile düzeltilir. İlave bağımsız bölümün tescili için getirilen belgeler anagayri¬menkulün dosyasında muhafaza edilir. Anagayrimenkulün cinsi değişiyorsa bu değişikliğinde 1997/8 sayılı cins değişikliği genelgesinde gösterildiği şekilde yapılması gerekir.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malda mevcut 1/3’er arsa paylı (1), (2), (3) nolu meskenler Türkiye Müteahhitler Birliği Derneği adına kayıtlı iken, ibraz edilen Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğünce tanzim edilen 07.10.1997 tarih 415/97 sayılı Yapı Kullanma İzni, 26.03.1996 tarihli proje, tasdikli fotoğraflar ve Ankara 30.Noterliğince tanzim edilen 19.11.1997 tarih 55332 sayılı listeye göre üç katlı binaya bir kat daha ilavesi ile kat sayısı 4 ve bağımsız bölüm sayısı 4’e çıktığından ibraz edilen belgelere göre mevcut (1), (2), (3) nolu bağımsız bölümlerin arsa paylarının tashih edilerek (değiştirilerek) yeni oluşan (4) nolu bağımsız bölümle birlikte 50/602’er arsa payı üzerinden tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
İlave bağımsız bölüm için kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulması herhangi bir vergi ve harca tabi değildir. Ancak ilave bölümle beraber anagayrimenkulün cinsi de değişiyorsa, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13/c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınması gerekir. Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar