KAT KARŞILIĞI İNŞAAT ŞERHİNİN TERKİNİ

a) Açıklama ve İşlemin Mali Yönü
Kat karşılığı inşaat şerhi hak sahibinin istemiyle terkin edilebileceği gibi, sözleşmede bir süre öngörülmüş ise bu sürenin geçmesi halinde malikin istemi ile de terkin edilebilir (TST.78). Yine mahkeme kararıyla da terkin edilmesi mümkündür. Terkin için kural olarak bir belge istenmez. Ancak nüfus cüzdanı, pasaport, temsil belgesi, fotograf gibi her işlemde istenen ve daha çok hak sahibini ve varsa temsilcisini belirlemeye yarayan belgeler ise doğal olarak istenecektir (TST.13,14). Terkin bir mahkeme kararına istinaden yapılacaksa kesinleşmiş mahkeme kararı da istenecektir.
Şerhin terkini Tapu Sicil Tüzüğünün 79. Maddesinde gösterilen şekilde diğer terkinlerde olduğu gibi yapılır. Şerhin üzeri kırmızı mürekkepli kalemle çizildikten sonra, şerhin hemen altındaki boş satıra “Terkin edilmiştir. Tarih-Yevmiye” yazılarak imzalanmak suretiyle yapılır.
Kat karşılığı inşaat hakkı şerhi, hangi nedenle terkin edilirse edilsin Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 14. Pozisyonu uyarınca, tutarı her yıl yeniden belirlenen maktu terkin harcına tabidir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın üzerinde ben Ali Suphi oğlu, Lütfü AĞARTAN lehine Ankara 30.Noterince tanzim edilmiş bulunan sözleşme gereğince 31/01/1997 tarih 938 yevmiye ile şerh verilmiş olan kat karşılığı inşaat hakkının terkinini arz ve talep ederim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar