KAT MÜLKİYETİ

KAT MÜLKİYETİ

a) Açıklama ve istenen Belgeler
Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için öncelikle taşınmaz malın cins değişikliğinin yapılması gerekir. Cins değişikliği kadastro müdürlüğünce hazırlanmış veya kontrol edilmiş değişiklik beyannamesine istinaden yapılır. Cins değişikliğinden sonra ana gayrimenkulün sayfasının mülkiyet hanesine kırmızı mürekkeple;
(Bu taşınmazın mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmiştir ...../.../2001 -Yev....)
İbaresi yazılarak mülkiyet sütunu kapatılır. Diğer sayfa kapatma hallerinde olduğu gibi çift çizgi çizilmez. Ayrıca kütük sayfa numarası köşegen şekilde çaprazlama kırmızı mürekkeple çizilmez. Beyanlar sütununa bir şey yazılmaz. Sadece kat mülkiyeti kütüğünün boş olan ilk sayfasından başlayarak bağımsız bölümler ayrı ayrı tescil edilir ve anagayrimenkul sayfası ile bağımsız bölümlere ait kat mülkiyeti kütük sayfaları arasında irtibat kurulur.
Tapu Sicil Müdürlüğünce Kat İrtifakı Kurulmadan Doğrudan Kat Mülkiyeti Kurulabilmesi İçin İstenecek Belgeler Şunlardır.
1. Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe. (İstenildiğinde bu dilekçe Tapu Sicil Müdürlüğü görevlilerince yazılabilir.)
2. Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.
3. Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
4. Yapı kullanma izin belgesi (İskan Ruhsatı): Tüm bağımsız bölümlere ilişkin yapı kullanma izin belgesi aranmalıdır.
5. Fotoğraf: Anagayrimenkulun ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösterir, en az 13 x 18 cm. boyutlarında olması ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir.
6. Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ve noterden tasdikli olması gerekir.
7. Yönetim Planı: Ana gayrimenkulun yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.
8. Malikin/maliklerin veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, cins değişikliği halinde vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
9. Malikin/maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde çekilmiş ikişer adet vesikalık fotoğrafları (İstem belgesi/resmi senet ve tapu senetlerine yapıştırılması için).
10. Kat irtifakı bir taşınmaz malın kat mülkiyetine geçişte; 1, 2, 3, 6 ve 7 inci maddelerdeki belgeler kat irtifakı tesisinde alındığından yeniden ibraz edilmesine gerek yoktur.
Sadece, yapı kullanma izni (iskan ruhsatı), fotoğraf ve yönetim planının (önceden verilmemiş ise) ibrazı halinde maliklerden birinin veya yöneticinin talebine istinaden kat mülkiyeti kurulur.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Mehmet Reşat KONYALI adına kayıtlı iken; ibraz ettiğim Şişli Kadastro Müdürlüğünün 26.02.1998 tarih 256 sayılı yazısı ve ekindeki değişiklik beyannamesi gereğince taşınmazın cinsinin “KARGİR APARTMAN’’ olarak değiştirilmesini ve Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğünce verilen 09.01.1998 tarih 30/98 sayılı yapı kullanma izni, 24.03.1993 tarihli inşaat projesi, tasdikli fotoğraflar ve Şişli 4.Noterince tanzim edilen 03.03.1998 tarih 4234 nolu liste gereğince inşa edilen apartmanın tamamı için ana gayrimenkulü 780 pay itibar ederek, birinci kat (1) nolu, ikinci kat (2) nolu, üçüncü kat (3) nolu, dördüncü kat (4) nolu bürolara 130/780’er, zemin kat (5),(6),(7) nolu asma katlı dükkanlara 60/780’er,1.bodrum kat (9) nolu 3.sınıf pide ve kebap salonuna 70/780 arsa payı ayırarak iş bu gayrimenkul üzerinde lehime 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat mülkiyeti tesis ve tescilini ve iş bu işlem tarihinde yürürlüğe girecek yönetim planına göre yönetilecek ana gayrimenkuldeki diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu bilerek gereğini talep ile cins değişikliği için gösterilen değerin 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili
Cins değişikliğinin tescili:
Arsa. 02.02.2000 – 35 Yev.
Kargir Apartman.
Bağımsız Bölümlerin Tescili:
Mehmet Reşat Konyalı:Ali oğlu Tam Kat Mülkiyeti 02.02.2000 – 39
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Mehmet Reşat KONYALI adına kayıtlı iken; ibraz edilen Şişli Kadastro Müdürlüğünün 26.02.1998 tarih 256 sayılı yazısı ve ekindeki değişiklik beyannamesi gereğince taşınmazın cinsinin “KARGİR APARTMAN’’ olarak değiştirilmesi ve Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğünce verilen 09.01.1998 tarih 30/98 sayılı yapı kullanma izni, 24.03.1993 tarihli inşaat projesi, tasdikli fotoğraflar ve Şişli 4.Noterince tanzim edilen 03.03.1998 tarih 4234 nolu liste gereğince, üzerinde apartman inşa edilen iş bu gayrimenkul üzerinde malik lehine 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat mülkiyeti tesis ve tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
1. Yapısız iken yapılı hale getirmeye yönelik cins değişikliği için Harçlar Kanuna ekli (4) sayılı Tarifenin 13.a Pozisyonu uyarınca, Binde 15 oranındaki harcın vergi dairesince tahsili gerekir. Vergi dairesinden bu harcın tahsil edildiğine dair yazı getirilmesi aranır (TKGM.Gn.1392).
2. Kat mülkiyeti kurulması işlemi hiçbir vergi ve harca tabi değildir (KMK.51, Gn.1392). (Cins değişikliği işlemi hariç.)
3. Ancak, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
Kurulan kat mülkiyetleri tapu sicil müdürlüğünce derhal anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu yerin belediyesine ve vergi dairesine bildirilir (KMK.55).

Yorumlar

Popüler Yayınlar