KAT MÜLKİYETİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir (KMK. 1).
Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türüdür.
Kat mülkiyeti, bu mülkiyete konu olan anayapının bağımsız bölümlerinden her birine kat irtifakının kurulduğu tarihteki, doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilme halinde ise, bu tarihteki değeri ile oranlı olarak tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleri ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. Bağımsız bölümlerden her birine tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez. Kat Mülkiyeti Kanununun 44 üncü maddesi hükmü saklıdır.
Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapı tamamlandıktan sonra arsanın malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerin veya bunlardan birinin tapu idaresine yapacağı yazılı bir istem üzerine, bu kanunda gösterilen şartlar uyarınca, kat mülkiyetine çevrilir (KMK. 3).
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescil ile doğar.
Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti (Kat mülkiyetine) çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamaz.
Kat mülkiyeti kurulurken aynı katta birbirine bitişik bulunan birden fazla bölüm, kat mülkiyeti kütüğüne tek bağımsız bölüm olarak tescil edilebilir.
Kat mülkiyetinin tescili, tapu memurunca düzenlenen resmi senet uyarınca veya bir mahkeme hükmü uyarınca yapılır.
Kat mülkiyetine konu olmaya elverişli bir gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesi dâvalarında, mirasçılardan veya ortak maliklerden biri, paylaşmanın, kat mülkiyeti kurulması ve bağımsız bölümlerin tahsisi suretiyle yapılmasını isterse, hâkim, o gayrimenkulün mülkiyetinin, 12 nci maddede yazılı belgelere dayanılarak kat mülkiyetine çevrilmesine ve paylar denkleş¬tirilmek suretiyle bağımsız bölümlerin ortaklara ayrı ayrı tahsisine karar vere¬bilir.
Kat mülkiyetinin kurulması için aşağıdaki hususların gerçekleşmiş olması aranır.
a) Anayapı tamamlanmış olmalıdır.
Kat mülkiyeti ancak tamamlanmış yapılar üzerinde kurulabilir. Bir yapının belli bir kısmı bitirilmiş olsa dahi, bitirilen bölümlerde kat mülkiyeti kural olarak kurulamaz. Plan ve projesinde mevcut olan tüm bağımsız bölümlerin bitirilmiş olması gerekir (KMK.1,10).
Ancak bir arsa üzerinde inşaa edilen blok ve yaygın yapılar için Kat Mülkiyeti Kanununun geçici üçüncü maddesi ile bunun aksine hükümler getirilmiştir. Buna göre;
"Bir arsa üzerinde birden çok yapının varlığı halinde, aşağıdaki kurallar dikkate alınır:
aa) Vaziyet plânına göre yapılacak tüm bağımsız bölümlerden yüzde kırkının veya blok inşaatlarda her biri en az sekiz bağımsız bölümü kapsayan blok veya blokların tamamlanmış bulunması halinde, tamamlanan bağımsız bölümler için kat mülkiyetine geçilebilir.
bb) Yapılardan her birine ilişkin ortak giderler o yapıdaki kat malikleri, bütün yapılar için müşterek tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler bütün kat malikleri tarafından 20. maddedeki kurala göre karşılanır. Yapılardan bir kısmının tamamlanmamış olması halinde, kat irtifakı sahipleri de, kendilerini ilgilendirdiği ölçüde ortak tesis ve yerlere ilişkin giderlere katılırlar.
cc) Blok yapılarda, bunlardan yalnız birine ilişkin sorunların çözümlen¬mesinde, kat malikleri kurulu, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşur." (KMK.Ek.3.md.)
b) Bölümleri bağımsız olmalıdır.
Bağımsız olmaktan kasıt, bölümün başlı başına müstakilen kullanıma elve¬rişli olmasıdır. Bir bölüm ne kadar büyük ve kıymetli olursa olsun bu durum onun bağımsız bölüm olduğunu göstermez. Niteliği konut olan bağımsız bölüm¬de tuvalet, mutfak olması aranırken bir işhanının dükkanlarında bu özellikler aranmamaktadır.
c) Anataşınmazın tümü kat mülkiyetine çevrilmelidir.
Anataşınmazın tümünün mülkiyeti (kat mülkiyetine) çevrilmeden o taşın¬ma¬zın yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamaz (KMK. 10/2).
Bu kuralın istisnası yukarıda sözü edilen blok ve yaygın yapıların kat mülkiyetine çevrilmesinde görülmektedir (KMK.Geç.3).
d) Anayapı kargir olmalıdır.
Kat mülkiyeti kurulmak istenen yapının tümünün kârgir olması gerekir. (KMK.5/2). Ahşap veya toprak yapılarda kat mülkiyeti kurulamaz. Kârgir olmaktan kasıt binanın iskeletinin beton veya çelikten inşa edilmiş olmasıdır. Yoksa kârgir olarak inşa edilmiş bir yapının çatısının ahşap olması veya kârgir duvarlarının ahşapla süslenmesi yada duvarların camdan yapılmış olması kat mülkiyeti kurulmasına engel değildir.
e) Ortak mülkiyetin mevcut olması şart değildir.
Anataşınmazın birkaç kişiye ait olması şart değildir. Tek kişiye ait bir anataşınmaz üzerinde tek malikin istemiyle kat mülkiyeti kurulabilir.
f) Kanunun kat mülkiyetinin kurulması için öngördüğü belgeler tamam olmalıdır.
Bu belgelerin çoğu kat irtifakı kurulurken tapu sicil müdürlüğünce alınmaktadır. Ancak kat irtifakı kurulmadan kat mülkiyetine geçiliyorsa şu belgelerin getirilmiş olması gerekir.
1.Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe. (İstenildiğinde bu dilekçe tapu sicil müdürlüğü görevli¬lerince yazılır.)
2.Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında bayındırlık ve iskan müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.
3.Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumu ile, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
4.Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan Ruhsatı): Tüm bağımsız bölümlere ilişkin yapı kullanma izin belgesi aranmalıdır.
5.Fotoğraf: Ana gayrimenkulun ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösterir, en az 13 x 18 cm. boyutlarında ve hangi ada parsele ilişkin olduğu belediyece tasdik edilmiş olması gerekir.
6.Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ayrıca noterden tasdikli olması gerekir.
7.Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.
8.Maliklerin veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
9.Maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafları (Resmi senet ve tapu senetlerine yapıştırılması için)
10.Kat irtifaklı bir taşınmaz malın kat mülkiyetine geçişinde; 1, 2, 3, 6 ve 7 inci maddelerdeki belgeler kat irtifakı tesisinde alındığından yeniden ibraz edilmesine gerek yoktur. Sadece, yapı kullanma izni (iskan ruhsatı), fotoğraf ve yönetim planının (verilmemiş ise) ibrazı halinde maliklerden birinin veya yöneticinin talebine istinaden kat mülkiyeti kurulur.
b) Resmi Senet Örnekleri
Tapu memuru kendisine verilen belgelerin tamam ve usulüne uygun ve dilekçeyi verenlerin veya istemde bulunanların yetkili olduklarına kanaat getirdikten sonra, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmasına dair resmî sözleşmeyi düzenler. Bu sözleşme aynı zamanda tescil istemi sayılır. Ayrıca “tescilini istedikleri ...” şeklinde resmi senede yazılması şart değildir.
(1)
BİR TARAFTAN : Metin BEYAZ: Engin oğlu - Aytuğ YAKAR: Ahmet oğlu
DİĞER TARAFTAN: -Mustafa AYDIN: Mehmet oğlu - Akif ŞENDİNÇ: Hüseyin oğlu - Hüseyin KOÇAK: Ahmet oğlu
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Demetevler Mahallesinde bulunan 34 ada 5 parsel sayılı 612 M2 miktarındaki beş katlı kargir apartmanda 1/12 hisse AKİF ŞENDİNÇ, 2/12 hisse HÜSEYİN KOÇAK, 2/12 hisse MUSTAFA AYDIN, 3/12 hisse AYTUĞ YAKAR, 4/12 hisse de METİN BEYAZ adlarına kayıtlı iken; bu kez, adı geçen malikler, Yenimahalle Belediyesi İmar Müdürlüğünden 1.3.1994 tarih 320 sayı ile tasdikli genel inşaat projesi, yine Ankara 5. Noterliğinden tasdikli 6.6.1994 tarih 12234 yevmiyeli liste ve ibraz ettikleri dilekçelerinde sıra ve nitelikleri belirtilen bağımsız bölümler için ana yapının tamamını (12) arsa payı itibar ettiklerini, aşağıda yazılı olduğu üzere taşınmazın mülkiyetini 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat mülkiyetine çevirdiklerini, diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu, ana yapının 1.7.1994 tarihli 42 maddeden ibaret yönetim planı gereğince yönetileceğini, taraflar karşılıklı ifade ve beyan ettiler.......

Katı Bağ. Böl. No. Arsa Payı Niteliği Eklentisi Maliki
Zemin (1) 1/12 Mesken 1 nolu kömürlük AKİF ŞENDİNÇ
Birinci (2) 2/12 Mesken 2 nolu kömürlük HÜSEYİN KOÇAK
İkinci (3) 2/12 Mesken 3 nolu kömürlük MUSTAFA AYDIN
Üçüncü (4) 3/12 Mesken 4 nolu kömürlük AYTUĞ YAKAR
Dördüncü (5) 4/12 Mesken 5 nolu kömürlük METİN BEYAZ
Tapu siciline göre, mülkiyetten başka leh ve aleyhine mevcut diğer ayni hak ve takyid, bu resmi senedin ilgili sütununda gösterilmiştir.
Taraflar, bu .... Kat Mülkiyeti... akdinin tapu siciline kayıt ve tescilini talep ettiler.
(2)
BİR TARAFTAN :Mehmet Şükrü evlatları Hakkı ERGÜN, Hatice ESMİ asaleten ve Mehmet Şükrü kızı Melike ERGÜN adına vekili Halil kızı Saadet ERGÜN vekaleten kendi adına asaleten
DİĞER TARAFTAN :
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Trabzon, Cumaönü Mahallesinde kain, 101 ada 1 parseli teşkil eden 95 m2 miktarındaki 2 KATLI BAHÇELİ KARGİR EV’ in 458/728 hissesi Mehmet Şükrü oğlu Hakkı ERGÜN ve 90/728’er hissesi de Halil kızı SAADET ERGÜN, Mehmet Şükrü evlatları Hatice ESMİ ve MELİKE ERGÜN adlarına kayıtlı iken, adı geçenlerden HAKKI ERGÜN, HATİCE ESMİ asaleten ve MELİKE ERGÜN’ün Ödemiş 1. Noterliğinden verdiği 19.08.1998 tarih, 7753 sayılı vekaletnamesindeki yetkiye istinaden vekili SAADET ERGÜN vekaleten kendi adına asaleten hareketle, Trabzon Belediyesi Fen ve İmar İşleri Müdürlüğünden 12.08.1998 tarihinde tasdik edilen Genel İnşaat Projesi ve yine Ödemiş 1. Noterliğince tasdikli 24.08.1998 tarih, 7938 yevmiyeli sıra listesi ve ibraz ettikleri dilekçelerinde sıra ve nitelikleri belirtilen bağımsız bölümler için ana yapının tamamını (3) arsa payı itibar ettiklerini, aşağıda yazılı olduğu üzere taşınmazın mülkiyetini 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat mülkiyetine çevirdiklerini, diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu, ana yapının 25.08.1998 tarih, 42 maddeden ibaret yönetim planı gereğince yönetileceğini, taraflar karşılıklı ifade ve beyan ettiler.....

KATI Bağ.Böl.No Arsa Payı Niteliği Eklentisi MALİKİ
Zemin 1 1/3 Mesken HAKKI ERGÜN 458/728
SAADET ERGÜN 90/728
HATİCE ESMİ 90/728
MELİKE ERGÜN 90/728
Birinci 2 2 /3 Dubleks Mesken HAKKI ERGÜN 916/2184
SAADET ERGÜN 180/2184
HATİCE ESMİ 180/2184
MELİKE ERGÜN 180/2184
(3)
BİR TARAFTAN : Ahmet HARUN, Hüseyin YALNIZ.
DİĞER TARAFTAN: Hasan YALNIZ
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senette nitelikleri yazılı Çankaya Mahallesi Yüksel Sokakta 101 ada 2 parsel sayılı 610. m2 miktarındaki kargir apartmanın 1/3 payı Ahmet HARUN, 1/3 payı Hüseyin YALNIZ ve 1/3 payı da Hasan YALNIZ adlarına kayıtlı iken; bu kez, bu parsel üzerinde, Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğünce tastikli 10.06.1990 tarih ve 1760 sayılı Genel İnşaat Projesi ile Çankaya Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğünce verilen 22.05.1991 tarih ve 681 sayılı Yapı Kullanma İzni ve tastikli fotoğraflarda görüldüğü üzere beş katlı iki dükkan ve altı daireden ibaret anılan apartmanın; dilekçe ve Ankara (....) inci noterliğince 18.11.1990 tarih ve 5718 sayı ile tastikli listede sıra numaraları ve nitelikleri belirtilen bağımsız bölümler için, anagayrimenkulün tamamını 420 pay itibar ettiklerini ve 1. kattaki (1) ve (2) numaralı meskenlere 45/420’şerden 90/420, ikinci kattaki (3) ve (4) numaralı meskenlere 50/420’şerden 100/420, üçüncü kattaki (5) ve (6) numaralı meskenlere 55/420’şerden 110/420 ve zemin kattaki (7) ve (8) bağımsız bölüm sıra numaralı dükkanlara da 60/420’şerden 120/420 arsa payı ayırarak (1) ve (6) numaralı meskenler Ahmet HARUN’a, (2) ve (5) numaralı meskenler Hüseyin YALNIZ’a, (3) ve (4) numaralı meskenlerin tamamı Hasan YALNIZ’a ait olmak, (7) ile (8) bağımsız bölüm numaralı dükkanlar da eski payları oranında eşit olarak tasarruf etmek üzere gayrımenkulün mülkiyetini 634 sayılı Kanun uyarınca kat mülkiyetine çevirdiklerini ve bodrum kattaki (E:1) kömürlüğü 1, (E:2) kömürlüğü 2, (E:3) kömürlüğü 3, (E:4) kömürlüğü 4, (E:5) kömürlüğü 5 ve (E:6) kömürlüğü de 6 bağımsız bölüm numaralı meskenlere eklenti olarak bağladıklarını, anagayrımenkulün diğer yerlerinin ortak yerlerden olduğunu ve işbu gayrımenkulü ekli 15.06.1991 tarihli yönetim planındaki hükümlere göre yöneteceklerini birlikte ifade ve beyan ettiler.....................
c) Tapuya Tescili
Sözleşme düzenlenince, anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu tapu kütüğü sayfasındaki (Mülkiyet) hanesine (Bu gayrimenkulün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmiştir) ibaresi yazılarak sayfa kapatılır ve kat mülkiyetine konu olan her bağımsız bölüm, kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına o bölüme bağlı arsa payı ve anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu genel kütükteki pafta, ada, parsel, defter ve sayfa numaraları gösterilmek suretiyle tescil edilir;
Akif ŞENDİNÇ: Hüseyin oğlu Tam Kat Mülkiyeti 3.8.2000 4532
Anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu genel kütük sayfasına da, bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki defter ve sayfa numaraları işlenmek suretiyle, kütükler arasında bağlantı sağlanır.
Anagayrimenkulün kapatılan sayfasında evvelce mevcut olan haklara ait sicil kaydı, Tapu Sicili Tüzüğünün (taksim halinde kayıtların nakli) ne dair hükümlerine göre, bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sayfasına nakledilir.
Kat mülkiyeti kütüğüne tescil edilen her bağımsız bölüm ayrı bir gayrimenkul niteliğini kazanır ve kütükte o bölümün tasdikli plânındaki numarayı alır.
Kat malikine, anagayrimenkulün tapu senedinden başka, istem halinde, 12. nci maddenin (a) bendinde belirtilen projeden kendi bağım¬sız bölümüne ait olan kısmının tasdikli bir örneği de verilir (KMK. 13).
d) Tapu Senedinin Yazımı
İş bu taşınmaz malın 1/12 hissesi AKİF ŞENDİNÇ, 2/12 hissesi HÜSEYİN KOÇAK, 2/12 hissesi MUSTAFA AYDIN, 3/12 hissesi AYTUĞ YAKAR, 4/12 hisseside METİN BEYAZ adlarına kayıtlı iken; bu kez, adı geçen maliklerce kat mülkiyeti kurularak tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü:
1. Kat mülkiyeti kurulması işlemi hiçbir vergi ve harca tabi değildir. (Cins değişikliği işlemi hariç.)
2. Kat mülkiyeti ile beraber cins değişikliği de talep ediliyorsa cins değişikliği için (4) sayılı Tarifenin 13.a pozisyonu uyarınca vergi dairesi tarafından Binde 15 oranında cins değişikliği harcı tahsil edilmiş olması aranmalıdır.
3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir

Yorumlar

Popüler Yayınlar