KİRA ŞERHİNİN TERKİNİ

a) Açıklama
Kira şerhi kiracının istemi veya mahkeme kararı ile terkin edilir. Tapu Sicil Tüzüğünün 78. Maddesinde, kira aktinin süresinin dolması halinde, malikin istemiyle de terkinin yapılabileceği belirtilmiştir. 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanuna göre kira aktinin kendiliğinden yenilenmiş olması bu terkine engel değildir. Terkin edilen kiranın (kendiliğinden) yenilenmiş sözleşmeye istinaden, yetkisi varsa, kiracı tarafından yeni bir harç ödeyerek şerh ettirilmesi mümkündür.
Kira şerhinin terkini Tapu Sicil Tüzüğünün 79. Maddesinde gösterildiği şekilde yapılır.
Her ne sebeple olursa olsun kira şerhinin terkini için tutarı her yıl yeniden belirlenen maktu terkin harcı tahsil edilir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen gayrimenkulün tamamı Mustafa AYDOĞDU adına kayıtlı ve üzerinde Türkiye Vakıflar Bankası A.O. lehine 04/07/1989 tarih ve 3706 yevmiye numaralı 10 yıl süreli kira şerhi mevcut olup, bu kez kira şerhinin süresi dolmuş olduğundan, malik ben Mustafa AYDOĞDU bizzat hareketle, Tapu Sicil Tüzüğünün 78. Maddesine istinaden yukarıda yazılı kira şerhinin sicilden terkini arz ve talep ederim

Yorumlar

Popüler Yayınlar