MAHKEME KARARLARININ TESCİLİ

MAHKEME KARARLARININ TESCİLİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Tapu sicilinde tescil, terkin, değişiklik ve düzeltme yapılmasını gerektiren mahkeme kararları ilgilisinin istemi halinde infaz edilir. İnfazı için kesinleşmiş olması ve kesinleştiğinin kararın uygun bir yerine şerh edilmiş ve hakimce imzalanmış olması gerekir. Mahkeme kararlarının infazı için tescil istem belgesi düzenlenmektedir.
Mahkeme kararlarının infazı istenirse tapu sicil müdür¬lüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1- Üzerinde kesinleşme şerhi bulunan mahkeme kararı,
2- İstemde bulunanın mahkeme kararında adı geçen kimse olduğunu belirlemek için nüfus cüzdanı veya pasaportu, biri istem belgesine diğeri tapu senedine yapıştırılmak üzere iki adet vesikalık fotoğrafı,
3- İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi ve temsilcinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı.
b) Hükmen Tescile Esas Mahkeme Kararı Örneği
T.C.
ANKARA
ASLİYE 20.HUKUK MAHKEMESİ
......
HÜKÜM:
Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Toplanan tüm kanıtlara, özellikle Adli Tıp Kurumunun ...... gün ve ...... sayılı raporuna göre; davacının miras bırakanı ........ nın vekaletnamenin düzenlendiği ...... tarihinde hukuki ehliyetini haiz olmadığı saptanmakla, bu vekaletnameye dayanılarak yapılan satış işlemi ve tasarrufların geçersiz olduğunun kabulü ile, dava konusu edilen ve tapuya ...... adına kayıtlı bulunan Ankara Çankaya ilçesi 1.bölge Kavaklıdere mahallesi ..... ada ..... parseldeki ...... arsa paylı apartmanın ..... Kat ..... nolu bağımsız bölüme ait tapu kaydının davacının murisi ......’ın vekalet yoluyla satışından geçen ...... hissesine isabet eden kısmının iptaline ve ....... nın mirasçısı olan davacı ....... adına tesciline...
c) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ÇANKAYA ilçesi Kavaklıdere mahallesi ...... ada ..... parseli teşkil eden ...... m2 miktarındaki kargir apartmanın ...... arsa paylı ...... kat ...... nolu meskeninin tamamı ...... adına kayıtlı iken; Ankara 20. Asliye Hukuk mahkemesinin ...... tarih ...... esas ve ...... karar sayılı mahkeme ilamına istinaden, taşınmaz malın ....... payının ben ....... adına tescilinin yapılmasını, hükmen tescil için beyanda bulunduğum değerin bu gayrimenkulün emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmaması gerektiğini bildiğimi aksi takdirde kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte ödeyeceğimi arz ve talep ederim.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ....... adına kayıtlı olup, ben ...... ibraz ettiğim Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesinin ...... tarihinde kesinleşmiş ...... tarih ...... esas ...... karar sayılı ilamına göre malik adının tapu kaydından iptali ile bu bağımsız bölümün hükmen adıma tescil edilmesini talep ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
d) Tapuya Tescili
A kişisi:B kızı-Tam- Hükmen 20.10.2005 - 5600
e) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı ...... adına kayıtlı iken, Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesinin ...... tarihinde kesinleşmiş ...... tarih ...... esas ...... karar sayılı ilamına göre hükmen tesciline istinaden düzenlenmiştir.
f) İşlemin Mali Yönü
(4) sayılı Tarifede özel olarak belirtilen hiçbir pozisyona girmeyen mahkeme kararlarının infazında Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç tahsil edilir. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar