PAYLI MÜLKİYETİ DEVAM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

a) Açıklama
Paylı mülkiyette paylaşmayı isteme hakkı, hukuki bir işlemle on seneden fazla süreli olmamak kaydıyla sınırlanabilir (MK.698).
Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmi şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebilir. Sözleşme noterde yapılabileceği gibi paydaşlar arasında adi yazılı şekilde de yapılabilir.
Paydaşlar arasında yapılacak bu tür sözleşmelerin tapu kütüğünde gösterilmesi bir genelgeye de konu olmuştur. (Merkez Tapu Komisyonunun 30.06.1966 T., 52 sayılı kararı ve TKGM. 1229 sayılı Genelge).
Paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü öngören sözleşmenin tapu siciline şerhi için aşağıdaki belgeler istenir.
1) Noterde veya paydaşların kendi aralarında yapılmış paydaşlığı devam ettirme (bozmama) sözleşmesi,
2) Sözleşme noterde düzenlenmişse paydaşların birinin tescil istemi,
3) Sözleşme paydaşların kendi aralarında adi yazılı olarak yapılmışsa tüm paydaşların tescil istemi,
4) İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, temsilci varsa temsil belgesi ve vesikalık fotoğraf.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın 1/3 hissesi Çağatay AYDIN, 1/3 hissesi Ayberk Güntay ÖZTÜRK ve diğer 1/3 hissesi de Beyza UYSAL adına kayıtlı iken, Biz hissedarların Bakırköy 7. Noterliğinde tanzim ettirdiğimiz 2.7.2000 tarih 17357 yevmiyeli paylı mülkiyeti devam ettirme (taksim yasağı) sözleşmesi uyarınca, 10 yıl süreyle paydaşlığı bozmama ve taksimi istememeyi taahhüt ettiğimizden paydaşlığı devam yükümlülüğünün tapu kütüğünün şerhler sütununda gösterilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Sicilinde Belirtilmesi
..............tarihli sözleşmeye göre 10 yıl süreyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü (taksimi isteme yasağı) vardır. Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 18. Pozisyonu uyarınca kayıtlı değer üzerinden, Binde 9 oranında harç tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar