Sadece ev işleri yapan kadının edinilmiş mallara herhangi bir katkısının olmadığına dair Yargıtay Kararı


Sadece ev işleri yapan kadının edinilmiş mallara herhangi bir katkısının olmadığına dair Yargıtay kararı 02.04.2009, 10:43. C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU
Esas No: 2008/2-432 Karar No: 2008/444 Tarihi: 18.06.2008

. Boşanma Davası
. Katılma Payı Alacağı
. Kadının Yaptığı Ev İşinin Katkı Sayılmaması
. Kadının Gelirinin Bulunmaması
. Mal Ayrılığı Rejimi Döneminde Edinilen Mallar
. Değer Artış Payı
Edinilmiş Mala Yapılan Katkı
Kişisel Mala Yapılan Katkı

ÖZET:

Boşanma ve katılma alacağı istemine ilişkin davada, davacı kadın ev ve arabanın alımına yapılan katkı nedeniyle maddi tazminata hükmedilmesini talep etmektedir. Uyuşmazlık, kadının ev kadını olarak, evin yemek, temizlik gibi işlerini yapması ve çocukların bakımını üstlenmiş olmasının Türk Medeni Kanunu'nun 227. maddesi anlamında katkı sayılıp sayılmayacağına ilişkindir.

Taraflar, 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi yürürlükte iken evlendiklerinden aralarında yasal rejim olan mal ayrılığı geçerlidir. Taşınmaz ve araç, taraflar arasında bu rejim geçerli iken edinilmiştir. Mal ayrılığında; eşlerden her biri, kendi malları üzerinde tasarruf yetkisine ve intifa hakkına sahiptir ve mallarının idaresi kendisine aittir. Eşlerden her birinin mallarının geliri ve kendi kazançları yine kendilerine aittir.
743 sayılı Türk Kanunu Medenisi'ne göre; kadının eve bakması ve ev işlerini yapması yasal ödevidir. Kadının, ev işlerini yapması ve çocuklara bakmış olması, diğer eşin edindiği mala katkı sayılmamış olup, eşler arasında yasal mal ayrılığının geçerli olduğu dönemde, kadın veya kocanın diğerinden katkı payı karşılığı genel hükümlere göre bir tazminat isteyebilmesi için mutlaka, parasal veya para ile ölçülebilen maddi bir değer koymak suretiyle bir katkısının olması Yargıtay kararları ile kabul edilmiştir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 227. maddesi hükmü gereği değer artışı nedeniyle alacak talep edebilmek için de, talepte bulunan eşin, diğer eşe ait malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına parasal veya para ile ölçülebilen maddi bir katkı sağlamış olması gerekir. Çalışmayan ve herhangi bir kazancı ve geliri bulunmayan kadının, ev işlerinde harcadığı emeği, bu maddeye göre yine katkı sayılmaz.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, evi dışında çalışmayan ve herhangi bir geliri ve kazancı bulunmayan kadının, ev işlerinde sarfettiği emeğini, yasal rejim olan edinilmiş mallara katılma rejiminde, diğer eşin bu mal rejiminin devamı süresince edinilen malları üzerinde, katılma alacağı hakkı tanımak suretiyle yasal karşılığa bağlamıştır. Yasa'nın 236. maddesinde yer alan hüküm gereği; her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Anılan Yasa'nın 231. madde artık değerin ne olduğunu ve nasıl bulunacağını göstermiştir.
Olayda; taşınmaz ve araç, taraflar arasında mal ayrılığı rejiminin geçerli olduğu dönemde edinilmiştir. Bu mallar, yeni rejim olan edinilmiş mallara katılma rejimine kocanın kişisel malı olarak girmiş olup edinilmiş mal değildir. Çalışmayan, herhangi bir geliri ve kazancı bulunmayan davacı kadının bu malların edinilmesine herhangi bir katkısı kanıtlanamamıştır. Bu nedenle, davacı; katkı payı karşılığı veya değer artış payı nedeniyle davalıdan alacak talebinde bulunamaz. Taraflar arasındaki 1.1.2002 tarihinden itibaren başlamış olan edinilmiş mallara katılma rejimi, boşanma davasının açıldığı tarihte sona ermiştir. Kocanın kişisel mallarının, yeni rejim döneminde geliri varsa, kişisel malların geliri edinilmiş mal olacağından, kadın ancak, bu edinilmiş mal üzerindeki varsa katılma alacağını isteyebilir. Davacının edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiye edilerek katılma alacağının tahsiline ilişkin bir davası ise bulunmadığından davacı kadının talebinin reddi gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar