SATIŞ VAADİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Satış vaadi, ilerideki bir tarihte bir malın satışını taahhüt niteliğinde ön akitdir (BK.22). Satış vaadi sözleşmeleri noterlerce düzenlenir. İstem halinde ilgili tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkündür. Şerh tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra üçüncü kişilere karşı hüküm ifade etmez. Ancak taraflar arasında on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurmaya devam eder.
Satış vaadinin şerhi için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) Noterce düzenlenmiş gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi,
2) İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
3) İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın ¼ hissesi Havva GÜRSEL adına kayıtlıyken, bu kez ben Berkay Onur ATEŞ ile Havva GÜRSEL arasında yapılan Antalya 4. Noterliğinden tanzim edilen 21/05/1999 tarih 14506 sayılı satış vaadi sözleşmesine istinaden Havva GÜRSEL’in hissesi üzerine lehime satış vaadi şerhi verilmesini talep ile ...
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malların 1/7’şer arsa payı Yusuf ENSAR adına kayıtlı olup, bu kez ben Mehmet BACALI ibraz ettiğim Ankara 25. Noterliğince tanzim edilen 14/05/1997 tarih 20549 sayılı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine istinaden bu taşınmazlardaki belirtilen hisselerin her biri 130.000.000 (Yüzotuzmilyon) TL. olmak üzere toplam 260.000.000 (İkiyüz altmışmilyon) TL. bedelle malik tarafından bana satış vaadinde bulunulduğundan bu taşınmazlar için gayrimenkul satış vaadinin tapu sicilinde lehime şerh verilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Şerhi
Satış Vaadi: Havva GÜRSEL’in ¼ hissesi üzerinde Berkay Onur ATEŞ lehine satış vaadi vardır. Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12. Pozisyonu uyarınca sözleşmede yazılı bedel ile kayıtlı değerin yüksek olanından Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar