TAKSİM (PAYLAŞMA)

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Taksim, tapuda müşterek veya iştirak halinde kayıtlı taşınmaz mallardaki ortaklığın sona erdirilmesi amacıyla, her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaşılması işlemidir (MK.698, 703).
Taksimde paylaşılan taşınmaz malların değerlerinin eşit olması şart değildir. Arada bir fark varsa çoğu kez bu fark bir bedel ödenerek denklik sağlanmaktadır. Bu bedelin peşinen ödenmesi şart değildir. Peşin ödenmiyorsa kanuni ipotek tesis edilebilir.
Taşınmaz mal adedi, paydaş sayısına ve pay oranına bölünmeye elverişli ise aynen taksim yapılabilir. Aynen taksimde her paydaş bir veya birkaç taşınmaz mal alır. Eğer paydaşlar anlaşabiliyorlarsa, bir kısım taşınmaz veya bölünen parçalar üzerinde müşterek mülkiyet durumu sürdürülebilir.
Taşınmaz sayısı paydaş sayısına denk gelmiyor veya hissedarlar arasında anlaşma sağlanamıyorsa bir taşınmaz mal parçalara ayrılarak (ifraz edilerek) taksim edilebilir. Buna ifrazen taksim denir.
Ayrı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların da taksim edilmesi mümkündür. Bu halde taşınmaz malların bulunduğu her hangi bir tapu sicil müdürlüğüne başvurarak işlem yaptırılabilir (TST.36, TKGM. Gn.1491).
Taksime katılanlar arasında küçük veya kısıtlı varsa bunların işlemlerini veli veya vasileri takip eder. Ancak veli veya vasi de taksimde taşınmaz mal alıyorsa küçük veya kısıtlı ile veli veya vasi arasında menfaat çatışması olacağından küçük veya kısıtlıyı bu taksim işleminde veli veya vasiye karşı temsil etmek üzere mahkemece kayyım tayini gerekir. Buna karşın, küçük veya kısıtlı ile veli veya vasi aynı parseli hissedar olarak alıyorlarsa menfaat çatışması olmayacağından kayyım tayinine gerek yoktur. (Mirasın taksimi için Akitsiz İşlemler bölümüne bakınız.)
İstenen Belgeler
1. Taksime konu olacak taşınmaz malların varsa tapu senetleri, yoksa taşınmaz malların ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,
2. Taksim konusu taşınmaz malların ortak maliklerinin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,
3. Ortak maliklerin ikişer adet 6 x 4 cm. büyüklüğünde son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı,
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge,
5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge,
6. İştirak halinde mülkiyet olarak kayıtlı taşınmaz mallarda (müşterek mülkiyete dönüşmemiş veya muris adına kayıtlı) taşınmaz mal malikinin tüm mirasçıları arasında noterce düzenlenmiş ve mirasçıların fotoğrafını taşıyan onaylı taksim sözleşmesi gereğince, istemde bulunuluyorsa, sözleşmede mirasçılara tescili isteme yetkisi verilmiş ise her biri kendine düşen taşınmaz malın tescilini isteyebilir. Tescil yetkisi yoksa, bütün mirasçıların bizzat veya vekaleten tescil isteminde bulunması, bu mümkün olmadığı takdirde tescil için mahkemeden karar alınması gerekir.
7. Müşterek mülkiyet olarak kayıtlı taşınmaz malların pay sahipleri arasında aynen taksiminde, tüm maliklerin bizzat veya yetkili temsilcilerinin katılımıyla resmi senet düzenlenmek suretiyle; ifrazen taksim işleminde ise, kadastro müdürlüğünce düzenlenecek değişiklik beyannamesiyle birlikte yine tüm maliklerin veya yetkili vekillerinin katılımıyla resmi senet düzenlenmek suretiyle taleplerin karşılanması gerekir.
b) Taksim Resmi Senedinin Yazımı
BİR TARAFTAN: Osman GÜRDAL (Vergi No:....) ve Faik GÜRDAL (Vergi No:.....) bizzat, Ümmühan GÜRDAL (Vergi No:....) bilvekale
DİĞER TARAFTAN :...
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 500 m2 yüzölçümündeki “arsa” vasıflı taşınmaz mal ile ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 490 m2 yüzölçümündeki “kargir ev ve arsası” vasıflı taşınmaz mal, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 900 m2 yüzölçümündeki “bağ ve ev” vasıflı taşınmaz mal, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 41.115 m2 yüzölçümündeki “tarla” vasıflı taşınmaz malların 1/2 hissesi Ömer evlatları Osman GÜRDAL, 3/12 hissesi Faik GÜRDAL, 1/12’ şer hissesi Ümmühan GÜRDAL, Baki GÜRDAL ve Memduh GÜRDAL adına kayıtlı iken; bu kez, bunlardan Baki GÜRDAL ve Memduh GÜRDAL’ın müştereken Ceyhan Noterliğinden vermiş oldukları 19.9.1995 tarih ve 4357 sayılı vekaletnameleri ile Ömer kızı Ümmühan GÜRDAL’ı vekil tayin ettiklerinden, Ümmühan GÜRDAL kendisi adına bizzat ve müvekkilleri adına vekaleten, Osman GÜRDAL ve Faik GÜRDAL ise bizzat işleme katılarak aralarında yapmış oldukları rızai taksim neticesinde ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 500 m2 yüzölçümündeki “arsa” vasıflı taşınmaz mal Osman GÜRDAL’a, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 490 m2 yüzölçümündeki “kargir ev ve arsası” vasıflı taşınmaz mal Faik GÜRDAL’a, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 900 m2 yüzölçümündeki “bağ ve ev” vasıflı taşınmaz mal Ümmühan GÜRDAL’a, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 41.115 m2 yüzölçümündeki “tarla” vasıflı taşınmaz mal ise ½’şer hisselerle Baki GÜRDAL ve Memduh GÜRDAL’a isabet edecek şekilde taksim ettiklerini ve bu taksim akdinin tapuya tescilini talep ettiklerini ifade ve beyandan sonra; taraflar devamla, taşınmaz malın geçmiş zamana ait emlak vergisinin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarının, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen bu değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın Vergi Usul Kanununa göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından kendilerine bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler.............
c) Tapuya Tescili

5.7.1999 3254

Ömer GÜRDAL: Baki oğlu Tam Tapulama 10.10.1981

2.3.2000 876

Osman GÜRDAL: Ömer oğlu 1/2 İntikal 5.7.1999 3254

Faik GÜRDAL: Ömer oğlu 3/12 İntikal 5.7.1999 3254

Ümmühan GÜRDAL: Ömer kızı 1/12 İntikal 5.7.1999 3254

Baki GÜRDAL: Ömer oğlu 1/12 İntikal 5.7.1999 3254

Memduh GÜRDAL: Ömer oğlu 1/12 İntikal 5.7.1999 3254



Osman GÜRDAL: Ömer oğlu Tam Taksim 2.3.2000 876


d) Tapu Senedinin Yazımı
İş bu taşınmaz malın 1/2 hissesi Ömer oğlu Osman GÜRDAL, 3/12 hissesi Faik GÜRDAL, 1/12’ şer hissesi Ümmühan GÜRDAL, Baki GÜRDAL ve Memduh GÜRDAL adına kayıtlı iken; hissedarlar arasında yapılan taksim akdinin tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.

e) İşlemin Mali Yönü:
492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (6. a, b, c) pozisyon¬larına göre;
1. Taksim, terekeye dahil (henüz iştirak halinde bulunan) taşınmaz malların, kanuni ve mansup mirasçılar arasında aynen ve ifrazen yapılacak ise veya imar parselasyon planlarının uygulanması sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen yapılmakta ise, taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilecek değerleri üzerinden, Binde 9 oranında tapu harcı,
2. Müşterek mülkiyete konu olan taşınmaz malların ifrazen veya hükmen pay sahipleri arasında aynen veya ifrazen taksiminde, taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilecek değerleri üzerinden, Binde 3.6 oranında tapu harcı tahsil edilir.
3. Taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ilişiği kestirilir.
4. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
f) Taksim Resmi Senedi Örnekleri
1) Çok Sayıda Parselin Taksimi
BİR TARAFTAN....: Servi ERTUĞRUL : Besni (Vergi No:.....)
Ayşe ÖZCAN : Besni (Vergi No:.....)
Haci YETİŞGİN : Besni (Vergi No:.....)
Saniye ARICAK : Besni (Vergi No:.....)
Refika UYSAL : Besni (Vergi No:.....)
Asiye ÖZKOL : Besni (Vergi No:.....)
DİĞER TARAFTAN:....... İmam Hüseyin YETİŞGİN:Besni (V.No:......)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Her türlü nitelikleri bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında yazılı Şambayat Köyü’ nün muhtelif mevkilerinde kain ve tapu sicilindeki 4, 14, 37, 124, 1164, 1169 ve 2068 nolu parsellerin tamamları ve aynı köy 35 nolu parselin ¼ hissesi ile Doğankaya Köyü’ nün muhtelif mevkilerinde kain ve tapu sicilinin 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 95, 103, 247, 248, 251, 255, 322, 323, 454 ve 599 nolu parsellerin tamamları ile aynı köy 135 nolu parselin 1/5 hissesi ve aynı köy 475 nolu parselin 122/128 hissesi ve aynı köy 488 nolu parselin 2799/13440 hissesi ve aynı köy 561 ve 618 nolu parsellerin de 822/1344’er hisseleri eşit oranlarda Şıh Hasan evlatları; Servi ERTUĞRUL ve İmam Hüseyin YETİŞGİN ve Ayşe ÖZCAN ve Haci YETİŞGİN ve Saniye ARICAK ve Refika UYSAL ile Asiye YETİŞGİN adlarına kayıtlı iken; bu kez, adı geçen maliklerden Asiye YETİŞGİN (Evlenmekle soyadı ÖZKOL olmuştur) kendi adına asaleten ve Refika UYSAL adına Ankara I. Noterliğince tanzim edilmiş 07.04.2000 tarih ve 6837 sayılı vekaletname gereğince vekaleten, diğer malikler bizzat aralarında hiçbir bedel farkı gözetmeksizin yapmış oldukları RIZAİ TAKSİM neticesinde; Şambayat 4, 35, 1161 ve 2068 nolu parseller ile Doğankaya Köyü 322, 323, 488, 561 ve 618 nolu parsellerdeki hisselerinin tamamları İmam Hüseyin YETİŞGİN’e, Şambayat 1169 parsel ile Doğankaya 103, 135 ve 475 nolu parsellerdeki hisselerinin tamamı Ayşe ÖZCAN’a ve Doğankaya Köyü; 247, 248 ve 251 nolu parsellerdeki hisselerinin tamamı Haci YETİŞGİN’e ve Şambayat Köyü; 14 nolu parsel ile Doğankaya Köyü; 255 nolu parsellerin tamamlarının Refika UYSAL’a ve Şambayat Köyü 37 nolu parsel ile Doğankaya Köyü 454 nolu parsellerin tamamlarının Asiye ÖZKOL’a ve Şambayat Köyü 124 nolu parselin tamamını 4 hisse itibar ederek, bundan 2/4 hissesinin Haci YETİŞGİN’e ve ¼ hissesinin Servi ERTUĞRUL’a ve ¼ hissesinin de Saniye ARICAK’lara isabet ettiğini, keza Doğankaya Köyü; 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 95 ve 599 nolu parsellerin de tamamları eşit hisselerle Saniye ARICAK ile Servi ERTUĞRUL’lara isabet ettiğini; bu şekilde tescilini istediklerini, bildirilen değerlerin emlak vergisi beyan değerlerine uygulanacak yeniden değerleme oranlarından düşük olmadığını, düşük olması halinde aradaki farkın Vergi Usul Kanununa göre cezalı olarak tahsil edileceğini ve ödenmemiş emlak vergilerinden devredenler ve devralan¬ların sorumlu olduklarını bildiklerini taraflar karşılıklı ifade ve beyan ettiler...............
Tanıkların Beyanı.....: İşbu resmi senet metninin okur yazar olmayan .......’ ya görevli memur tarafından huzurumuzda okunduğuna ve resmi senetteki parmak izlerinin kendisi tarafından biz tanıklar, görevli memur ve müdür huzurunda (sol eli olmadığı için sağ el başparmak izi olarak) basıldığına tanıklık ederiz.
TANIK TANIK
2) İfrazen Taksim ve Yola Terk Resmi Senedi
BİR TARAFTAN : Ahmet Onur çocukları Ukiye ASLAN (Vergi No:....) ve Hıdır
AYDIN (Vergi No:....) bizzat, Orhan ASLAN (Vergi No:....)
bilvekale
DİĞER TARAFTAN :...
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, İnönü Mahallesi 319 ada, 10 parsel sayılı, 490 m2 yüzölçümündeki arsanın 1/2 hissesi Ramazan oğlu Hıdır AYDIN, 4/32 hissesi Emine ŞAHİN, 3/32 şer hisseleri Mehmet ŞAHİN, Makbule SAĞMAL, Şengül ÇAYLAN ve Ukiye ASLAN adlarına kayıtlı iken; bu kez, bunlardan Mehmet ŞAHİN ve Emine ŞAHİN’ in müştereken Karasu Noterliğinden vermiş oldukları 19.9.1995 tarih ve 4357 sayılı vekaletnameleri ile Songül ÇAYLAN’ın Aksaray Noterliğinden vermiş olduğu 22.9.1995 tarih ve 0676 sayılı vekaletnamesi ile Abdullah oğlu Orhan ASLAN’ ı vekil tayin ettiklerinden Orhan ASLAN bilvekale, Ukiye ASLAN ve Hıdır AYDIN da bizzat işleme katılarak Kartal Belediyesinin 17.10.1995 tarih ve 4663 sayılı encümen kararı gereğince ekli beyannamesinde görüldüğü üzere bu taşınmazın A,B,C olarak üç parçaya ifrazından sonra aralarında yapmış oldukları rızai tefrik ve taksim neticesinde, (A) harfiyle gösterilen 146 m2 miktarlı kısımda hisseleri nispetinde Emine ŞAHİN, Mehmet ŞAHİN, Makbule SAĞMAL, Songül ÇAYLAN ve Ukiye ASLAN adlarına, (B) harfiyle gösterilen 146 m2 miktarındaki kısım da müstakilen Hıdır AYDIN adına olmak üzere taksim ettiklerini ve yine C harfiyle gösterilen 198 m2 miktarındaki kısmı imar yolu olduğundan bedelsiz olarak Kartal Belediyesi lehine sicilden terkini ile ifrazen taksimin tescilini talep ettiklerini ifade ve beyandan sonra; taraflar devamla, taşınmaz malın geçmiş zamana ait emlak vergisinin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarının, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen bu değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın Vergi Usul Kanununa göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından kendilerine bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler.............
3) Farklı İlçelerdeki Taşınmazların İntikal ve Rızai Taksim Resmi Senedi
BİR TARAFTAN : Mustafa Faruk DEMİRMAN: Fethi oğlu (Vergi No: ....)
DİĞER TARAFTAN : Bülent Fatih DEMİRMAN : Fethi oğlu (Vergi No:....), Haluk
DEMİRMAN: Fethi oğlu (Vergi No:....)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Barbaros Mahallesinde 2640 ada 1 parseli teşkil eden 453 m2 miktarındaki bağ üzerine inşa edilmekte olan Kargir apartmanın 2.kat 6 nolu meskeni ile bunun kat irtifakına ayrılan 121/1350 arsa payının tamamı mustakilen Kamile Türkan Demirman, aynı yer 2.kat 5 nolu mesken ile bunun kat irtifakına ayrılan 121/1350 arsa payı verasette iştirakli olarak Kamile Türkan Demirman, Haluk Demirman, Mustafa Faruk Demirman ve Bülent Fatih Demirman adlarına, Altındağ 2. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü yetki alanında bulunan Siteler 2748 ada 7 parseli teşkil eden 332 m2 miktarındaki arsa üzerine inşa edilmekte olan kargir apartmanın 3. Kat 5 nolu mesken ile bunun kart irtifakına ayrılan 18/332 arsa payının tamamı müstakilen, aynı yer zemin kat 17 nolu asma katlı depolu dükkanın kat irtifakına ayrılan 22/332 arsa payının 1/4 hissesi Kamile Türkan Demirman adına kayıtlı iken; bu kez, Kamile Türkan Demirman’ın 16/10/1994 tarihinde vefat ettiği geriye mirasçı olarak Haluk Demirman, Mustafa Faruk Demirman ve Bülent Fatih Demirman’ı bıraktığı Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinden verilme 27.10.1994 tarih 1994/1074-1029 esas-karar sayılı veraset belgesinden anlaşılmakla mirasçılar adlarına verasette iştirakli olarak intikalen tescilini müteakip, iştirakçiler bizzat hareketle işbu taşınmazlardan Altındağ 2. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü yetki alanında bulunan Siteler Mahallesi 2748 ada 7 parselde ki zemin kat 17 nolu asma katlı depolu dükkan ile bunun kat irtifakına ayrılan 22/332 arsa payının ¼ hissesini intikaldeki gibi bırakıp malikler aralarında yapmış oldukları rıza-i taksim gereğince; işbu taşınmazlardan 1.350.000.000 TL (birmilyarüçyüzellimilyon) TL. raiç bedelli Barboros Mahallesi 2640 ada 1 parseli teşkil eden 453 m2 miktarındaki “Bağ” üzerine inşa edilmekte olan kargir apartmanın 2. Kat 5 nolu meskeni ile bunun kat irtifakına ayrılan 121/1350 arsa payının tamamını Mustafa Faruk Demirman’a, aynı yer 2.kat 6 nolu mesken ile bunun kat irtifakına ayrılan 121/1350 arsa payının tamamının Bülent Fatih Demirman’a 1.700.000.000 TL. sı rayiç bedelli Altındağ 2. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü yetki alanında bulunan Siteler Mahallesi 2748 ada 7 parseli teşkil eden 332 m2 miktarındaki arsa üzerine inşa edilmekte olan kargir apartmanın 3. Kat 5 nolu meskeni ile bunun kat irtifakına ayrılan 18/332 arsa payının tamamı Haluk Demirman’a isabet ettiğinden adlarına taksimen tescili talep ettiklerini, ...
AÇIKLAMA: Farklı ilçelerde bulunan taşınmaz malların taksim, trampa ve müşterek ipotek işlemlerinde ilgililer taşınmazlarının bulunduğu ilçelerden herhangi birindeki tapu sicil müdürlüğüne baş vurarak işlemlerini yaptıra¬bilirler. Bunun için istemde bulunulan müdürlük diğer taşınmazların bulunduğu ilçelerdeki tapu sicil müdürlüklerine yazarak kayıt örneği ve işlem için yetki ister. Yetki verilirse işlemi sonuçlandırır ve belge örneklerini yetki istediği müdürlüklere, orada da tescil yapılması için bir yazı ekinde gönderir. Bu belgeleri alan müdürlükler hemen yevmiyeye kaydederek yetki verirken beyanlar sütununa yazdığı belirtmeyi terkin eder ve aynı yevmiye ile gerekli tescili yapar (TST.36, TKGM. Gn. 1491).
Yetki veren müdürlük yetki verdikten sonra beyanlar sütununa belirt-me yapar, bu belirtme yapıldıktan sonra belirtme terkin edilmeden başka bir işlem yapılması mümkün değildir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar