Tapu Arşiv Otomasyonu (TARBİS) Projesi’ne Ait Sözleşme 28.11.2005 Tarihinde İmzalanarak Proje Çalışmaları Başlamıştır.

Tapu Arşiv Dairesi Başkanlığı ve İstanbul TKBM bünyesinde bulunan belgelerin en son teknoloji kullanılarak görüntülenmesi, sağlıklı bir fihrist yapısı oluşturulması, fihrist sistemi ile taranmış belgelerin ilişkilendirilerek arşiv bilgi ve belgelerine yetki verilmiş kişilerin güvenlik çerçevesinde kolayca ulaşmasının sağlanması, Tapu Arşiv Otomasyonu çerçevesinde, arşivdeki orijinal belge üzerinden inceleme yapılarak kullanıcı tarafından sayısal ortama atılan bilgilerin raporlama fonksiyonlarının geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Tapu Arşiv Otomasyonu Projesine Konu Olan Arşiv Belgeleri

_Zabıt-Kayıt Defterleri
_İstanbul TKBM Arşivindeki defterler
_Köy ve Yayla Sınır Kayıtları ile Mer’a Tahsis Kararları
_Hâsılat Kayıtları
_Tapu Tahrir Defterleri

TARBİS Projesi ile;

_Tapu Tahrir Defterleri sayısal ortama aktarılacak, bu defterlerdeki bilgilere de hızlı bir şekilde ulaşım sağlanabilecektir.
_Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan diğer bağımsız devletlerin birinci derecede başvuru kaynağı olan bu belgeler, mikrofilm ve dijital kopyaları alınmak suretiyle asırlarca daha yaşatılabilecektir.
_Mevcut fihrist sistemine göre tespiti mümkün olmayan tapu kayıtlarının, taşınmaz ve malikleri ile ilgili indeks bilgilerinin sayısal ortama aktarılması sonucu oluşacak yeni dokümantasyon sistemi ile bilgiye ulaşım daha kolay olacaktır.
_Çoğunluğu birinci derecede korunması gerekli taşınabilir kültür varlığı niteliğinde olan söz konusu belgelerin asılları yerine mikrofilm veya dijital kopyaları üzerinde yürütülecek çalışmalar, belgelerin yıpranmasını önleyecektir.
_Diğer kurum ve kuruluşlara sayısal ortamda bilgi ve belge desteği sağlanacaktır.
_Çeşitli konularda istatistikî bilgilere ulaşılabilecektir.
_Zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlanabilecektir.
_Araştırma hizmetleri daha sağlıklı yürütülebilecektir.
_Çalışmalar sayısal ortamdaki veriler üzerinden yürütüleceğinden, personel ortam koşullarında bulunan toz, mantar v.b. olumsuzluklardan etkilenmeyecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar