ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

a) Açıklama
Tüzel kişilerde ünvan değişikliğinin yetki belgesi ile kanıtlanması gerekir. Ünvan değişikliğine dair genel kurul kararı veya şirketlerde ticaret sicil gazetesinin ibrazı yeterli olmayıp, mutlaka yetki belgesinde bu ünvan değişikliğinin belirtilmiş olması zaruridir. Bilineceği üzere, Tapu Kanununun 2. Maddesi gereği vakıflar bu belgeyi Vakıflar Genel Müdürlüğünden, dernekler ve sendikalar mülki amirden, şirketler ve kooperatifler ise ticaret sicilinden alırlar. Tapu sicil müdürlüğü bu belge dışındaki genel kurul kararı veya ticaret sicil gazetesi gibi bir belgeye dayanarak işlem yapamaz.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı SİMKO SİEMENS EMEKLİ ve YARDIM SANDIĞI VAKFI adına kayıtlı olup, ibraz ettiğim Vakıflar Genel Müdürlüğü’ nün 03/11/1999 tarih 150 sayılı yetki belgesinden anlaşıldığı üzere Vakfımızın ünvanı “Türk Siemens Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı” olarak değişmiştir. Bahsedilen ünvan değişikliğinin beyan edilen bedel üzerinden tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili ve Mali Yönü
İşlemin tescili şu şekilde yapılır: Ünvanı değişen tüzel kişinin tapu kütüğünde kayıtlı ünvanı getirilen yetki belgesine uygun olarak değiştirilir. Örnek:




02.02.2000 - 65

simko siemens emekli ve sosyal yardım sandığı vakfı – Tam – Satış – 05.05.1999- 2355

türk siemens emekli ve sosyal yardım sandığı vakfı –Tam – Unvan Değişikliği –02.02.2000 - 65

Ünvan değişikliği için alınacak harç oranı, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonunda gösterildiği üzere emlak vergisi değeri üzeriden, Onbinde 5’ dir.
Ancak Harçlar Kanununun 123. Maddesinde yapılan değişiklikle, “Anonim, eshamlı (paylı) komandit ve limited şirketlerin birleşme, devir ve bölünmeleri nedeniyle yapılacak işlemler harca tabi tutulamaz.” Hükmü getirilmiştir. Bu itibarla bu tür şirketlerin birleşme, devir ve bölünmeleri nedeniyle tapu sicilinde yapılacak unvan değişikliklerinde harç alınmaması gerekir (TKGM.4.7.2001 T.2728 Sy. Bölgelerarası Gn.)

Yorumlar

Popüler Yayınlar