YOLA TERK - CİNS DEĞİŞİKLİĞİ – İFRAZ - YOLDAN İHDAS

Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Mehmet oğlu Fehmi YILDIRIM adına kayıtlı iken bu defa Ödemiş Belediye Encümeninin 16/06/1999 tarih 499 sayılı kararı ve Kadastro Müdürlüğünün 07/07/1999 tarihli yazısına ekli değişiklik beyannamesine istinaden 2096 m2’lik kısmının bedelsiz olarak yola terkini ile kalan 2291 m2 miktarındaki kısmın;
A harfi ile gösterilen yer, 161 parsel sayısı altında 329 M2 arsa,
B harfi ile gösterilen yer, 162 parsel sayısı altında 431 M2 arsa,
C harfi ile gösterilen yer, 163 parsel sayısı altında 680 M2 arsa,
D harfi ile gösterilen yer, 164 parsel sayısı altında 851 M2 arsa,
olarak 4 kısma ifrazıyla, cins değişikliğini ve bu şekilde tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K’ na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
Açıklama:
Birden çok işlemin tek değişiklik beyannamesinde gösterilmesi mümkün¬dür. Ancak tapuya tescil sırasında her işlemin harcının ve döner sermaye ücretinin ayrı ayrı hesaplanması gerekir.

YOLDAN İHDAS

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
İmar planı uygulaması sırasında yolun kapanması nedeni ile oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılarak bir parsel numarası altında ilgisine göre belediye, köy, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Hazine adına tapuya tescili işlemidir. Bu işleme yönelik talep adı geçen kamu kurumları tarafından resmi bir yazı ile yapılacağından Tescil İstem Belgesi düzenlemeye gerek yoktur. Kadastro müdürlüğünce yapılacak teknik kontrolden sonra bir üst yazı ile üç takım dosya tapu sicil müdürlüğüne gönderilir. Bu dosya içinde kontrol raporu ve tescil bildiriminin bulunması zorunludur.
b) Tapuya Tescili
Kadastro müdürlüğünden gelen üst yazı yevmiyeye alınarak, kadastro müdürlüğünce verilecek parsel numarası altında, tapu kütüğünün ilk boş sayfasına yoldan ayrılarak oluşan parselin tescili yapılır. Tescilden sonra, tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak tapu sicil müdürlüğünce tasdik edilir. Dosyanın birisi oluşan parselin kütük sayfa dosyasına takılır. Diğer iki takım dosya kadastro müdürlüğüne gönderilir.
Çankaya Belediyesi - Tam - Yoldan İhdas - 2.2.2000 - 34
c) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Meram Belediye Encümeninin ....tarih ..... sayılı kararına göre yoldan ihdas edildiğinden, tesciline istinaden düzenlen¬miştir.
d) İşlemin Mali Yönü
Yoldan ihdas işlemini talep edebilecek kurumların muafiyeti bulundu¬ğundan herhangi bir harç ve damga vergisi tahsil edilmeden işlemin sonuçlan¬dırılması gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar