DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ SCADA SİSTEMİ İSTANBUL'DA


İSKİ, İçme Suyu Dağıtım Sisteminde kullandığı SCADA (Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme) sistemini, artan nüfusun taleplerini daha hızlı karşılamak için dünyanın en gelişmiş teknolojilerine sahip yeni SCADA sistemiyle yeniliyor. Güvenilir, yüksek performanslı, karasal hatlardan bağımsız, geniş kapsama alanı sağlayan uydu haberleşmesiyle yönetilen sistem; yeni teknolojilere entegre olabiliyor. Uydu sistemi üzerinden sağlanan haberleşme yöntemi ile Istrancalar'dan Melen'e kadar geniş ve farklı arazi şartlarına sahip bir alandaki Su Dağıtım Sistemi, her saniyede bir değişen bilgi akışıyla kontrol edilebiliyor.
Modern Sistem sayesinde yağış durumlarında barajlardaki yükselme oranı kısa sürede ölçülebiliyor. Çıkabilecek bir arızayı anında görmek ve müdahale etmek mümkün olduğundan su kaybının da önemli ölçüde önüne geçiliyor. Modern SCADA sistemi sayesinde şehre verilen su miktarıyla fatura edilen su miktarı arasındaki fark daha hızlı tespit edilebiliyor ve kaçak su kullanımının tespiti kolaylaşıyor. SCADA sistemi ile İSKİ'ye ait barajlar, ana isale hatları, terfi merkezleri ve depolardaki seviye, basınç, debi, meteorolojik bilgiler, su kalitesi vb. bilgiler Kâğıthane SCADA merkezinden izleniyor ve veri bankasında saklanıyor.

Yeni teknolojilere entegre olabilme özelliği sayesinde kullanılabilirliğini ve teknolojilik üstünlüğünü kaybetmeyen sistem, merkezden tesisleri izleme ve müdahalede etme imkânı sunuyor. Sistemin İçmesuyu Ana Kontrol Merkezi Donanım bazındaki istasyon kurulum çalışmaları 30 istasyonda tamamlandı. İstanbul'un içme suyu sistemine yeni dahil olan Melen Regülatöründen Istranca'lara kadar toplam 134 istasyon bulunuyor. Yaklaşık 13 milyon Euro'ya mal olan gelişmiş SCADA sistemi, 2008 yılının ikinci yarısında tamamen devreye girecek. Gelişmiş SCADA sistemi ile muhtemel bir afet anında bilgilere daha hızlı erişim ve kolay müdahalede sağlanabilecek.

Yorumlar

Popüler Yayınlar