Emlak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Emlak almayı düşünüyorunuz ve kararsızsanız bu blog size yardımcı olabilir. İlk önce ne amaçla emlak almayı düşündüğümüzü netleştirmemiz lazım. Uzan vadeli yatırım, kısa vadede kar, kullanım yada proje geliştirmek amacı ile bir gayrimenkul alabilirsiniz. Karar verirken amaca uygunluğu ön planda tutmalısınız. Uzun vadede kar sağlayacak, gelişim bölgesinde bir arsa alıp bir yıl sonra satmayı düşünürseniz büyük ihtimalle zarar edersiniz.

Emlak piyasasının en aktif oyuncusu konuttur. Konut alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1. Resmi İnceleme
2. Strüktür incelemesi
3. Konum incelemesi
4. Tasarım incelemesi
5. Dış cephe incelemesi
6. İç eleman incelemeleri

1. Resmi İncelemeler

Yapı kullanma izin belgesi olarak geçen halk arasında iskan olarak bilinen, konutun standartlara ve kanunlara uygun olarak inşaa edilip kullanıma hazır olduğunu gösteren bir belge vardır. Konut İskanı alınmış konutlar her zaman avantajlıdır. Satımı kolaydır, iskan çıkartmak için ek masrafa gerek kalmaz. İskanını alınmamaış her konuta iskan alınamayabilir. İskanı alınmamış bir konut almayı düşünüyorsanız mutlaka konusunda uzman bir kuruluştan konut ile ilgili inceleme yapmasını istemelisiniz.

Konutun tapusunun hissesiz olması işini kolaylaştırır. Hisseli tapular bir çok problemi beraberinde getirdiği için çoğu kimse tarafından tercih edilmezler. Dolayısıyla fiyatları ucuz, satışları zor olur.

2. Stüktür İncelemesi

Ülkemizde deprem ülkesi olduğu için yapılarda strüktürel sağlamlık oldukça önemlidir. Yapı denetim kuruluşları tarafından kontrol edilen yani yeni inşaa edilmiş konutlar daha önce inşaa edilmiş konutlara göre daha kaliteli üretilmektedir.

Ancak bilinçsiz kimseler tarafında strüktür sistemde bazen değişiklikler yapılmaktadır. En kaba hali ile planda belirtilen kolon ve kirişlerin yerinde oluğ olmadığını kontrol etmeniz yada ettirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Özellikle alt katlarında dükkan olan apartmanlarda, kimi zaman kolonların kesilip dükkanın daha kullanışlı hale getirildiği geçmişte görülmüştür.

3. Konum İncelemesi

Bir yatırımcı olarak sizi en çok ilgilendiren madde bu olmalıdır. Çünkü bir binayı yıkıp yeniden yapabilirsiniz ancak konumunun getirdiği artı ve eksileri kolay kolay değiştiremezsiniz. Yapının konumu inşaat maliyetini ufak miktarda etkilerken, satış değerini 10 katına çıkarabilir. Globalleşen dünyada malzeme fiyatları ve üretim fiyatları bölgeler arasında bile ciddi farklılıklar göstermemektedir. Yani bina için yapılan masraf aynı iken sadece konumdan dolayı ciddi kaznımlar sağlayabilirsiniz.

Bir çok kişi kazandığı parayı içgüdüsel olarak fazla düşünmeden memleketine yatırım yapar. Ancak ilk önce daha çok prim yapan bir yerde yatırım yaparsanız, bunu istediğiniz zaman nakite dönüştürebilirsiniz. Emekliği olduğunuzda yine memleketinizde yaşamak isterseniz elinizdeki daha çok para ile yeni bir yatırım yapabilirsiniz.

4. Tasarım İncelemesi

Kullanım amacı ile almayı düşündüğünüz konutların tasarımına çok dikkat etmelisiniz. İç mimar yardımı ile bir çok olumsuzluğu giderebileceğiniz doğru, ancak direk ihityacınıza uygun bir konut almak daha uygun olacaktır. Eşyalarınızı ve ihtiyaçlarınızı , kısacası kullanım programınızı oluşturup, konutun sizin ihtiyacınıza uygun olup olmadığını değerlendirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bu konu hakkında mimarlar yada iç mimarlardan yardım alabilirsiniz.


5. Dış Cephe İncelemesi

Binanınızın bulunduğu konum ile ilişkileri ve cephede kullanılan malzeme, cephenin oranları kısa vede kar etmeyi düşündüğünüz yatırımlarda çok önemlidir. Alıcılar genelde ilk 10 saniye içinde bir şeyi alıp almayacaklarına karar verirler. Genellikle bu ilk 10 saniye cephe karşısında yaşanır.

6. İç Elemanların İncelenmesi

Yapının yer kaplaması, duvar kaplaması, banyo ve mutfak elemanları kişiye özel elemanlar olarak değerlendirebiliriz. Bunlar genellikle konutu incelerken dikkat edilen ancak em fazla 5 yıl içinde kökten yenilemeye gidilen elemanlardır. Siz bu elemanları tercihiniz sırasında önemsiz olarak düşüneblirsiniz. İstediğiniz her zaman, isteğinize göre değiştirebileceğiniz elemanlardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar