Master-Franchising: Yurtdışından Bir Fikri Satın Alınız

Kendi Franchise sisteminizi kurmaktan daha kolay , daha güvenli ve daha kolay olan şey yurtdışından bir lisansı devralmaktır.
Yabancı Franchise veren firmaların fikirlerinin Alman pazarına adaptasyonu artık olağanüstü karşılanmamaktadır. Bir dizi yabancı Franchise veren firma artık ülkede yer almaya başlamıştır. Ancak burada Master Franchising imkanı daha az kullanılmaktadır. Oysa fikir oldukça basittir aynen normal Franchising de olduğu gibidir. Sadece lokal bir yer yerine Master Franchising daha büyük bir bölge (aslında tüm yurt geneli olarak) için verilmektedir. Master Franchise alan firmanın görevi ise bu bölgede işleyen bir Franchise sistemini faaliyete geçirmektir. Kendisi aynı zamanda bir Franchise veren firma gibi hareket edecektir.
Yurtdışından devralınacak bir fikir ise bir Master Franchise alan firmaya iş kuran bir kişi ile benzer avantajları sağlamaktadır. Ve kendisi bir Franchise zincirine bağlanır:
• Şirket konsepti çok yönlü olarak kendini kanıtlamıştır
• Çocuk hastalıkları şu ana kadar yok edilmiştir
• Sistem veren firma bir dizi ön harcama yapmıştır.
Bunların hepsi Master Franchise alan firmanın risklerini önemli oranda sınırlandırmaktadır. Çünkü normal bir Franchise veren firma buna karşılık kendi sistemini geliştirmek için zaman ve para harcamak zorundadır, ama Master lisansı alan bir firma sadece mevcut olanı Alman Pazar ilişkilerine uyumlaştırmak zorundadır.
Bu hazır bir yuvaya konmak ise tabi ki ücrete tabidir. Burada sisteme göre de koşullar farklılık göstermektedir. Kural gereği ise bir defalık bir lisans ücreti talep edilmektedir, bu da yabancı Franchise veren firmanın ön harcamalarına ve anlamına bağlıdır, belki de milyonlar seviyesinde bile olabilir. Bunun dışında devam eden Franchise ücretlerinin bir kısmı da Master veren firmaya havale edilmek zorundadır. Satın alma anlaşması bulunan sistemlerde sevk edilen ürünlere ilişkin de bir ödeme söz konusudur. Bu ücretleri ödemek değer mi değmez mi konusunda durum bazında karar verilmelidir.
Yabancı bir Franchise sisteminin adaptasyonunda aşağıdaki noktaları mutlaka göz önünde bulundurmalısınız:
Sistem devredilebilir olmalıdır. Şirket konsepti en azından öncelikle bir veya iki pilot mağazada denenmelidir. Çünkü ana konsepte göre daima değişiklikler söz konusu olmaktadır. Arzu edilen bir konu ise Master lisans veren firmanın masraflara katılmasıdır.
Sermaye tavanınızın oldukça yüksek olması gerekir, ki iki pilot mağazanızı finanse edebilesiniz ve ilk altı ayı da gelir beklemeksizin işletebilecek güce sahip olmalısınız.
Master Franchise sözleşmesi her iki taraf için de adil şartlar içermelidir. Bunun için de uluslar arası tecrübeye sahip bir uzman avukatın desteği gerekmektedir.
Federal Almanya Cumhuriyeti için kendi Franchise sözleşmenizi tecrübeli bir avukat ile inceleyebilirsiniz, çünkü diğer ülkelerin tipik sözleşmeleri bile kural gereği Alman hukukuna uygun düşmemektedir.
Siz veya bir ortak Master Franchise veren firmanın ülkesinin ana dilini çok iyi bilmelidir. Özellikle de başlangıç aşamasında yabancı ana şirket ile sıkı ve özel ilişkiler kurmak oldukça önemlidir.
Sizin de şirkete dair deneyimleriniz ve hatta mümkünse sektör ile ilgili bilgileriniz olmalıdır. Aksi halde başarısızlığa uğramanın riski çok yüksek olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar