TAPULARDA VEKALETNAMELERDE ARANAN HUSUSLAR



Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinde yapılacak her hangi bir işlem için hak sahibi tarafından verilen vekaletnamenin şekli ve içeriğinde aşağıdaki hususların bulunması gerekmektedir.

1. Noterlikçe veya konsolosluklarca "Düzenleme" şeklinde yapılmalıdır.

2. Vekalet verenin kimliği vekaletnamede nüfus hüviyet cüzdanı veya nüfus müdürlüğünden alınan kayıt örneği, pasaporta veya avukat kimliğin göre tesbit edilmiş olmalı ve T.C Kimlik Numarası bulunmalıdır.

3. Vekaletname üzerinde vekalet verenin yakın tarihte çekilmiş vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış olmalıdır.

4. Vekaletnamede, yapılacak işleme vekalet verenin verdiği yetki, duraksamaya yol açmayacak şekilde açıkça belirtilmelidir (Örneğin; satış, bağışlama, trampa, taksim, ifraz, intikal gibi işlemlerde mutlaka vekilin açıkça yetkili olduğu vekaletname metninde belirtilmelidir.).

5. Vekaletname tevkilen (Birinci vekil yetkisini başkasına devretmişse) düzenlenmiş ise, ilk vekaletnamede vekilin bu devir yetkisine sahip olduğu açıkça belirtilmiş olmalı ve bu yetki ikinci vekaletnamede açıkça belirtilmelidir. İşlem sırasında her iki vekaletname de ibraz edilmelidir.

6. Vekaletnamelerde düzeltmeler varsa, bu konudaki çıkıntılar ve düzeltmeler vekaletnameyi düzenleyen merci tarafından imza ve mühür ile onaylanmış olmalıdır.

7. Yabancı ülkelerde düzenlenen vekaletnameler:

7.1. Yabancı ülkelerdeki Türk Elçilik ve Konsolosluklarınca düzenlenen vekaletnameler:1512 Sayılı Noterlik Kanunu'nun 84 ve 89'uncu maddelerinde belirtilen ve esas itibariyle hukuki hak ve devri içeren işlemlerin düzenlenme vekaletname şeklinde yapılması, bu işlemi yaptırmak isteyen yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızın konsolosluklarımıza bizzat başvurmaları gerekmektedir.

7.2. Yabancı devletlerin yetkili makamlarınca kendi kanunlarına göre düzenlenen vekaletnameler ile ilgili olarak ayrıca aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmaktadır:

Düzenlendiği ülkenin yetkili makamlarınca 5 Ekim 1961 tarihli La Haye sözleşmesine göre tasdik edilip, "Apostille" (Convention de La Haye du Octobre 1961) ibaresini taşıyan vekaletnamelerde o yerdeki Türk Konsolosluğunun tasdiki aranmadan işlem yapılacaktır.

"Apostille" tasdiki bulunmayan vekaletnamelerde ise, ilgili noter imzasının bağlı bulunduğu makam tarafından, bu mercinin imza ve mührünün de o yerdeki Türk Konsolosluğunca tasdik edilmiş olması aranılacaktır.

Yabancı ülkelerde, o ülkelerin noterlerince kendi mevzuatlarına uygun olarak düzenlenen vekaletnameler şekil şartları yönünden düzenlendiği ülkenin iç hukukuna tabi olduklarından düzenleme şeklinde olması veya fotoğraf bulunması zorunlu değildir.. Ancak tapu sicilinde vekaleten yapılacak işlemlerde istemin hak sahibi tarafından yapıldığının tespiti zorunlu bulunduğundan, vekaletnamede vekalet veren kişinin kimliğinin tespit edilebilmesi ve istemin hak sahibinden geldiğine yönelik bir tereddüt bulunmaması gerekmektedir.

Bununla birlikte, muhtemel sahteciliklerin ve dolayısıyla Hazine sorumluluğunun ve zararının önlenmesi bakımından, yurt dışındaki elçilik veya konsolosluklarımız veya yabancı ülkelerin yetkili makamlarınca ve yurt içindeki noterliklerce düzenlenen vekaletnamelerin tanzim şekli ve içeriği ile yetkilinin imzası ve mührünün doğruluğu yönünden tereddüt edilerek kanaate varılamaması durumunda, tereddüt edilen hususlar da açıklanmak suretiyle konu, bölge müdürlükleri yoluyla Merkez'e intikal ettirilecektir.

* Vekaletnameye dayalı taleplerde işlemden önce, aziller sicili ve kütük dosyası üzerinde gerekli araştırma yapıldıktan sonra , vekaletnamenin üzerine “yetkinin tam olduğu ve azilin bulunmadığına” ilişkin belirtme yapılıp tarih, saat ve ilgili memurun imzalaması gerekmektedir.(1487 sayılı Gn)

Yorumlar

Popüler Yayınlar