Tapunuzu almakta acele edin

Öteden beri süregelen uygulamaya göre, gayrimenkul alan ve satan kişi, ayrı ayrı binde 15 \"tapu harcı\" ödüyorlardı.

29 Mart 2009’dan itibaren, bu konuda önemli bir değişiklik oldu ve \"tapu harcı\" binde 15’erden, binde 5 düzeyine indirildi.

Torba Kanun dediğimiz 5838 sayılı Kanunla, Harçlar Kanunu’nun Mükerrer 138. maddesinde bir ibare değişikliği oldu.

Bu değişiklikle, Bakanlar Kurulu’na nispi harç oranlarını, \"onbinde bire kadar\" indirme yetkisi verildi.

Böyle olunca, Bakanlar Kurulu’nun 25 Mart 2009 tarih ve 2009/14813 sayılı Kararı ile;

gayrimenkul alım-satımında binde 15 oranında ödenen \"tapu harcı\", 29 Mart 2009 tarihinden itibaren, 30 Haziran 2009 tarihine kadar uygulanmak üzere, binde 5’e düşürüldü.

İşte... başlıkta acele edin dememizin nedenlerinden biri, tapu harcının, üçte bire inmesiyle ilgili...



DAHA AZ KDV

Gayrimenkul alanların, KDV ödeme durumları, gayrimenkulü inşaat firmasından alıp almadıklarına göre değişiyor.

*Gayrimenkulü, herhangi bir şahıstan alanlar, KDV ödemezler.

*İnşaat firmasından alanlar;

a) Konutun net alanı 150 metrekarenin altında ise, yüzde 1 oranında KDV ödüyorlardı. Bunların durumları değişmedi. Yine yüzde 1 KDV ödeyecekler.

b) Konutun net alanı, 150 metrekarenin ve üzerinde ise; gayrimenkulün toplam değeri üzerinden, yüzde 18 KDV ödüyorlardı. 17 Mart 2009 tarihinden itibaren, 15 Haziran 2009 tarihine kadar uygulanmak üzere, yüzde 8’e indirildi.

c) İşyeri teslimlerinde, yüzde 18 oranında uygulanan KDV’de 30 Mart 2009 tarihinden itibaren 30 Haziran 2009 tarihine kadar uygulanmak üzere, yüzde 8’e indirildi.

İşte... Başlıkta \"acele edin\" dememizin nedenlerinden biri de KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi ile ilgili



İŞYERİ SATIŞINDA KDV YÖNÜNDEN ÖZELLİKLİ DURUMLAR

İşyeri satışında, KDV uygulaması bakımından, bazı \"ince noktalar\" var.

Bunlar sırasıyla aşağıda açıklanmıştır.

1- Kararnamenin yürürlük tarihinden önce, satın alınan işyeri için inşaat firması ile yüzde 18 KDV dahil, belli bir tutar üzerinden anlaşanlar, işyerlerini üç aylık süre içinde teslim alırlarsa, işyerinin KDV’si yüzde 8 olacak. İnşaat firması da yüzde 10 fazla aldığı KDV’yi iade edecek ya da ödenecek borçtan düşecek.

2- Kararname yürürlüğe girmeden önce müteahhitle anlaşma yapan ancak KDV’yi işyerinin tesliminde ödeyecek olanlar; işyeri üç ay içinde teslim edilirse, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecekler.

3- İnşat firmasından alınan işyeri, Kararnamenin yürürlükte olduğu üç aylık süre geçtikten sonra teslim edilecekse, oran tekrar 18’e çıkacağı için, KDV iadesi söz konusu olmayacak.

4- İşyerinin tapusunu Kararnamenin yürürlükte olduğu üç aylık süre geçtikten sonra alanlara, KDV indirimi uygulanmıyor. Ancak, bu tarihten önce kat irtifaklı arsa tapusu alanlar, işyerinin inşaatı üç aylık dönemde tamamlanır ve faturası da bu dönemde kesilirse, yüzde 10 KDV avantajından yararlanabilecekler.

5- İnşaat firmasının, yüzde 10 KDV’yi iadeye yanaşmaması ya da uygulamaması durumunda, noterden bir ihtar çekilmesi ve yine iade etmiyorsa, Yargı yoluna başvurulması gerekiyor.

Yukarıdaki açıklamalardan da fark edileceği gibi, gayrimenkulünüzün tapu işlemleri konusunda acele edin...

Yorumlar

Popüler Yayınlar