Seçimmi Atamamı

Değerli Meslektaşlarım

Bu yazımda sizlere İTO organ seçimlerindeki yönetmeliğe uygun olsada Medeni Hukuka seçim ilke, kural ve ruhuna aykırı olan Yönetmelik ile ilgili çarpıklıktan bahs etmek istiyorum.



Biliyorsunuz 23 Şubat 2009 tarihinde İstanbul Ticaret Odasında organ seçimleri yapıldı.Bu seçimlere yaklaşık 90 ın üstünde Meslek grupları ve 350.000 üyeli odanın meslek mensuplarından isteyenler seçimlerde oy kullandılar. Üyeler Komitelerine kendilerini temsil etmeleri için temsilcilerini seçtiler.Buraya kadar her şey normal gibi görünse de aslında seçim sonrası öğrendimki bunun hiçde öyle olmadığıdır. Sizlere sadece Bizim temsilcilerimizi seçtiğimiz 24 no Gayrimenkul Hizmetleri Komitesini örnek vereceğim ama bunu bilinki bu cingözlük bizde yeni ve ilk defa yapıldı fakat birçok grupta çok uzun süredir uygulanmakta olduğudur.



24 nolu Gayrimenkul Hizmetleri Komitesinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde Mavi olan ve 218690/0 sicil nolu Turyap yapı sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile başlayan ve devam eden listede, tek bir kişinin 533364/0 sicil numaralı (Emlakçı değildir) MULTI TURKMALL GAYRİMENKUL YATIRIM İNŞAAT VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’NİN yetkilisi Levent Eyüpoğlu 74 reyi aynı sandıkta aynı anda kendi yer aldığı listeye tek başına kullanması ve aynı gruba rey veren 2 nci kişinin 485935/0 (Emlakçı değildir) TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME ANONİM ŞİRKETİ YETKİLİSİNİN 15 reyi aynı anda kendine kullanması ve yetki belgelerinin tarihlerine baktığımız zaman yaklaşık olarak hepsi yakın zamanlı olduğu görülmektedir..



Değerli arkadaşlar Türk Hukuk sisteminde toplu hareketlerde seçim ile tayin edilen yöneticilerin seçilmesinde “Kat Mülkiyeti Kanunu,Kooperatifler Kanunu, gibi kanunlarda bir ortağı 2nci bir ortağın rey verme yetkiside devir edilebildiği halde birden fazla ortağın yetkisinin devri yasaklanmıştır çünkü ortakların menfaatlerinin dışında (herhangi bir ticari menfaat) söz konusu edilmemesine rağmen 1- 2 kişiye söz hakkının tamamen verilmemesi için rey kullanmada çoğunluk temsili yasaklanmıştır.Basit işlemlerde bile hal böyle iken yapılan bu kurnazlık karşısında seçimden bahs edebilirmiyiz?



sırf istenilen bir komitenin seçilebilmesi için doğrudan doğruya 74 ve 15 kişinin iradesinin hilafına kendilerini meclis üyeliğine seçtirmek için rey kullanma hakkını almışlar bir hakkın suiistimali mahiyetinde saatler süren bir zaman sandık başında kendilerine rey vererek temsil haklarını kötüye kullanmışlardır; bu bir irade ifsadı değilmidir. Kanunun kendilerine tanıdığı hakkın kötüye kullanılma değilmidir zaten bu durumu Medeni Kanunumuzun 2 Maddesi gayet açık olarak yasaklamaktadır. Şöyleki; Herkes haklarını kullanırken,borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.



Bu örnekte ve aynı şekilde seçime giren tüm gruplarda Kanun metninin kişilere verdiği seçimde temsil hakkı kötüye kullanılmıştır. Çünkü; temsil için yetki belgelerinin tarihlerine baktığımız zaman yaklaşık olarak hepsi yakın zamanlıdır. Biran için yetki veren tüzel kişiliğin yetkililerinin iradesini düşündüğümüzde farklı meclis üyelerinin seçiminde farklı kişilere veya gruplara rey vermek isteyeceklerini düşünelim. Halbuki sandığın başına giden bir kişi yanlışlığı –doğruluğu araştırılıp değerlendirilmeğe tabi tutulmadan rey veren kişinin tek kişi olması sebebiyle tek rey hükmünde olması gerekir. Bu ise seçim iradesine aykırı olup atama şeklindedir.



Buna seçim denilemeyeceğinden Bu şekilde gerçekleşmiş olan ilan edilmiş olan sonuç seçim sonucu olmayıp atama şeklinde bir sonucu olarak kabul etmeliyiz.Oysa 4 yılda bir yapılan ve Ticaret odalarında değişik meslek gruplarının temsil edilmesi için yapılan bu düzenlemenin adı ATAMA değil SEÇİMDİR.

Kıymetli Emlakçı Dostlarım burada sizlere 24 nolu grubu örnek verdim ama bu sadece bizim grubun sorunu değildir bu İstanbul Ticaret Odası yönetimlerinin bildikleri bir gerçek ama nedense üstünde durmadıkları bir durumdur. Büyük emek verilerek ve bizim sırtımızdan astronomik paralar harcanarak yapılan seçimlerin zaman geçtikçe artarak göstermelik ve formalite bir seçim olma yolunda.Bunun olmaması veya böyle bir intibanın oluşmaması için söz konusu seçim yönetmeliğinin hakkaniyete seçim ruhuna ve tabiiki kanunlara da uygun hale getirilmesi bu yapılanların atama değil seçim olduğuna göre bir kişininde en fazla oy verebileceği iki eli olduğu düşüncesi ile yola çıkacak olursak bir kişinin en fazla iki rey kullanabilmesi için İTO yönetiminin acilen seçim yönetmeliğinde gerekli değişiklikleri yapması ve bu hususta emredici hükümler getirmesi şarttır . Burada bence EMFED e büyük sorumluluklar düşüyor.Emfed yönetim kurulunun bu konuyu ivedilikle ele alması TOBB ve İTO yönetimi ile irtibata geçerek bu konuda gerekli adımların atılmasını sağlamalıdır diye düşünüyorum.Hepinize hayırlı işler dileğiyle saygılarımı sunarım.



SAYGILARIMLA

Rıza Kaymakcı-Emlakçı

rizakaymakci@gmail.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar