Emlak Müşavirliği Kanunu ne zaman çıkacak ?

Merhaba Sayın meslekdaşlarım. Ben bu sektöre gireli 9 Yıl oldu, ben girdiğimden beri hatta, ben girmeden yıllar öncesinden beri konuşulan bir emlak müşavirliği kanunu  mevzu bu sektöre hakim; ha çıkıyor, ha çıktı derken nedense bi türlü çıkamıyor. Piyasa şartları giderek ağırlaşmakta ve kanunsuzluğun getirdiği açıktan yararlanan emlak portalları biz emlakçılar üzerinden zengin olmuş ve bizi müşterilerimiz olan gayrimenkul sahipleri ile rekabet eder duruma getirmişlerdir. Artık emlakçıya ne gerek var kendimiz de bedava ilan verip satıp kiralıyoruz diyenler yok mu? Bir kanunumuzun olmaması bu tip iş yapan web portallarına karşıda bir yaptırım yapmamıza engel durumdadır.
sahibinden.com, milliyetemlak, hürriyetemlak,...v.s. gibi sektörümüzden büyük paralar kazanan siteler malesef hala gayrimenkul sahiplerinin ücretsiz ilanlarını yayınlamaktalar. Bu konuda ne Esnaf ve Sanatkarlar odasının bir birimi olan Emlakçılar Odasının, ne İstanbul Ticaret Odasının göstermelik bir birimi olan Gayrimenkul Hizmetleri bölümünün ne de Emlakçılar federasyonunun bu konuda bir yaptırımı, bunu önlemeye yönelik girişimleri, tüm emlakçıları organize ederek bu sitelere üye olmanın önüne geçilmesi, bedava ilan verilmesinin önlenmesi için bir faaliyet göstermemektedir. Bugün bir daire sahibine gittiğinizde ".....com adresinden ilan verdik kendimiz satacağız, oğlum, kızım, yiğenim v.s. internete zaten ilan verdi size para kaptırmam" gibi rencide edici, küçük düşürücü sözlerle karşılaşmıyormusunuz? Bazıları artık emlakçıya ne gerek var yahu ben zaten internetten satış yapmaktayım demiyor mu?
İşler iyi iken bu tip sözleri ve müşterileri umursamıyordu kimse, ama artık sektörde daralma var, arz talep dengesi kalmadı, eski konutların satışı çok düştü, sıfırlarda ise zaten proje satışlarını firmalar müteahitler kendileri yapmakta. Belli lokal bölgelerde iş var artık en çok kapatan işyerleri emlak ofisleri. Çoğu firma sahibi kredi kartı borcu, kira borcuna batmış, ofis sekretarya maaşlarını ödeyemez hale gelmiştir. Ama işleri çok iyi gidenlerde yok mu var tabi ki gene var. Hatta bazı meslekdaşlarımız çok büyük paralar kazanmaktalar ama genelde öyle değil malesef. Bu iş artık ek geliri olmayan kişilerin yapamayacağı bu sektörde tecrübe sahibi olmayanların yaptığı bir iş oldu. Bu sektörde en çok emeklilerin olması normal çünkü kişinin bir evi varsa, geçinecek kadar da emekli maaşı varsa bu işte ek bir gelir olmaya devam eder. Hatta emekliler destekleme primi ödememenin de yolunu buluyor. Eşi emekli değilse onun üzerine, oğlu 18 üstü öğrenci ise onun üzerine ya da açmış birinin yanında kayıt dışı gözükmek sureti ile ortak çalışmaktalar.
Halbuki bir kanunumuz olsa, bir baro gibi, mali müşavirler odası gibi bizim haklarımızı, hukukumuzu koruyacak bir odamız olsa, ofisler denetlense kanuna aykırı işletmeler kendine çeki düzen verse, medya üzerinde ki haksızlıklara karşı bir yaptırımımız olsa iyi olmaz mı? Dizilerde, filimlerde en çok emlakçılık kötü gösterilmekte, Yılmaz Erdoğan'ın bir filminde Oto Hırsızlığı yapan karakter hırsızlığı bıraktığını artık emlakçılık yapacağını söylüyor. Bu sektörde gerçekten de çok sabıkalı emlakçı mevcut belli suçlar dışında gerçekten bu mesleği yapmaması gereken sabıkalı kişiler bu sektörde çalışmakta. Bunu engellemek de mümkün değil. Devlet en büyük vergi kaybını da Emlak sektöründe yaşamaktadır. Biz emlakçılar tapularda en çok işlem yapan, en çok kayıt dışı çalışan sektörüz. Halbuki bir meslek kanunu ile emlakçılara(bazı şartlara haiz olmak şatı ile) tapularda ki tüm satış işlemleri yapma yetkisi ve imza zorunluluğu gelse. Nakit satışlarda 500.000 TL'lik bir daire tapu da 60.000 TL gösterilerek devletin eksik harç alması önlense, düşünün 16.500 TL yerine 1.980 TL bir ödeme yaparak 14.520 TL eksik harç ödemiş olan birinden devlet ne kadar zarar etmekte. Kendine gelir yaratmak için akaryakıta zam yapacağına belli başlı meslek kanunlarını çıkartıp piyasalara çeki düzen verse çok büyük vergi gelirleri elde edecek. Tapu da Emlakçılar aracılığı ile işlem yapılması ve imza zorunluluğu gelse emlakçı da resmi komisyon bedeli üzerinden fatura keser devlet KDV ve gelir vergisinden de bir kayıp yaşamaz. Her halükarda hem sektöre hem de devletin vergi gelirlerine faydası olan bir durumdur. Ama malesef bu konu hakkında da hükümetin bakanların bir fikri olduğunu sanmıyorum. Kayıt dışı çalışan ve çok büyük kayıtdışılığın olduğu bir sektör kime yarar? Tabi kara para aklayacak kişilere yarar, en güzel kara para aklama gayrimenkul sektöründe olmaktadır bu yüzden.
Bir Meslek kanunumuz olmadığı için,
1-) Kayıt dışılık artmaktadır.
2-) Tapular da yapılan usulsüzlüklerden devlet ve vatandaş zarar görmektedir.
3-) Devletin Eksik Harçlardan dolayı, KDV ve Gelir Vergisi yönünden çok büyük bir gelir kaybı vardır.
4-) Devlet zamanında tespit etmediği harçları daha sonraki incelemelerde tespit ederek büyük cezalar kesmekte bu da vatandaşı mağdur etmektedir. Burda vatandaş çoğu zaman bilmediklerinden veya ehliyetsiz emlakçıların yanlış yönlendirmesi yüzünden bu durumları yaşamaktadırlar.
5-) Bu sektörde çalışanların bir güvencesi, hukuki dayanağı olmaması çok büyük bir ayıptır. Hükümetin bir an önce bu ve benzeri meslek kanunlarını bir an önce çıkartmalıdır.
6-) Bu mesleği yapan emlakçıların bir an önce örgütlenerek bizden haksız kazanç sağlayan emlak satış portallarına üyeliklerimizi yenilemeyerek tavrımızı göstermeliyiz hatta bu konuda protesto mailleri atılmasını da tavsiye ediyorum.
7-) Bundan sonra da vergi mükellefi olmaya, oda kaydı olmayan emlakçıların ilan vermesini önlememiz gerektiğini düşünüyorum bizim gibi kanunlara uygun çalışanların haklanının yenmemesi için hakkımızı aramalıyız.
Bu konuda destek mesajlarınızı da bakliyorum. Kanun çıkartacağız diye ortada gezen toplantılar düzenleyen oda ve federasyon başkanlarının artık harekete geçmesini şu yasama döneminde meslek kanunumuzun da çıkacak kanun taslakları sıralamasında gözükmesini temenni ediyorum.
Marmara 34 Gayrimenkul
Mehmet Alpaslan BOLAT
alpbolat@marmara34.com


Size tümüyle hak veriyorum. Fakat öyle bir durum varki derinlerde, kanunun çıkmaması çok normal diye düşündüm bir kaç yıl önce. Babam, Bursa Emlakçılar Derneğinin Kurucu üyesiydi, Yüksek okulda emlak yönetimi bölümünde öğretim görevlisiydi. 30 yıl önce emlakçılık yapmaya başladı, 25 yıl önce bir yurt dışı seyehatinde profesyonel bir emlak şirketi sahibiyle tanışmış ve onların sistemini dinlemiş. Bursaya döndüğünde bir gecede karar verip bir masa ve sandalyeyle yaptığı emlakçılık işini kurumsal olarak büyütebileceği bir emlak şirketi haline getirme kararı almış.Başarılı olmuş diyebilirim, çünkü o yıllarda Bursada yaşayanların hangisine sorarsak soralım 20 yıl boyunca "Şirketin Bursada çok güçlü bir şöhreti olduğunu, ilanların neredeyse Bursanın 4/3'ünü kapladığını" söylerler. Nerde kalmıştık? Babam seyehatten döndükten sonraki hafta firmasını kapatıp, eski ismiyle bir emlak şirketi kurmuş (Anonim Şirket) ve inanın sektördeki kanun açığını kapatmaya çalışanlarla beraber savaş vermiş. Konuyla ilgili gitmedikleri Bakan görüşmedikleri Vekil kalmamış ama hiç bir şeyi değiştirememişler, sadece yazılı sözleşmelerle çalışıp komisyon ödemekten kaçan insanların mahkemelik davalarıyla uğraşmışlar. O mahkemelerde %110 haklı ve sözleşme olmasına rağmen bazılarında davayı kaybetmişler. Yıllar geçtikçe, ilerleme olacağına kanunun çıkması dahada zorlaşmış. 3 yıl önce babam, emlak şirketini yazıklar olsun deyip kapattı. Bizler onun yanında yetiştik ve ailemizin çoğu şimdi emlakçı, kimi remax acentesi, kimi turyap, kimi century 21, kimi de kendi adını taşıyor. Mesela ben, kendi adımı taşıyan bir firma kurdum. Babam neden usandığını şöyle anlatıyor.! Görüştüğü her vekil her bakanın bir akrabası emlakçılık yapıyormuş, anladığı kadarıyla bu işten çok büyük kazançlar sağlıyorlarmış ve durumdan çok memnun olan bu ayaklı, arkası güçlü emlakçılar, dayılarına, amcalarına, eniştelerine, abilerine baskı yapıyorlarmış, "sakın kanun manun çıkartmayın böyle iyi gidiyor hep beraber kazanıyoruz işte" diyorlarmış. Emlakçılık yapmak o kadar kolay geliyorki insanlara 100mt de en az 5 emlak dükkanı var artık Bursada. Bazı Belediyeciler, yakınlarına ve kendisine kazanç sağlamak için tarla olarak köylülerden aldıkları yerlere bir kaç sene sonra imar çıkartıp rant sağlıyorlar. İmar çıkartmakta zorlanırlarsa imar çıkabilirmiş gibi spekülasyonlar yaratıyorlar. Vekillerin/Bakanların kardeşleri, dayıları, abileri, enişteleri bir emlak firması kuruyor. Örn: Ülkemizin Cumhurbaşkanlığını yapmış birinin kızı bile emlakçılık yapmakta. Parti başkanlarının oğulları emlakçı, onlar para kazanabiliyor çünkü arkalarında güç var, nereye el atsalar amaçlarına ulaşabiliyorlar.


- Ben size daha geçen sene yaşadığım bir olayı anlatabilirim. Bursada yapılan bir AVM'nin kira yönetimi için günlerce uğraş verdik, binlerce lira masraf yaptık, İstanbula toplantılara geldik gittik ve en sonunda ön protokol yaptık el sıkıştık. Sözleşme yapmak için gün belirledik. Sözleşme gününden iki gün önce bize bir telefon geldi. Telefonda, İstanbulllu bir emlak şirketi bizimle beraber çalışmak için randevu talep etti. Buluşup konuşmaya başladıklarında ağızımız açık kaldı. Randevumuzda bizim ön protokol yaptığımız ve iki gün sonra sözleşmesini yapacağımız AVM'nin kiralama işini kendilerinin aldığını ve bizim yardımımızı istediklerini söylediler. Bize resmen şunu dediler " Biz esas parayı kazanacağız, sizde bize yardım edinde, bizim kazancımızın %10'u sizin olsun " . Şaşırdık çok şaşırdık, biz iki gün sonra yapacağımız sözleşmeyi beklerken bir yerden bir güç geldi ve işi hemen elimizden çaldı. Bu güç kim olabilirdi acaba diye biraz araştırdık ve karşımıza seçimlerde oy verdiğim partinin genel başkan yardımcısının emlak şirketi sahibi oğlu çıktı. İşte böyle bir rant emlakçılık denilen şey. Birileri kanun çıkartalım derken, başka birileri buna karşı çıkıyor. Karşı çıkanlar genellikle çok para kazananlar. Çok para kazananlar birilerinin oğlu veya kardeşi... Bu oğul ve kardeşler yolunu buldukları için, buldukları yolda herhangi bir değişiklik olmasını istemiyorlar...

Yazınızı okudum ve size sonsuz hak verdiğimi bilmenizi istedim. Uzun yıllardır umuyorumki bir gün emlak sektörümüzünde ciddi bir kanunu çıkacak. Bizlerinde sözleşmeli mükellefleri olacak, mükelleflerimiz adına işlem yapma yetkilerimiz olacak. sahibinden/hürriyet/milliyet gibi emlak siteleri hiç bir ilanı parasız yayınlamayacak, paralı yayınladıklarında insanlar para vermek yerine profesyonel bir emlak şirketiyle anlaşayım ve ona göre sözleşme yaparım diyecek. Gazeteler sahibinden ilan alma yetkisine sahip olamayacak emlak ilanlarını sadece emlak şirketleri verebilecek. Camlarda sahibinden yazıları olamayacak, çünkü bu konuyla ilgili gezici müfettişlerin ceza kesme yetkisi olacak. Bakalım olması gereken ne zaman olacak? :)



Saygılar Mehmet Bey

Yüce Olgaç

Yorumlar

Popüler Yayınlar