İlgilisince Yaptırılıp Kadastro Müdürlüklerince Kontrol Edilmesi Gereken Harita ve Planlar



Kamulaştırma Haritaları

Tanım : Kamulaştırma (istimlak), kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçekve özel hukuk kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallarının bedelleri ödenmek şartıyla Devlet veya kamu tüzel kişi mülkiyetlerine geçirilmesi işlemidir.

KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ YÖNÜNDEN

Gerekli Belgeler :

1. Kamulaştırmayı yapan ilgili idarenin yazılı talebi.
2. Kamulaştırma kararı (İmar Kanunu hükümlerine göre Belediye Encümeni veya İl Encümeni kararına gerek yoktur).
3. Yüklenici serbest çalışan Harita ve Kadastro Mühendisinin iş yapım sözleşmesi, T.C. Kimlik Numarası.
4. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği.
5. Kamulaştırma haritası (3 adet) .
6. Parselleri kamulaştırılan ve kamulaştırılmayan kısımların yüzölçümünü gösterir hesap cetvelleri.
7. Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarına ait; ölçü, hesap, kroki, koordinat çizelgeleri ve kamulaştırma haritası.



İşlemin Mali Yönü:

Kamulaştırma haritalarının kontrolü için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönerge'ye uygun olarak Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesinde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına ait banka hesap numarasına yatırılır. Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kendi elemanlarınca ve Harita Mühendisi sorumluluğunda yaptıkları kamulaştırma haritalarının kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır. Ancak belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.



İzlenecek Yol:

1. Kamulaştırma haritalarının, kontrolü ve tescili için kamu kurum ve kuruluşları ilgili Kadastro Müdürlüğüne yazılı talepte bulunur.
2. Kadastro Müdürlüğünce istem belgesi düzenlenir. Başvuru fişinin düzenlenmesine gerek yoktur.



Kontrol İşlemleri:

Kamulaştırma haritaları ve belgelerinin Kadastro Müdürlüğü tarafından büro ve arazide kontrolleri yapılır. Bulunan noksanlıklar, ilgili kurum yada yüklenici (sorumlu) mühendis tarafından giderildikten sonra, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten 4 nüsha kontrol raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır. Kontrol işlemleri tamamlandıktan sonra 3 nüsha tescil bildirimi düzenlenir. (Kadastro görmeyen yerlerde 2 nüsha). Tescilden sonra değişiklik kadastro parsellerinin fen klasöründe de belirtilir. Kontrolden sonra kamulaştırma işlemi ile ilgili 3 takım dosya halinde kontrol raporu ve tescil bildirimleri de eklenerek tescil için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir. Tescil aşamasında ve Tapu Sicil Müdürlüğünün istemi üzerine ada ve parsel numaraları Kadastro Müdürlüğünce verilir.


TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNÜNDEN

Tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edilir. 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca harç tahsil edilir.




Köy Yerleşim Haritaları

Tanım : Köy yerleşim haritaları, 442 Sayılı Köy Kanununa ek 3367 Sayılı Kanun ve Köy Yerleşme Alanı Uygulama Yönetmeliği'ne göre yapılan haritalardır.

KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ YÖNÜNDEN

Gerekli Belgeler :

1. Köy Yerleşim Yeri Tespit Komisyonu kararı, parselasyon planı ve yerleşim yeri haritalarının kesinleşme karar tarihleri ve valilik onaylı örnekleri ve tescil talebini içeren Valilik Yazısı.
2. Düzenleme sahası içerisindeki taşınmaz malların tapu kayıt örneği.
3. Yüklenici serbest çalışan Harita ve Kadastro Mühendisinin iş yapım sözleşmesi, T.C. Kimlik Numarası.
4. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği.
5. Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarına ait; ölçü, hesap, kroki, koordinat çizelgeleri.
6. Köy yerleşim alanı sınırı krokisi.
7. Ada bölümü ve röleve ölçü krokileri.
8. Pafta indeksi, pafta (1 asıl niteliğinde olmak üzere 2 takım kopyası).
9. Fen klasörü, ayırma çapları.
10. Teknik rapor, fihrist.



İşlemin Mali Yönü:

Köy yerleşim haritalarının kontrolü için 1993/2 Sayılı Genelge eki Yönerge'ye uygun olarak Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesinde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına ait banka hesap numarasına yatırılır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları köy yerleşim haritalarının kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır. Ancak kamu kurum ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.



İzlenecek Yol:

1. Köy yerleşim haritasının kontrolü ve tescili için Valilikçe Kadastro Müdürlüğüne yazılı talepte bulunulur,
2. Kadastro Müdürlüğünce istem belgesi düzenlenir. Başvuru fişi düzenlenmesine gerek yoktur.



Kontrol İşlemleri:

Köy yerleşim haritaları ve belgeleri Kadastro Müdürlüğü tarafından büro ve arazide kontrolleri yapılır. Bulunan noksanlıklar, ilgili kurum ya da yüklenici (sorumlu) mühendis tarafından giderildikten sonra, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten 4 nüsha kontrol raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır. Kontrol işlemleri tamamlandıktan sonra 3 nüsha tescil bildirimi düzenlenir ve üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.


TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNÜNDEN

Tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar