Tapu ve Kadastro İşlemleri Rehberi



Ayırma (İfraz) İşlemleri

Gerekli Belgeler :

1. Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu Kadastro Müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım (kadastro görmeyen yerlerde 2 takım) dosya ve eki belgeler.
2. Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ve temsil belgesi, gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.
3. İstendiği takdirde, tapu senetlerine yapıştırılmak üzere ayırmalarda (ayrılması istenilen parça sayısı kadar) taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
4. Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl Özel İdare Kurulunun olumlu kararı.



İşlemin Mali Yönü :

1. 492 Sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin (6. a, b) pozisyonuna göre; Ayrılan taşınmaz malların ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak kaydıyla, beyan edilecek değerleri üzerinden binde 9,9 oranında tapu harcı mal sahibinden tahsil edilir.
2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.



Düzeltme (Tashih) İşlemleri

Gerekli Belgeler :

1. Üzerinde düzeltme istenen taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.
2. Taşınmaz mal sahibinin veya yetkili temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.
3. Taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde bir adet vesikalık fotoğrafı.
4. Düzeltme nedenini gösterir belgenin aslı veya onaylı örneği.



İşlemin Mali Yönü :

1. 492 Sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin 13/c pozisyonuna göre 13/a maddesinde dışında kalan her nevi cins ve kayıt tashihinde işlem başına 55 TL alınır. (İdarenin kendi kusurundan meydana gelen hatalar harca tabi değildir).
2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar