Tapu ve Kadastro İşlemleri Rehberi



Taksim (Paylaşma)

Gerekli Belgeler :

1. Taksime konu olacak taşınmaz malların varsa tapu senetleri, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.
2. Taksim konusu taşınmaz malların ortak maliklerinin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları ile avukat kimliği ve gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.
3. Ortak maliklerin ikişer adet 6 x 4 cm. büyüklüğünde son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmiş ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5. Sözkonusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
6. Elbirliği mülkiyet olarak kayıtlı taşınmaz mallarda (paylı mülkiyete dönüşmemiş veya muris adına kayıtlı) taşınmaz mal malikinin tüm mirasçıları arasında noterce düzenlenmiş ve mirasçıların fotoğrafını taşıyan onaylı taksim sözleşmesi gereğince, (Sözleşmede mirasçılara tescil isteme yetkisi verilmiş ise her biri kendisine düşen taşınmaz malın tescilini isteyebilir. Tescil yetkisi yoksa, bütün mirasçıların tescil isteminde bulunması, bu mümkün olmadığı takdirde tescil için mahkemeden karar alınması gerekir).
7. Paylı mülkiyete yönelik taşınmazların pay sahipleri arasında aynen taksiminde, tüm maliklerin bizzat veya yetkili temsilcilerinin katılımıyla resmi senet düzenlenmek suretiyle; İfrazen taksim işleminde belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise, Belediye Encümen Kararı dışında ise İl İdare Kurulu Kararı ve Kadastro Dairesi Başkanlığınca düzenlenecek değişiklik beyannamesiyle birlikte yine tüm maliklerin veya yetkili vekillerinin katılımıyla resmi senet düzenlenmek suretiyle taleplerin karşılanması.

İşlemin Mali Yönü :

492 Sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin (3/a ve 6/a,b,c) pozisyonlarına göre; Taşınmaz Malların ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer üzerinden;

1. 3/a göre; Terekeye dahil taşınmaz malların kanuni ve atanmış mirasçılar arasında aynen veya ifrazen yapılacak taksiminde kayıtlı değer üzerinden.........(binde 19,8)
2. 6/a göre; taksim işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden ........(binde 9,9)
3. 6/b göre; İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden.........(binde 9,9)
4. 6/c göre; yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden ..........(binde 3,96)
5. Varsa, taşınmaz malların veraset ve intikal vergisi ilişiği kestirilir.
6. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır



Taşınmaz Malların Miras Yoluyla İntikal İşlemleri

Gerekli Belgeler :

1. Elbirliği Mülkiyet (Hisse Belirtilmeden) Esasına Göre Tescili İstenenlerde;
1. İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı.
2. İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportları veya avukat kimliği ile T.C. Kimlik Numarası.
3. Veraset belgesinin aslı yada mahkeme veya noter onaylı örneği.
4. İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5. Tapu senedine yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının ve mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
2. Paylı Mülkiyet (Hisse) Esasına Göre Tescil Edileceklerde;
1. İntikali istenen taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malıada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılarının sözlü beyanı.
2. Tüm mirasçıların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları.
3. Tüm mirasçıların intikali istenen taşınmaz malların sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.
4. İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge,
5. Medeni Kanun içerisindeki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde) murise ait veraset belgesinin aslı veya mahkeme veya noterce onaylı örneği.
6. Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde) mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmuhaber veya veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği.
7. Tapu senedine yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının ve mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
3. Tebligat esaslarına göre tescil taleplerinde;
1. Mirasçılardan biri veya birkaçının talebi
2. İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportları veya avukat kimliği ile T.C. Kimlik Numarası.
3. Veraset belgesinin aslı yada mahkeme veya noter onaylı örneği.
4. İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5. Tapu senedine yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının ve mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
6. Tebligat için pul.



İşlemin Mali Yönü :

1. Murisden mirasçılara intikalde 492 sayılı Harçlar Kanuna ekli (4) sayılı tarifenin 3/b pozisyonuna göre taşınmazların ve sınırlı ayni hakların intikalinden tapu harcı yoktur.
2. Elbirliği halinde tescilli taşınmaz/ların müşterek mülkiyete çevrilmesinde 492 sayılı Harç Kanununun (4) sayılı Tarifenin 13/c maddesine işlem başına 55 TL tahsil edilmesi gerekir.
3. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar