Enerji kimlik belgesi olmayan binaya yapı kullanım izni yok

Enerji kimlik belgesi olmayan binaya yapı kullanım izni yok


Enerji kimlik belgesi olmayan binaya yapı kullanım izni yok

Yeni inşa edilen binalar için 1 Ocak 2011'den itibaren, mevcut binalar için 2017'ye kadar 'enerji kimlik belgesi' alınması mecburiyeti başlıyor.

Belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz parçası olacak. Binaların enerji tüketimini gösteren 'enerji kimlik belgesi' yılbaşından itibaren düzenlenmeye başlanacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilisinin verdiği bilgiye göre, enerji kimlik belgesi düzenlenmesi sürecinde, metrekare başına maliyetin 1 lira civarında olması bekleniyor. Bina Enerji Performansı Yönetmeliği 5 Aralık 2009'da yürürlüğe girdiğinde enerji kimlik belgesi ile ilgili düzenleme önce 1 Temmuz 2010'a, ardından da 1 Ocak 2011 tarihine ertelenmişti.
Yeni düzenlemeyle mevcut binalar için vatandaşın 2017 yılına kadar enerji kimlik belgesi almak için yetkilendirilmiş enerji verimlilik danışmanlık şirketlerine başvurması gerekecek. Bu binaların projesi bulunmuyorsa binada, ısıtma sistemi, yalıtımı, geometrik yapısı, aydınlatma sistemi gibi unsurlara ilişkin etüt yapılacak. Binanın enerji verimliliğiyle ilgili veriler, uzmanlar veya projeci tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın web tabanlı hazırladığı BEP-TR programına girilecek. Programda, binaların metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salınımı hesaplanacak, binaya uygun enerji kimlik belgesi üretilecek. A'dan G'ye kadar sınıflandırılan kimlik belgesinde, A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı kötü binayı ifade edecek. Ancak binalarda sınıflar arasında iyileştirmeyle ilgili mecburiyet ve yaptırım olmayacak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar