Bakü White City


Bakü’de dünyaca ünlü mimarlık şirketi WS Atkins ve Azerbaycan Design Company’nin hayata geçirdiği Baku White City projesi ile 50 bin kişilik yeni bir şehir kurulacak. 2015’te tamamlanacak proje için 48 bin kişi çalışacak. 48 bin kişi çalışacak ‘Beyaz Bakü’ yükselecek Bakü’de dünyaca ünlü mimarlık şirketi WS Atkins ve Azerbaycan Design Company’nin hayata geçirdiği Baku White City projesi ile 50 bin kişilik yeni bir şehir kurulacak. 2015’te tamamlanacak proje için 48 bin kişi çalışacak.


AZERBAYCAN’ın başkenti Bakü’de şehre daha modern bir görünüm kazandırmak ve uluslararası arenada daha cazip kılmak amacıyla başlatılan Baku White City (Bakü Beyaz Şehir) projesi ile 50 bin kişilik yeni bir yaşam alanı oluşturulacak. Azerbaycan Design Company (ADEC) ile dünyanın önde gelen mimarlık ve inşaat şirketlerinden WS Atkins şirketinin üstlendiği Bakü White City projesinde 48 bin kişi çalışacak.




Hükümet destekliyor

WS Atkins şirketinin direktörlerinden Tim Askew, Bakü’nün dünyanın diğer önde gelen metropolleri arasında yer alma iddisını taşıdığını belirterek, “Ancak Bakü’de organize ve modern yaşam alanlarına çok büyük ihtiyaç var. Ulaşımından, teknolojik altyapısına, ev ve işyerlerinden, alışveriş merkezlerine, dinlenme ve eğlence alanlarına kadar bir şehrin ihtiyaç duyduğu her türlü alt yapıyı bu proje ile yaşayanlarına sunacağız. O nedenle projeyi Azerbaycan hükümetinin izni ve desteği ile yürütüyoruz” dedi.



Dünyayı örnek aldı

Bakü’nün doğusunda yer alan projenin Azerbaycan’da 1970’lerden bu yana dile getirilen bir proje olduğunu kaydeden Askew, şunları anlattı: “Dolayısıyla uzunca bir hazırlık süreci yaşandı. Proje hazırlanmadan önce, Paris, Londra ve Berselona’nın şehir planları incelendi. Aynı zamanda Çin ve Hindistan gibi hızlı şehirleşen ülkelere de baktık. Tüm dünyadaki şehircilik uygulamalarının en iyi örneklerini bu projeye adapte ettik.”
10 ayrı yaşam alanı


Projede 10 ayrı bölgeye ayrılmış konut ve ofis projelerinin bulunduğunu kaydeden Askew, her bir bölümde yaşayanlarına farklı yaşam tarzları ve olanaklara uygun konsept sunulacağını söyledi. 221 hektarlık bir alana kurulacak şehrin Monaco’dan büyük olduğunu kaydeden Askew, “İnsan yoğunluğunun çok yüksek olacağı bir yaşam alanı olacak burası. Ancak uygulanan mimari teknikler ve iyi toplu taşım örnekleri ile insanların birbirini rahatsız etmemesi sağlanacak” diye konuştu. 2015’te tamamlanacak
Projenin 2015’te tüm altyapı yatırımları ile birlikte tamamlanmasının planlandığını kaydeden Askew şöyle konuşut: “Proje daha şimdiden Bakü’nün doğu bölgesine olan ilgiyi artırmış durumda. White City’ye yakın olan bölgleerdeki gayrimenkul fiyatları büyük oranda artış gösterdi. Proje tamamlandığında Bakü’nün çehresi tamamen değişecek. Bu mevcut yapılara da etki edecek ve şehrin gelişimine katkıda bulunacak diye düşünüyorum.”

Haydar Aliyev’in sözlerinden ilham aldı

AZERBAYCAN’ın ulusal lideri Haydar Aliyev’in “Siyah şehir Bakü, temiz, çiçekler açmış bir şehir olarak bir gün beyaz’a dönecek” sözlerinden ilham alınarak yapılan projeye beyaz şehir anlamına gelen ‘White City’ adı verildi. Geleceğin projesi olarak görülen White City daha şimdiden Dubai, Cidde, Hong Kong emlak fuarlarından ödül aldı.

Yaşam alanlarının isimleri Londra’nın caddelerinden

PROJEDE yer alan rezidans, plaza ve diğer binaların isimleri Londra’nın bazı caddelerinden alındı. Projede yer alan bazı caddelerin isimleri şöyle: Belsize Park, Notting Hill, Pimlico, Broadgate, Canary Wharf, Paddington, Covent Garden, May Fair gibi isimler seçildi. Ayrıca New York, Barselona, Paris, gibi ünlü şehirlerin adlarının verildiği caddeler de bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: http://www.1insaat.com/tribe/textdetail?id=61885






Yorumlar

Popüler Yayınlar