Bedelsiz kamulaştırma AİHM'den döndü

Bedelsiz kamulaştırma AİHM'den döndü

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde kıyı kenar çizgisinde kalan arsalarının tapuları bedel ödenmeden iptal edildiği için şikayetçi olan iki kişiye Türkiye'nin 26 bin euro tazminat ödemesini kararlaştırdı. AİHM, bu karara Türkiye'nin yaptığı itirazı da reddetti. Kıyı kenar çizgisi ihlali iddiasıyla binlerce kişinin tapusunun iptal edildiğini belirten Av. Zeynel Kadayıfçı, AİHM’in bu kararının emsal olacağını belirtti.

Maliye Bakanlığı, 1995’te 75 yaşındaki Edip Doğrusöz ile 76 yaşındaki Mehmet Aslan’ın deniz kenarındaki 200 metrekarelik arsasının tapu iptali için Samandağ Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Yargılama sonunda, kıyı kenar çizgisi içinde kaldığı gerekçesiyle arsanın tapusu bilabedel (karşılığı ödenmeden) iptal edildi.

Doğrusöz ve Aslan, kararı temyiz ederek, tapunun 40 yıl öncesine ait olduğunu, kıyı kenar çizgisi ile ilgili yasal uygulamaların 1990’lı yıllarda başladığını ve kamulaştırma bedeli ödenmesi gerektiğini ileri sürdü. Yargıtay 1'inci Hukuk Dairesi, önce temyizi ardından da ‘karar düzeltilme’ müracaatını reddetti. Böylece Türkiye’de iç hukuk kapıları kapanan Doğrusöz ile Aslan, avukatları Zeynel Kadayıfçı aracılığıyla 2001’in temmuz ayında AİHM’e başvurdu.

Doğrusöz ile Aslan, dilekçelerinde ortak sahip oldukların arsalarının tapusunun iptal edilmesi nedeniyle mağdur olduklarını belirterek Türkiye Cumhuriyeti’nden 50 bin dolar tazminat talep etti. 5 yıl süren yargılama sonunda AİHM, 2006’da ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin mülkiyet ihlali yaptığına’ hükmederek yasal faiziyle birlikte arsanın keşif bedeli olan 26 bin euronun Doğrusöz ve Aslan’a ödenmesine karar verdi. Türkiye’nin bu karara 7 ay önce yaptığı itiraz AİHM tarafından reddedildi. Bu karar üzerine Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, AİHM’in hükmettiği 26 bin euro tazminatı Doğrusöz ile Aslan’a ödedi.

Av. Zeynel Kadayıfçı, iç hukukta yapılan tüm itirazların sonuç vermemesi üzerine bu yola başvurduklarını belirterek, “AHİM, Maliye Bakanlığı’nın para ödemeden tapu iptalini haksız bulup hükümeti tazminat ödemeye mahkum etti. Zaten bu para ödenmiştir” dedi.

AİHM KARARI EMSAL OLACAK

Av. Zeynel Kadayıfçı, Türkiye’de Yargıtay ve iç hukukta yapılan tüm müracaatların sonuç vermemesi üzerine AİHM’e gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Kıyı kenar çizgisi ihlali iddiasıyla binlerce kişinin tapusunun iptal edildiğini belirten Av. Kadayıfçı, AİHM’in verdiği bu kararın emsal olacağını belirtti. Av. Kadayıfçı, “Devletin işi bu aşamaya getirmeden tapusu iptal edilen kişilerin tapularını iade etmesi gerek. Bu davayı emsal karar olarak görüp, dava açan kişilere devlet milyonlarca euro tazminat ödemek zorunda kalabilir” dedi.

Arsanın ortaklarından Mehmet Aslan ise, davayı haklılıklarını kanıtlamak için açtıklarını, arsanın kendilerine iade edilmesi halinde devletin ödediği tazminatı geri vermeye hazır olduklarını söyledi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar