Tekstilciler inşaat işine giriyor

Tekstilciler inşaat işine giriyor

6/11/2011 - Haber: Hürriyet






Kent nüfusunun artması ve kentsel dönüşümün de etkisiyle mülkiyetlerindeki eski üretim merkezleri, fabrikaları ve mevcut arsaları değerlendiren tekstilciler, 90'lı yıllarda kaynak aktardığı turizm sektörü yerine gözünü gayrimenkule dikti.

Peş peşe yükselen projeler, tekstilcilerin yeni kalesi olurken, tekstilin üretim merkezi olan illerde de artık tekstilcilerin inşa ettikleri yeni yaşam merkezleri bulunuyor. Şehrin göbeğinde kalan fabrikalar ve o dönemde yatırımlık olarak alınan arsalar konut ya da AVM'ye dönüşüyor.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın yayın organı “Tekstil İşveren”nde yer alan verilere göre, Zorlu, Boyner, Edip İplik, Eroğlu, Redstar, Ak-Yiğit Tekstil, Özdilek, Crispino, Özbucak gibi isimler, son dönemde inşaat işine giren tekstilcilerden bir bölümü oluşturuyor.En son başlayan proje ise Boyner Grubu tarafından Yenibosna'daki Altınyıldız fabrikası arazisinde yükseliyor. Basın Ekspres yolundaki 70 dönümlük fabrika arsasında 931 konutluk proje hayata geçecek.

Boyner Holding bir süre önce Altınyıldız fabrikasındaki üretimi Çerkezköy'e taşımıştı. Halen çalışmaları devam eden eski tesislerin bulunduğu alana kurulacak proje “İst West” adını taşıyor. 230 bin metrekare inşaat alanına sahip proje, 150 milyon dolar yatırımla ve Fer Yapı - Boyner ortaklığında hayata geçiyor. Projede ilk teslimatlar Haziran 2013'te yapılacak.

Boyner Grubu bir süre önce de 1970'lerde kurulan bu fabrika arazisinin karşısındaki arsaya Ülker Grubu ile birlikte Starcity AVM'yi inşa etmişti.

Yine aynı güzergah üzerindeki İkitelli bölgesinde inşa edilerek hayata geçirilen bir diğer proje ise Edip İplik arsası üzerinde kuruldu. Edip İplik, fabrikasını Trakya'ya taşırken arsasının üzerine “212 İstanbul” alışveriş merkezini kurmuştu. Toplam inşaat alanı 230 bin metrekare olan “212 İstanbul” 114 milyon avroluk yatırımla hayata geçmişti. Proje kapsamında AVM'nin yanında bir de residance inşa ediliyor. Residence projesinin inşaatı, Ağaoğlu tarafından yürütüldü.

Narin Park Çerkezköy

Narin Tekstil de rüzgarı üretim yaptığı Çerkezköy'de yakaladı. Sarıgerme'de hizmete açılacak tesislerle birlikte 3 bin yatağa ulaşacak olan Martı Grubu, Çerkezköy'de 7 bin konut inşaa ediyor. Narin Park projesinin ilk etabı olan Erguvan sitesinde 234 dairede yaşam başladı. 548 daireden oluşan Erguvan Sitesi'nde yıl sonuna kadar tüm konutların sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Martı GYO, birinci etabın tamamlanmasıyla birlikte 450 daireden oluşan ikinci etabın inşaatına da yıl sonunda başlamayı planlıyor.

Toplam 430 bin metrekarelik alanda inşa edilen Narin Park, 200 bin metrekarelik yeşil alana sahip. Ayrıca KİPA/TESCO da 35 bin metrekare büyüklüğündeki alışveriş merkezini Narin Park'ta hayata geçirdi.

Önümüzdeki yıllarda Narin Park'ın içerisinde yer alacak 300 yata kapasiteli otel ve eğitimde tanınan bir kurum tarafından okul inşaatına başlanacak. Ayrıca hızlı tren projesinin Marmaray'a entegre edilmesiyle Narin Park Çerkezköy'ün Halkalı'ya uzaklığı kısalacak.

İstanbul dışındaki projelerde ayrıca Özbucak Tekstil'in Adana'da, Bursalı tekstilci Özdilek'in ise Antalya ve diğer illerdeki AVM yatırımları dikkat çekiyor.

En büyük yatırımlardan birini Zorlu Grubu yapıyor

İstanbul'da mevcut arsalar üzerinde en büyük yatırımlardan birini ise Zorlu Grubu yapıyor. Zorlu, karayollarından satın aldığı araziye 2,5 milyar doları bulan bir yatırımla otel, residance ve AVM'den oluşan Zorlu Center'i inşa ediyor. Kaba inşaatında sona gelinen projenin 2012 yılında bitirilmesi planlanıyor.

Zorlu'nun yürüttüğü bir diğer proje ise 2006 yılında Deva İlaç'tan 80,5 milyon dolara satın alınan arsa üzerinde yükselecek. Levent Loft'un hemen yanındaki 13,5 dönümlük arazide inşa edilecek proje, 47 katlı ve 196 metre yüksekliği ile İstanbul'un en yüksek yapıları arasında yerini alacak. Bina tamamen ofis katlarından oluşacak.

İstanbul'da inşaatı devam eden bir diğer proje ise Özdilek Grubu'na ait. Kanyon ve Metrocity arasında kalan eski Roche ilaç arsası üzerindeki otel, rezidans ve alışveriş merkezi olarak planlanan Özdilek'in yeni projesi 36 bin metrekarelik arazide yükseliyor. 2013'te bitirilmesi planlanan proje, “Özdilek Plaza” adını taşıyor. Proje 37 ve 38 katlı iki kule ile bloklar arasında kurulacak AVM'den oluşuyor. Grubun yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirmeyi planladığı Özdilek Plaza'daki kulelerden birisi ise otel olacak. Özdilek Grubu, 36 bin metrekare büyüklüğündeki Roche arazisini, 2004 yılında 27,5 milyon dolara satın almıştı.

Eroğlu Grubu, bugüne kadar 2,5 milyar dolarlık proje başlattı

Yeni başlayan projelerden bir diğeri ise Collezion markasının yaratıcısı Akyiğit Tekstil'in patronu Ekrem Akyiğit'e ait. Güneşli'de kendisine ait 14 bin metrekare arsa üzerinde ofis inşasına başlayan Akyiğit, 25'er katlı iki blok inşa edecek. 4 bin 600 metrekare büyüklüğünde ofis katlarının yer alacağı projenin 15 milyon dolara mal olması bekleniyor. Önümüzdeki yılın sonlarında tamamlanması beklenen ofis bloğunun bir bölümüne Collezione'nin Mahmutbey'deki genel merkezinin de taşınacağı belirtiliyor.

Tekstilde Colin's markası ile adını duyuran Eroğlu Grubu ise bugüne kadar toplam 2,5 milyar liralık proje başlattı. Gruba ait inşaat şirketi, Sarıyer, Beylikdüzu, Ümraniye, Merter, Kâğıthane, Florya, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Seyrantepe, Esenyurt, Tekirdağ, Antalya ve Bursa da olmak üzere toplam 2 milyon metrekarelik alanda 14 ayrı proje yürütüyor.

Konut işine giren bir diğer isim ise tekstil ve hazır giyim sektöründe 44 yıldır faaliyet gösteren Aydınlı Grup oldu. Aydınlı Grup, K Yapı ile birlikte Esenyurt Haramidere'de 28 metrekarelik alanda “Solarkent” adıyla 866 adet konut inşa ediyor. Güneş enerjisi ile kendi elektriğini üretecek proje, 70 milyon liraya mal olurken, ilk evlerin teslimi de başladı.

DENİMDER'in başkanı Nedim Özbek de Esenyurt'ta 100 milyon dolarlık yatırımla 580 konut inşa ediyor. Tekstil sektöründe Redstar Jeans markasıyla ismini duyuran Nedim Özbek'in ilk gayrimenkul projesi olan Star Towers'ta kazma geçen yıl vuruldu. Projeye Esenyurt Belediyesi de ortak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar