İstanbul'da arazi toplayan holding hangisi?

İstanbul'da arazi toplayan holding hangisi?
Nahit Kiler, 'İstanbul'da ciddi anlamda arazi arayışımız var. Kentsel dönüşümde de yerimizi alacağız' diyor. 261 metre anten yüksekliğindeki Sapphire'in yatırımcısı Kiler Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Levent'te ikinci bir Sapphire inşa etme planlarının olduğunu söyledi. 'İstanbul'da arsa arıyoruz. Taksim, Okmeydanı, Kağıthane ve Bahçeşehir'de bakıyoruz' diyen Kiler, 3 yıl içinde grubun amiral gemisi olan perakendenin, yerini gayrimenkule kaptıracağını da belirtti.
Çok katlı binalar, depremlerde tedirginlik yaratıyor. Sapphire'le ilgili böyle endişelerini dile getirenler oldu mu? Deprem güvenliğinin kat sayısıyla ilgisi yok. Biz Sapphire'i inşa ederken statiği 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak tasarladık. Bırakın yıkılmayı çok hassas hamilelik geçiren bir bayanın tedirgin olmayacağı bir şekilde çözülsün istedik. Depremden kimse bize, binanın yapı denetim firmasını sormamıştı. Şimdi sormaya başladılar. Bence bu bilinçlenme açısından güzel bir gelişme. En pahalı daire kaça satıldı? Şu anda satış oranı yüzde 70'lerde. Geçen hafta 7.5 milyon dolara bir daire sattık. Satışımızın yüzde 20'si yabancılara yapıldı. Ama kiralamada yabancı oranı daha yüksek. Kiralarken dairelerin metrekare fiyatı 30 dolar gibi. Bir de 100 metrekarede 800 TL gibi aidatı var.
İkinci bir Sapphire yapabileceğinizi söylemiştiniz... Evet, Levent’te bir arazimiz var. O güzergahta arayış içindeyiz. Görüştüğümüz yerler var. Arazi toplamaya çalışıyoruz.
Kentsel dönşümde yerimizi alacağız Kentsel dönüşümde nasıl yer alırız diye düşünüyor musunuz? Şu anda Fikirtepe bölgesinde birkaç ada için görüşmelerimiz var. Biz de orada yerimizi almak istiyoruz. İnanıyorum ki Fikirtepe'den sonra da bunun arkası gelecektir. Sadece Belediyeler değil, hükümet de bunun peşini bırakmayacaktır. İstanbul'da arazi topladığınız başka yerler var mı? Şu anda çok ciddi yer bakıyoruz. Kağıthane, Cendere yolu, Okmeydanı, Taksim ve Bahçeşehir'de çeşitli araziler için görüşmelerimiz var. Kiler için görüştük, anlaşamadık Türk şirketlere Ortadoğu'dan yoğun ilgi var. Sizin kapınızı çalan oldu mu? Ortadoğu'nun Türkiye'ye sıcak bakma sebebi küresel kriz. Araplarda sanayi yok. Türkiye'yi kendilerine yakın görüyorlar. Bizim de kapımızı çalanlar var. Gayrimenkulde birlikte iş yapalım diye gelenler, Kiler'e ortak olmak isteyenler oldu. Yabancıya satışla ilgili gelişme olduğunda bireysel yatırımlarda da ciddi bir artış olacağını düşünüyorum. Onlar da dünyanın en yükseğini yapsın Sapphire'den sonra bir sürü firma yükseklik yarışına girdi.. Şu an konuşan firmaların hepsi Sapphire'i geçeceğiz diyor. Bu bizim açımızdan güzel bir şey. Demek ki İstanbul'da bir eksikliği görmüşüz. Gelsinler geçsinler bu bizim hoşumuza gider. Şehre kalite geliyor deriz. Biz Avrupa'daki en yüksek binayı yaptık. Belki birileri gelir, dünyadaki en yüksek binayı yapar.
Ortağı ikna edip, Sapphire AVM'de kiraları indireceğiz AVM'yle ilgili dedikodular var... Sapphire AVM'deki kiracılara cevap veremediğimiz konular var. Ama kısa sürede çözeceğiz. Sapphire AVM'deki ortağımız, kiracıların indirim taleplerine sıcak bakmadı. En kısa zamanda ortağımızı ikna edip, kira indirim taleplerine cevap vereceğiz.
Enerji sektörüne de girdiniz. Büyüyecek misiniz bu alanda? Önümüze çıkan büyük fırsatları değerlendirebiliriz. Erzurum Aras'ın dağıtımını aldık. İhalede yeterli rekabet oluşmadı diye yürütmeyi durdurma kararı geldi. Menfi bir sonuç alırsak başka yerlere de bakacağız.
Şenay Büyükköşdere - Akşam

Yorumlar

Popüler Yayınlar