2B arazileri rayiç bedelin yarı fiyatına satılacak

2B arazileri rayiç bedelin yarı fiyatına satılacak



8 maddenin kabulünün ardından Komisyon Başkanı İbrahim Yiğit, bugün saat 10.30'da devam edilmek üzere görüşmelere ara verdi. Kabul edilen maddelere göre hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak belirlendi. 2B alanları Maliye Bakanlığı tasarrufuna verilecek. 2B alanlarının 31 Aralık 2011'den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olan kişiler, bu gayrimenkulleri satın almak için 3 ay içinde idareye başvurabilecek. Başvuru sahipleri satış bedelinden mahsup edilmek üzere belediye ve mücavir alan sınırları içindeki yerler için 2 bin lira, mücavir alan dışındaki yerler için bin lira ödeyecek. Satış işlemi başvuru sürelerinin sona erdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak.
Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek. Peşin satışta yüzde 20 indirim yapılacak. Peşin bedeli, idarenin yazılı tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenecek. Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyecek ve dava açılamayacak. Taksitle satışta ise satış bedelinin yüzde 10'u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, kalanı ise 5 yılda 10 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek. Satış bedelini ödemeyenin doğrudan satın alma hakkı düşecek. Ancak taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi halinde sadece gecikme zammı uygulanacak.
İçme ve kullanma suyu havzalarındaki azami su seviyesinden itibaren 300 metrelik bant içerisinde kalan yerler, hak sahiplerine satılmayacak. Hak sahipleri, bu taşınmazların yerine taşınmazın rayiç değerine eşdeğer, öncelikle aynı il sınırları içerisinde bulunan 2B alanlarında taşınmaz alabilecek. İdarenin teklifini kabul etmeyen hak sahibi alım hakkından faydalanamayacak, hak ve tazminat talep edemeyecek, dava açamayacak. Hak sahipliği kalmayan taşınmazın üzerinde bulunan kişilere ait yapı ve eklentiler bedeli ödenerek yıkılacak. ANKARA ZAMAN

Yorumlar

Popüler Yayınlar