Eşe ait gayrimenkulün hem ev hem de işyeri olarak kullanılması

skizilot@yaklasim.com
Eşe ait gayrimenkulün hem ev hem de işyeri olarak kullanılması
09.04.2009



EMSAL KİRA
Mülkiyeti eşe ait olan gayrimenkulün hem ev hem de işyeri olarak kullanılması durumunda, söz konusu ikametgah vergi mevzuatı açısından işyeri olarak kabul ediliyor.

Böyle bir durumda, söz konusu gayrimenkul için kira ödenmemesi halinde, 'emsal kira bedeli' üzerinden stopaj yani vergi kesintisi yapılmaz. Ancak, gayrimenkulün, sahibi eş tarafından emsal kira bedelinin tamamı üzerinden yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekir (MB’nin, 06.08.2001 tarih ve B.07.4.DEF.0.34.11.GVK-94/5 sayılı Özelgesi).

Yukarıda yapılan açıklamalara göre, bedelsiz olarak eşin kullanımına bırakılan gayrimenkullerle ilgili olarak aşağıdaki şekilde işlem yapılacak:

- Gerek mesken gerek işyeri olarak başkalarının ikametine bırakılması halinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesine göre, emsal kira bedeli uygulanacak.

- Usul, füru veya kardeşlerin ikametine bırakılan meskenler için emsal kira bedeli uygulanmayacak.

- Gerek başkalarının gerekse usul, füru veya kardeşlerin ikametine bırakılan işyerleri için, nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunmaması başka bir anlatımla defter ve belgelerde gider olarak gösterilmemesi şartıyla, gelir vergisi tevkifatı (vergi kesintisi) yapılmayacak.

- Başkalarının kullanımına bırakılan mesken ve işyerleri ile usul, füru veya kardeşlere bırakılan işyerleri için emsal kira bedeli uygulanacağından, mal sahipleri tarafından elde edilmiş gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilecek.



EMSAL KİRANIN BELİRLENMESİ
Yukarıda ilgili bölümüne yer verilen 73. maddede açıkça yazılı olduğu gibi, kiraya verilen gayrimenkullerin vergi değerinin yüzde 5’i, beyan edilmesi gereken asgari kira tutarı olacaktır.

Emsal kira bedelinin özel mercilerce veya mahkemece takdir ve tespit edilmiş bir kira bedeli mevcut değilse, bina ve arazide emlak vergisi değerinin %5’i, diğer mal ve haklarda maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, VUK’un, servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belirlenecek değerin %10’u olduğu vurgulanmıştır.



EŞE AİT BÜRO
Benzer uygulama, eşine ait büroyu kira ödemeden kullanan doktor, avukat, mali müşavir gibi serbest meslek kazancı elde edenler için de söz konusu.

Bunlar da eşlerinden kira almasalar dahi kira geliri alıyormuş gibi, emsal kira bedeli üzerinden 'kira geliri' beyan edecekler.

Eşinin bürosunu kullanan, eşine kira ödemesi yaparsa, bu ödeme yüzde 20 stopaja tabi olduğu için, kira geliri elde eden eş, kiranın yıllık tutarı 22 bin TL’yi aşmadığı sürece beyanname vermeyecek.


Yorumlar

Popüler Yayınlar