İskan ruhsatı almamış olanlar acele etmeli

Mali tatil nedir?






İskan ruhsatı almamış olanlar acele etmeli Yapı Kullanma İzni ve Cins Değişikliği Harcı`nda yapılan değişikliği Perşembe yazımda anlattım. Harca önemli ölçüde zam geliyor. Harçta yapılan önemli bir değişiklik de artık harcın tapuya tescil sırasında alınacak olması. Kanun yürürlüğe girdikten sonra harç, yeni binalar ve cins değişikliği tapuya tescil edilirken alınacak. İnşaatını bitirip de işlemlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanlar yanacak. Ancak bunlara da bir fırsat veriliyor. Hızla davranıp Kanun yürürlüğe girinceye dek işlemlerinin bir kısmını tamamlayanlar bu zamlı harçtan kurtulacak.





Diyelim ki, inşaatı bitirdiniz ve yapı kullanma izin belgesini aldınız. Fakat kanun çıkıncaya dek tapu harcını ödeyip, tescili yaptıramadınız. Endişelenmeyin! Artırılan Yapı Kullanma İzin ve Cins Harcı`nın tamamını ödemek zorunda kalmayacaksınız. 2 yıl içinde yetkili idareye başvurursanız, Yapı Kullanma İzni ve Cins Değişikliği Harcı, ceza ve gecikme faizi uygulanmaksızın yüzde 50 oranında indirimli olarak tahakkuk ettirilecek. Yani artırılmış harca yakalandınız ama bu harç hem yüzde 50 uygulanacak hem de cezasız ve faizsiz. 2 yıl içinde başvurmazsanız daha sonra hem tamamını ödeyeceksiniz, hem bir katı ceza, hem de faiz.





Kanunun yürürlüğe girmeden önce yapı kullanma iznini aldınız, tapu harcını da ödediniz ama tapuya tescil işlemini yetiştiremediniz. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde ilgili tapu müdürlüğüne başvurursanız, başka bir harç alınmadan tescil işlemi yapılacak. Bir yıl içinde başvuru yapılmazsa, söz konusu yapı ve tesislerin tescilinde alınacak Yapı Kullanma İzni ve Cins Değişikliği Harcı, bu Kanuna göre hesaplanır ve daha önce ödenmiş olan harç mahsup edildikten sonra tahsil edilir.





Biliyoruz ki, kentlerde binaların pek çoğu halen tapuda arsa olarak görünüyor. Bina olarak tescilleri yapılmamış. Kanunun 1.1.2007 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Bu tarihe kadar fırsat ve süre var. İnşaatı bittiği halde iskan ruhsatı almayanlar acele etmeli.

Yorumlar

Popüler Yayınlar