KAT KARŞILIĞI TEMLİK AKDİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kat karşılığı temlik, bir arsanın belli bir hissesinin müteahhite devri karşılığı müteahhitin bu arsanın üzerine inşaat yapmayı taahhüt etmesidir.
Kat karşılığı temlik sözleşmesinin ayrıntıları genelde noterde yapılmak¬tadır. Noterde yapılmış bir sözleşme varsa tapu sicil müdürlüğünde düzen¬lenecek resmi senedin içinde noterden düzenlenmiş bu sözleşmenin tarih, sayısı gösterilir. Böyle bir sözleşme yoksa temlik akdinin esaslı unsurları resmi senede yazılır. Yapılacak inşaatın özellikleri ile inşaatın bitiminde oluşacak dükkan ve dairelerin nasıl paylaşılacağı hususları taraflarca belirlenmiş ise resmi senede yazılır.
Müteahhide temlik edilen hisse üzerine arsa sahibi lehine teminat ipoteği tesis edilmesi mümkündür. Bundan amaç, inşaatın yapılmaması veya yapımının aksaması halinde arsa sahibinin haklarını korumaktır. Arsanın belli payının temliki yerine kat irtifakı kurularak müteahhide inşaatı yapmak karşılığı kat irtifaklı bağımsız bölümlerden bir kaçının temliki de mümkündür. Bu halde bağımsız bölümler üzerine arsa sahibi lehine ipotek konarak inşaat belirli seviyelere geldikçe bu ipoteklerin terkini yoluyla arsa sahibine bir güvence sağlanmış olacaktır.
Ayrıca müteahhidin kendi adına olan kat irtifaklı yerleri ipotekli olarak satarak kredi temin etmesi imkanı da sağlanmış olur.
b) Resmi Senet Örneği
1) KAT KARŞILIĞI TEMLİK
BİR TARAFTAN.....: Emine ILGIN:Esat Kızı (Vergi No:..)
DİĞER TARAFTAN: Ali Rıza BÖLÜK:Fırat oğlu (Vergi No:...)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Avcılar İlçesi, Çekmece Mahallesinde kain; 180 ada, 8 parsel sayılı 230 M2 miktarlı Arsa’nın tamamı Emine ILGIN adına kayıtlı olup; adı geçen malik asaleten hareketle; işbu gayrimenkulünün 1/2 hissesini üzerinde bırakıp 530.000.000.-TL. rayiç değerli 1/2 hisseyi kat karşılığı Ali Rıza BÖLÜK’e aralarında yapılan inşaat sözleşmesindeki şartlarla temlik ettiğini, temlik bedeli almadığını; bunun yerine müteahhit Ali Rıza BÖLÜK tarafından işbu gayrimenkul üzerinde bina inşaa edileceğini ve kendisinden bina inşaat masrafı adı altında hiçbir bedel talep edilmeyeceğini, diğer taraftan müteahhit Ali Rıza BÖLÜK’de işbu kat karşılığı temliki yukarıda yazılı olduğu gibi aynen kabul ettiğini, temlik bedeli ödemediğini bunun yerine işbu taşınmazda bina inşaa edeceğini bina inşaat masrafı adı altında hiçbir bedel talep etmeyeceğini ve satıcının uhdesinde bıraktığı hisseye tekabül edecek bağımsız bölümlerin ve inşaatın yapılmaması eksik yapılması veya şartlara uygun yapılmaması halinde arsa sahibinin doğacak zarar ve ziyanının teminatını teşkil etmek üzere kat karşılığı olarak temlik aldığı işbu gayrimenkuldeki 1/2 hissesinin tamamını Emine ILGIN lehine 1.000.000.000.-TL.’sına karşılık faizsiz ve 12 ay vadeli olarak 1. derecede ipotek ettiğini, diğer taraftan Emine ILGIN’da lehine tesis edilen işbu ipoteği aynı şekilde kabul ettiğini ifade ve beyandan sonra taraflar devamla; taşınmaz malın emlak vergisinin ödenmesinden müştereken sorumlu olduklarının, 492 sayılı harçlar kanununa göre bildirilen bu değerin Emlak Vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını aksi halde aradaki farkın vergi usul kanununa göre taraflarından cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından taraflarına bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler...
Tapu sicilin göre, mülkiyetten başka leh ve aleyhine mevcut diğer ayni hak ve takyid, bu resmi senedin ilgili sütununda gösterilmiştir.
Taraflar, bu... Kat Karşılığı Temlik... akdinin tapu siciline kayıt ve tescilini talep ettiler.
2) KAT KARŞILIĞI ARSA PAYI SATIŞI VE
TEMİNAT İPOTEĞİ
BİR TARAFTAN.....: .....
DİĞER TARAFTAN:....

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bütün özellikleri bu resmi senedin arkasındaki özel sütunlarında yazılı, Bakırköy Küçükçekmece Köyünün Yeşilyuva Mevkiinde bulunan Parsel 4418 numarasını teşkil eden 654 m2 miktarındaki arsa Hacı Ali oğlu Süleyman Gündoğdu adına kayıtlı iken; bu kez Bakırköy 2. Noterliğinden vermiş olduğu 19.4.1979 tarih ve 19345 sayılı vekaletnamesine istinaden Recep oğlu Ferit Koper bilvekale iş bu taşınmaz malın tamamını 654 hisse itibar ederek bundan 192/654 payını müvekkili uhdesinde bulunan ipka 462/654 payını 2.400.000.000. (İkimilyardörtyüzkırkmilyon) TL. si bedelle İsmail oğlu Ali Abbas Kaya’ya temlik ettiğini ve karşılığında hiçbir bedel almadığını ve alıcısı Ali Abbas Kaya’da iş bu taşınmaz malın 462/654 payını aynı bedel ve şartlarla devir alarak kabul ettiğini ve tescilini istediğini; alıcısı Ali Abbas Kaya buna karşılık iş bu arsanın tamamı üzerinde imar durumuna göre inşaa edilecek bina için Bakırköy 2. Noterliğinde tanzim edilen 23.3.1979 tarih ve 15089 sayılı inşaat sözleşmesinde yazılı şartlara uygun olarak kargir bir bina inşaa etmeyi taahhüt ettiğini, bina yapımının bitimine değin arsa sahibi Süleyman Gündoğdu’dan ücret veya masrafa iştirak adı altında her hangi bir alacak talep etmeyeceğini ve ayrıca yapılacak binada kat mülkiyeti ve kat irtifak sözleşmesinde kendisine ait olacağı belirtilen bağımsız bölümlere dilediği gibi tahsis etmesine şimdiden muvafakat ettiğini ve binanın hiç veya süresi içinde yapılmaması veya eksik veya anlaşmaya aykırı yapılması halinde arsa sahibi Süleyman Gündoğdu’ya doğacak zararları ile cezai şart, faiz ve dava, takip masraflarının 5.000.000.000. (Beşmilyar) TL.ya kadar olan kısmının teminatını teşkil etmek suretiyle devir aldığı payın tamamını Süleyman Gündoğdu lehine birinci derecede 18 ay müddetle ipotek ettiğini ve tescilini istediğini; Süleyman Gündoğdu vekili Ferit Koper’de iş bu teminat ipoteğini aynı şartlarla kabul ettiğini müttefikan kabul ve beyan ettiler....
c) Tapuya Tescili
Kat karşılığı temlik işleminde temlik edilen taşınmaz veya pay malikin adından terkin edilerek kat yapmayı taahhüt eden müteahhit adına tescil edilir (TST.24, 25).
Resmi senette ipotek kurulması öngörülmüşse rehinler sütununa bu ipotek tescil edilir.
Örnek:
1) Mülkiyet Sütunu

3.3.1996-918

Emine ILGIN:Esat kızı Tam Tapulama 2.2.1967

Ali Rıza BÖLÜK:Fırat oğlu 1/2 Kat Karş. Tem. 3.3.1996-918

Emine ILGIN:Esat kızı 1/2 İpka 3.3.1996-918


2) Rehinler Sütunu
A. İ. Emine ILGIN: Esat kızı 1.000.000.000 1-derece-faizsiz,12 ay-3.3.1996-918
d) Tapu Senedinin Yazımı
İş bu taşınmaz malın tamamı .... .... adına kayıtlı iken, kat karşılığı temlik akdinin tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Kat karşılığı temlik işlemi için Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a pozisyonu uyarınca taşınmaz malın emlak beyan değeri üzerinden devredilen hisse miktarı göz önünde tutularak, her iki taraftan ayrı ayrı Binde 15 oranında harç tahsil edilir.
Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir ve Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir

Yorumlar

Popüler Yayınlar