Ana içeriğe atla

Oturdukları ev için eşine kira ödeyenin avantajı

Şükrü Kızılot: Oturdukları ev için eşine kira ödeyenin avantajı
KADIN emekli, kocası da bir şirkette ücretli olarak çalışıyor.

İkisinin de birer evi var.


Kadına ait ev kirada olduğu için kocasının evinde oturuyorlar.

BİR SORU VE BİR AVANTAJ

Kocası, bir şirkette ücretli olarak çalışıyor. Oturdukları evin, brüt alanı 200 metrekareyi aşmıyor ancak kocası, ücret geliri olması nedeniyle, “sıfır oranlı emlak vergisi” avantajından yararlanamıyor ve emlak vergisi ödüyor.

Karısına gelince;

Hem konut kira geliri hem de emekli aylığı geliri var.

Bu durumda emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Kendisi geçtiğimiz günlerde hem durumunu anlatan hem de takıldığı bir noktayı soran, e-posta göndermiş. Birlikte okuyalım.

“Emekliyim ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan bir evim var. Eşime ait evde oturuyoruz. Bana ait evi de kiraya verdim. Böyle olunca, emekli aylığımın dışında bir de konut kira geliri elde ediyorum. Emekli olduğuma göre normalde emlak vergisi ödememem gerekiyor. Ancak kira olayı işi karıştırıyor. Tanıdığım birisi bu olaya şöyle bir çözüm önerdi; birlikte oturduğumuz ev için kocama kira, örneğin ayda 250 lira kira ödersem, kiraya verdiğim ev için emlak vergisi ödemezmişim.
Doğru mu?”

İNCE BİR NOKTA

Önce soruyu yanıtlayalım; evet, doğru..

Sonra da nedenini açıklayalım.

38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin I/3-(a) bölümünde;

“İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır.Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla, indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir” deniliyor.

Buna göre, sahibi bulunduğu tek konutu kiraya vererek “gayrimenkul sermaye iradı” elde eden ve eşine ait evde eşine kira ödeyerek oturan kadın, söz konusu evi için sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanır ve emlak vergisi ödemez.

Buradaki ince nokta, “eşe ait eve kira ödenmesi” oluyor.

EŞİN DURUMU

Eşinin yani kocasının, 2012 yılında elde ettiği konut kira gelirinin, yıllık 3 bin TL’si, gelir vergisinden müstesna. Ücret geliri de beyana tabi değil. Ödenen kira da 250 x 12 = 3000 TL oluyor ve istisna sınırını aşmıyor.

Bu nedenle kocasının yıllık 3 bin liralık konut kira geliri ile ücret gelirinin beyan edilmesi ve gelir vergisi ödenmesi gerekmiyor.

BABASININ EVİNDEKİ ÇOCUK

Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, tek konuta sahip çocuk, bu konutunu kiraya vermiş ve babasının evinde oturuyorsa, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanamaz.

Konutun işyeri olarak kiraya verilmesi durumunda da sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılamaz (Maliye Bakanlığı Özelgesi, 6 Nisan 2011 tarih ve 006.01-245 sayılı).

Çocuğun evini konut olarak kiraya vermesi babasına da kira ödemesi durumunda, sahip olduğu konut için emlak vergisi ödemesi söz konusu olmayacak.

Şükrü Kızılot'un Hürriyet Gazetesindeki yazısına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19842108.asp

Yorumlar

Popüler Yayınlar