‘Vergi Borcu Yoktur’ Yazısı İnternetten Alınacak!

Maliye Bakanlığı, gereksiz prosedürleri ortadan kaldıracak yeni bir adım attı. Geliştirilen sistem sayesinde kamu kuruluşları vatandaştan ‘vergi borcu yoktur’ yazısını istemeyecek. Borçla ilgili kontrol internetten yapılacak.

Teknolojiye ayak uyduran Maliye, iş dünyası başta olmak üzere vatandaşı rahatlatacak önemli bir adım attı. Yeni geliştirilen bir sistem sayesinde “vergi borcu yoktur” yazısı almak için vergi dairesine gitmeye gerek kalmadı. İlk olarak Maliye Bakanlığı’nda uygulamaya geçen sisteme diğer kamu kurum ve kuruluşları da dahil oluyor. Örneğin İçişleri Bakanlığı’ndan ihale veya farklı bir alım sebebiyle herhangi bir alacağı olan işletme sahibinin işyeri Türkiye’nin hangi şehrinde olursa olsun “vergi borcu yoktur” yazısı almasına gerek kalmayacak. ‘SGB.Net’ sisteminden kontrolü yapıldıktan sonra herhangi bir belge getirmeden alacağını tahsil edebilecek.

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘SGB.Net’ sistemi 30 kuruma devredilirken, Başbakanlık, Tarım Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında tüm çalışmalar tamamlandı. Maliye tarafından geliştirilen sistem sayesinde vatandaş bürokrasiden kurtulurken, kamu ihalelerinde yaşanan iptal sorununun da önüne geçilmiş olacak. Geçmişte yaşanan ihale iptallerine dikkat çeken Maliye kaynakları, “Şimdiye kadar birçok ihale sırf bu yüzden iptal edildi. Örneğin işe başlarken “vergi borcu yoktur” yazısı talep edildi. İş tamamlandıktan sonra aradan geçen sürede ufak bir vergi borcu olduğu için ihale iptal edilebildi. Şimdi ise elektronik sistem sayesinde gereksiz prosedürler ortadan kalkmış olacak.” dedi.

Maliye Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından geçen yıl sonunda karar verilen harcama ve taahhüt süreçlerinin elektronik ortama aktarılması işlemi geçen ay tamamlandı. Uygulama birliği ile zaman ve işgücünden tasarruf sağlayan Harcama Yönetim Modülü sistemi faaliyetine başlandı. 81 ilde bulunan defterdarlığa gönderilen yazı ile 15 Mayıs 2009 tarihinden itibaren “vergi borcu yoktur” yazısı almak için vergi dairesine gitmeye gerek kalmadığı belirtildi. Söz konusu uygulama kapsamında ulaşılan bilgiler sadece amacı çerçevesinde kullanılabilecek. Bilgilerin ilgili personel tarafından uygulama dışı veya uygunsuz kullanımı gibi hususlarda ise ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak.

ZAMAN
02.06.2009

Yorumlar

Popüler Yayınlar