Yatacak yeriniz var mı?



 

İstanbul'da, denize nazır, lüks semtlerde oturmak gibi, mezarlık almanın da bedeli ağır. Aşiyan, Zincirlikuyu, Karacaahmet, Çengelköy ve Ulus'da mezarlık fiyatları 5 bin ila 18 bin lira arasında değişiyor.

Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, İstanbul'da günde ortalama 200 kişinin cenazesinin defnedildiğini, aile mezarlığı olarak tahsis edilen alanlarla birlikte, yılda 300 dönüme yakın arazinin mezarlığa dönüştürüldüğünü dile getirdi. Avcı, 2006-2011 yılları arasında genişletilen mezarlık alanının 1600 dönüm olduğunu kaydetti.

Sürekli yeni mezarlık alanları temin etmek, düzenlemek ve şehre kazandırmak zorunluluğu olduğuna dikkati çeken Avcı, mezarlık alanı tahsisi anlamında kaynaklarının, başta Orman Bakanlığı, Milli Emlak ve Tarım Bakanlığı olduğunu söyledi.

Bir arazinin mezarlık yeri olmasının kent için de faydalı olduğunu, çünkü mezarlık olan yerlerin sürekli yeşil alan olarak kaldığını anlatan Avcı, ''İstanbul'daki mezarlıkların en güzel tarafı; ağaçlı, yeşil, düzenli ve korunuyor olması'' dedi.

Avcı, Adalar'dan Tekirdağ sınırına kadar şehrin kıyılarında ulaşım akslarında yeni mezarlık yerleri temin etme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Adem Avcı, ''Yeni hiçbir mezarlık alanı almasam bile, 5 yılı rahatlıkla çıkarabilecek mezarlığımız var. Yeni planladığımız mezarlıklarla ilgili de önümüzdeki 15-20 yılı görmeye çalışıyoruz. Çünkü, her yıl artarak devam eden ihtiyacı karşılama noktasında, hazırlıklı olmalısınız'' şeklinde konuştu.


CENAZE ANINDA EN UCUZ EZAR YERİ 90 EN PAHALI 5 BİN LİRA
Avcı, İstanbul'daki mezarlık yeri fiyatlarının cenaze anı için en ucuz 90 lira, en yüksek ise 5 bin lira olduğunu bildirdi.

İstanbul'daki mezarlık fiyatlarının arazinin durumu ve konumuna, şehre yakınlığına, mezar yerinin düzenli olup olmamasına ve mezar yerinin bulunduğu alanın emlak değerine göre belirlendiğini dile getiren Avcı, fiyatlandırmaları her yıl kasım ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine sunduklarını, Meclisin onayında geçmek suretiyle fiyatların belirlendiğini kaydetti.

Adem Avcı, ''İstanbul'da birinci kademede bulunan Aşiyan, Zincirlikuyu, Karacaahmet, Çengelköy ve Ulus en pahalı 5 mezarlığımız. Buralarda bu yıl için fiyatlarımız cenaze anında 5, cenazenin yanındaki boş yer tahsis alınmak istenirse 9, üçüncü ekstra boş denilen yerlerimiz ise 18 bin lira'' diye konuştu.

İkinci derecedeki mezar yerlerinin yine şehir içerisinde, fakat konum ve düzen açısından bir alt kademedeki mezarlıklar olduğunu, Kazlıçeşme'den Eyüp'e kadar olan bütün mezarlıkların buna dahil olduğunu vurgulayan Avcı, buralarda cenaze anında 1000, cenazenin yanındaki yerlerin 4 bin, direk boş yerlerin ise 8 bin lira olduğunu söyledi.

İstanbul Mezarlıklar Müdürü Avcı, şu an yoğun olarak defin yapılan Habibler'deki Yayla Mezarlığı, Büyükçekmece Yeni Mezarlık, TEM Otoyolu kenarındaki Gül Bahçe Mezarlığı ve Kilyos, Bahçeköy Ayazağa gibi günde 10-15 defin yapılan mezarlıklarda da cenaze anındaki fiyatın, 5 yıl içerisinde ücretini ödemek şartıyla 100 lira, cenazenin yanındaki yerin 1500 lira, direk boş yerin ise 3 bin lira olduğunu belirtti.

Avcı, dördüncü kademede de sonradan kendilerine bağlanan Şile, Ağva ve Silivri gibi belde ve köylerdeki mezarlıkların bulunduğunu ifade ederek, bu yerlerdeki mezarlık fiyatlarının da cenaze anında 90, cenazenin yanındaki boş yerin 1200, diğer boş yerlerin ise 2 bin 500 lira olduğunu aktardı.

2011'DE İSTANBUL'DA VEFAT EDEN 14 BİN KİŞİNİN CENAZESİ MEMLEKETİNE GÖNDERİLDİ
İstanbul Mezarlıklar Müdürü Avcı, kentte geçen yıl, 42 bin 867 defin yapıldığını, 14 bin 287 cenazeyi de İstanbul dışına Türkiye'nin farklı yerlerine götürdüklerini ifade etti.

İstanbul'da, 2010 yılında da 42 bin 528 cenaze defnedildiğini, 12 bin 385 cenazenin de memleketlerine götürüldüğünü, 2009'da da 42 bin 583 kişinin şehirde gömüldüğünü, 10 bin 983 cenazenin yine ailelerinin istedikleri yerlere ulaştırıldığını anlatan Avcı, ''Cenazeleri, Türkiye sınırları içerisinde, en ücra noktalara, terör korkusu olsa da olmasa da her yere gönderiyoruz ve köylerine kadar teslim ediyoruz'' dedi.

Avcı, insanların cenazelerini uçakla götürmelerinin çok zahmetli bir iş olduğuna işaret ederek, Mezarlıklar Müdürlüğünün, aynı anda 4 cenaze taşıyabilen 40 civarında cenaze ambulansıyla, cenaze nakil hizmetini ücretsiz verdiğini vurguladı.

MEZARLIKLARDA GÜVENLİK SORUNU KALMADI
Mezar
lıklar Müdürü Avcı, İstanbul'daki mezarlıklarda, 2005'e kadar herhangi bir güvenlik bulunmadığını ve buraların o tarihe kadar her türlü suçun işlendiği, tinerci, balici ve uyuşturucu bağımlılarının gezdiği, gayri meşru ticaretlerin yapıldığı mekanlar olduğunu ve bunların sonucunda da vatandaşların, kabir ziyaretine giderken sıkıntı ve huzursuzluk yaşadığını kaydetti.

Para karşılığı Kur'an okunması suretiyle ziyaretçileri istismar edenler çıktığını da anımsatan Avcı, Eyüp Sultan Mezarlığı'nda iş adamı Üzeyir Garih'in öldürülmesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda Vehbi Koç'un mezarının çalınmak istenmesi gibi yaşanan olayları örnek gösterdi.

Adem Avcı, 2005'de 170 güvenlik elamanını, mezarlıklarda işe başlattıklarını, 2006'da güvenlikçi sayısını 600'e çıkardıklarını anlatarak, 2010'a kadar İstanbul'da mezarlıkları tinerciden baliciden, kabir ziyaretine gelen vatandaşları rahatsız edecek bütün unsurlardan temizlediklerini belirtti.

Geçen yıl güvenlik elemanı sayısını 600'den 450'ye düşürdüklerine dikkati çeken Avcı, ''Şu anda 24 saat görev yapan 450 elemanla mezarlıklarımızın çok büyük kısmında güvenliği sağlamış durumdayız. İlk kademe belediye ve köylerdeki mezarlıklarda böyle bir sorun zaten yok'' dedi.

Avcı, mezarlıklardaki Osmanlı döneminden kalan tarihi sanat değeri taşıyan mezar taşlarının, zaman zaman belli dönemlerde hırsızlar tarafından ülke dışına götürülüp ticaretinin yapıldığını dile getirerek, bunu da engellediklerini ifade etti.


AA

Yorumlar

Popüler Yayınlar