Hangi İlde Ne Kadar 2B Arazisi Var?

Hangi İlde Ne Kadar 2B Arazisi Var?Bayındırlık Bakanı Demir, kadastronun ardından arazilerin orman arazileri kapsamı dışına çıkartılacağını açıkladı

Hükümetin, uzun süreden beri üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda 2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin çalışmalarda sona gelindi.

Sezer iptal etmişti

Bilindiği gibi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2-B arazileriyle ilgili düzenlemeyi iptal etmişti. Önce 'torba yasa' sonra son yapılan Anayasa değişikliği ile tümüyle yeniden önü açılan 2-B satışıyla ilgili bilgi veren Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, bu arazilerin satışının mümkün olması için başlatılan kadastro çalışmalarının son aşamaya geldiğini açıkladı.

Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, CHP Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği cevapta 2-B arazilerine ilişkin kadastro çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kadastro yapıldı

Arazilerle ilgili iki tür işlem yapıldığını belirten Bakan Demir, 2-B kapsamına alınan arazilerin fiili kullanım durumuna göre kadastrolarının yapıldığını söyledi.

Fiili kullanım durumuna göre kadastroya tabi tutularak tescili yapılmış olan 2-B arazileri üzerine ise güncelleme çalışması yapıldığını açıklayan Demir, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yasalara uygun olarak 2-B arazileri ile ilgili kadastro ve güncelleme çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

2-B alanlarının güncelleme çalışmalarının Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine yapıldığını ifade eden Demir, 51 bin 192 hektarlık alan üzerindeki kadastro çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Kadastro çalışmaları tamamlanmasının ardından Çevre ve Orman Bakanlığı bu arazileri 'orman arazileri' kapsamı dışına çıkartacak.

Maliye Bakanlığı da hazine arazisi olarak tescil edilecek bu arazileri öncelikle hak sahiplerine satacak. Türkiye'de orman vasfını yitirmiş arazi kapsamında 473 bin hektarlık arazi bulunuyor.

2-B arazilerinin bulunduğu iller sıralamasında, 45 bin 548 hektarlık arazi ile Antalya birinci sırada yer alıyor. Antalya'yı Balıkesir, Mersin, Adapazarı, Muğla ve İstanbul takip ediyor.

Rayiç bedelden satış

2-B arazileri deyimi 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesi 'B' bendi için kullanılan bir kısaltmadır.
Bu tabir, 1981 yılından önce bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybetmiş araziler için kullanılmaktadır.

Bakanlık 2-B'lerin satışında herhangi bir gelir hedefi koymadı. Ancak arazilerin rayiç bedel üzerinden satılacağı belirtildi.

Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olma şartı aranacak.

Arazileri almak isteyen hak sahiplerinden müracaatları sırasında 10 bin liraya kadar başvuru bedeli alınacak.

Orman Genel Müdürlüğü'nce uygun görülen yerler ise yeniden ağaçlandırılmak üzere bu
kuruma tahsis edilecek.

ARAZİYİ ALANA AĞAÇLANDIRMA ŞARTI

Nazmi Durbakayım
İNDER Genel Başkanı


"2B arazilerinin hak sahiplerine verilerek değerlendirilmesi bir kereye mahsus kullanabilecek bir yöntemdir.

Geri dönüşümü imkansız olan orman arazilerinin satışının, ülkeye ekonomik katkı sağlayacağı mutlaktır.

Arazilerin satılmasında, projesi olan ve doğaya katkı sağlayacaklarını taahhüt edenlere öncelik hakkı verilmesi gerekir.

Bu konuda önemli bir şart konulmasını da öneriyoruz. Arazileri satın alan müteahhitler, Orman Müdürlüğü'nün uygun gördüğü bir bölgeyi ağaçlandırsın veya yeni ormanlar yaratsın.

ARSA SIKINTISI AZALABİLİR

Uygun fiyatla ihale edilen araziler, inşaat sektöründeki arsa sıkıntısını azaltabilir, ucuz konut üretimi artar.

Son yıllarda sürekli "arsa üretmeden konut fiyatları düşmez" şeklindeki isteklerimiz 2B'lerin 'doğru' satışı ile karşılanabilir.

Bir diğer önemli nokta ise Hazine arazilerinin en karlı şekilde devrinin nasıl olacağının tespitidir. Bu konuda kamuoyu vicdanını rahatsız etmeyecek yöntem bulunmalıdır"

***
KREDİLER VE YATIRIMLAR ARTAR

Ahmet Büyükduman
Sorumlu değerleme uzmanı

"İstanbul'da Beykoz, Sultanbeyli'deki 2B arazileri ciddi işgal altında. Aslında bu araziler ve üstündeki yapılar milli servettir.

2B arazilerinin satışının önünün açılması ile birlikte devlete ait olan arazilerin bedelsiz işgal edilmesi önlenecek.

Kaç arazinin üzerinde yapı var, dolayısıyla kaçı ne kadara satılacak belli olmadığından, sağlanacak gelir belli değil. Kimine göre 25, kimine göre 50 milyar dolar olabilir.

Bu satış, bütçe açıklarını kapatmak, komu borçlarını önlemek gibi ekonomiye doğrudan katkısı olacağı gibi dolaylı bazı katkılar da sağlayacak.

SUİSTİMAL EDİLEBİLİR


Örneğin sözkonusu binalara sahip olanlar bugüne kadar bankalardan teminat alamıyorlardı. Ama artık alabilecekler, bu hem konutların ikinci el piyasasını hareketlendirecek, hem kredi kanallarının açılmasına, kredi hacminin artmasına yarayacak, hem de bina sahipleri sağlayacakları finansman ile ticaret ve sanayi yatırımı yapabilecek.

Çöp ve emlak vergilerini verecekler. Ancak bunun ileride suistimal edilebilecek bir yönü de var. Bu düzenleme af olarak değerlendirilirse orman yağmalanmasının önü açılabilir.

Bu nedenle gelecekte bu tür işgallere müsamaha gösterilmeyeceğinin sert bir şekilde anlatılması gerekiyor. Bir de arazilerin rayiç bedel takdirinin bağımsız kamu otoriteleri tarafından yapılması gerekir."

5 YIL VADE YAPILACAK

Cihangir Dönmez

"2-B Arazilerin satışı ile ilgili kısmi yasal düzenleme 23.07. 2010 tarihinde kabul edilen 6009 Sayılı Torba Yasa ile oluşturuldu.

Bu yasadaki maddelere dayanarak hazinenin bu arazileri belediyelere devretmesi, belediyelerin de bu satışı gerçekleştirmesi mümkün.

Ama ben hükümetin bu konuda bir yasa çıkartacağını düşünüyorum. Torba yasaya göre süreç şöyle şekillenebilir:

Üzerinde 31.12.2000 tarihinden önce kaçak yapı yapılmış bulunan Hazine arazileri önce Hazine adına tescil edilecek, bu taşınmazlar ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilecek.

Sözkonusu taşınmazlar, üzerinde bulunan kaçak yapı sahibine yada kanuni halefine Belediyelerce satılacak.

YENİ BİNAYA AF YOK


Satış bedelinin en az yüzde onu ödenecek ve beş yıla kadar taksit yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte, ecrimisil yani haksız işgal tazminatı ise 10 yıldan 5 yıla inmiş oldu.

Daha önce 10 yıllık ecrimisil tahakkuk etmiş olanlar, Milli Emlak'a başvurup, 5 yıllık kısmı düşürebilecek, 5 yıllık kısmı ödeyecek. Bu bir yerde gizli imar affıdır.

Öte yandan şu anda kadastro çalışmaları yapılıyor, 23 Temmuz 2007'den sonra yapılan binalar da bu kadastroda belirlenecek ve onlara ecrimisil uygulanacak."

Yorumlar

Popüler Yayınlar