1500 yıllık tarihî köprü ilgi bekliyor

1500 yıllık tarihî köprü ilgi bekliyor

1500 yıllık tarihî köprü ilgi bekliyor

Beşköprü olarak da bilinen Sakarya’daki Justinianus Köprüsü, Marmara depremi sırasında oldukça hasar gördü. O dönemde başlanılan restorasyon hâlâ tamamlanamayınca köprü ayakta kalmakta zorlanıyor…

Sakarya’da 1500 yıl önce İmparator Justinianus tarafından yaptırılan tarihî Justinianus Köprüsü, Bizans döneminin Anadolu’daki en görkemli anıtsal yapılarından biri. 384 metre uzunluk, 9,85 metre genişliğindeki köprü 12 kemer gözünden oluşuyor. Beşköprü olarak da bilinen tarihî köprünün batı ucunda tak izi, doğu ucunda apsisli yapı ve köprü ile ilgili tonozlu yapı kalıntıları bulunuyor. Marmara depreminde bazı kemer ayaklarında çatlaklar oluşan tarihî köprü şimdilerde restore edilmeyi bekliyor.
Köprü en son Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 1995 yılında onarılarak taşıt trafiğine kapatıldı. Marmara depreminde köprünün kemer ayaklarında çatlaklar oluştu. Tarihi yapının restorasyonu için Karayolları’nca başlatılan proje çalışmaları halen sürüyor.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük, “Köprü, tarihî kültürel miras açısından bölgemizin en eski, en tarihî, en kıymetli eserlerinden birisi.” diyor. Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hüseyin Yorulmaz ise köprüdeki turizmin artırılması için somut projeler üretilmesi gerektiğini ifade ediyor. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Özcan da yaklaşık 1500 yıl önce yapılan tarihî köprünün bugünkü Boğaz köprüleriyle eş değer tutulabileceğini kaydederek, “Bizim bugünkü teknoloji ile belirlediğimiz ayak formlarını o zamanın şartlarında tecrübelerle yapmışlar.” diye konuşuyor.
Kaynak : Zaman

Yorumlar

Popüler Yayınlar