Afet Yasası'ndan ilk neşter Kapalıçarşı'ya

'ndan ilk neşter Kapalıçarşı'ya



551 yıllık tarihi Kapalıçarşı'nın restorasyonu 2013'te başlıyor. 3 bin 600 dükkânın her birinin bağımsız olması nedeniyle çözülemeyen sorunlar, '' ile aşılıyor
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı restorasyon çalışmalarının 2013'te başlayacağını ve toplam maliyetinin yaklaşık 200 milyon TL öngörüldüğünü söyledi. Demir, Kapalıçarşı'nın çatısında düzenlediği basın toplantısında, 1461 yılında yapılan ve dünyanın ilk alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı için hazırlanan restorasyon projesi hakkında bilgi verdi.

KADERİNE TERK EDİLMİŞ

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de ticari, tarihi ve kültürel önemini koruyan Kapalıçarşı'da yönetim, altyapı, ısıtma, enerji, su, doğalgaz gibi birçok konuda problem yaşandığını söyleyen Demir, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesini Öngören Kanun Tasarısı"nın kaderine terk edilen Kapalıçarşı'nın kurtuluşunun önünü açtığını belirtti. Demir, yüzde 98'i özel mülkiyet olan Kapalıçarşı'nın sorunlarının, resmi bir yönetim kurulu olmadığı için çözülemediğini söyledi. Demir, Kapalıçarşı'nın tapu sisteminin Osmanlı döneminden kaldığını ve 3 bin 600 dükkânın her birinin bağımsız parsel olarak değerlendirildiği için hukuken yönetim kurulu oluşturulamadığını belirtti. Demir, restorasyon projelerinin uygulanabilmesi için gereken hukuki zeminin ise 'yla birlikte oluştuğunu söyledi. Demir, "Bundan sonra bu yasanın 15'inci maddesine dayanarak Kapalıçarşı'daki 3 bin 600 bağımsız parseli bir parsel üzerinde çoklu yapı olarak telakki edeceğiz. Bu doğrultuda da bir yönetim ve işletme planı oluşturacağız. Bu planları da tapuya şerhedeceğiz. Daha sonra Kapalıçarşı'da bundan sonra yapılacak seçimlerde artık esnaf mantığının dışında gerçek mülk sahipleri gelip oylarını kullanacak ve bir yönetim belirleyecek. Bu yönetim bir araya gelerek karar alacak ve biz de Fatih Belediyesi olarak o yönetimin içerisinde olacağız. Asla onların işlerine karışmayacağız ama tıkandıkları yerlerde önlerini açacağız" dedi.

JAMES BOND DEĞİL BİZ ZARAR VERDİK

Fatih Belediye Başkanı Demir, Kapalıçarşı'nın çatısında basın toplantısı düzenledi. Demir, "Kapalıçarşı'ya James Bond değil, asıl bizler zarar verdik" dedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar