Gül'e "Afet Yasası"na veto çağrısı

Gül'e "Afet Yasası"na veto çağrısı
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu veto etmesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını dikkate almasını istedi. 21.05.2012 13:29

ANKARA (ANKA)-CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu veto etmesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını dikkate almasını istedi.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM'de, Dikmen Vadisi'nde oturan bazı vatandaşlarla birlikte basın toplantısı düzenledi.
Meclis'te kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu hatırlatan Gök, "Ülkemizde AKP'li belediyelerin özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından dayatılan ve zorla uygulanmaya çalışılan kentsel dönüşüm projeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Bulgaristan ile ilgili vermiş olduğu bir karar ile ciddi bir şekilde temelsiz ve sakat kalmıştır" dedi. Gök, şöyle konuştu:
"Afet Yasası ile yurttaşa masrafı kendisine ait olmak üzere yapılarındaki riski tespit ettirme külfeti getirilmekte, daha sonra ise 60 gün içinde yine masrafı kendisine ait olmak üzere yıktırması istenilmektedir. Riskli tespit edilen yapılarda elektrik, doğalgaz, su kesilecek, yapı üzerindeki malikin tasarruf hakkı kısıtlanacaktır. Bu uygulamalara karşı mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı vermesi engellenmiştir.
Bu yasa ile ve Melih Gökçek'in uyguladığı kentsel dönüşüm projeleri ile yoksulun barınma hakkını yok sayan bir sürgün fermanı uygulanmak istenmektedir. Yurttaşların mülkiyet hakkına tecavüz edilmektedir. İhale dışı bırakılan bu yasa ile pazarlık yolu ile yandaş müteahhitler zengin edilmek istenmektedir."
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Bulgaristan hükümetine karşı açılmış bir davada 24 Nisan 2012 tarihinde vermiş olduğu kararı hatırlatan Gök, "Davacıların tahliye edilemeyeceğine karar vermiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu kararı Türkiye'deki iktidara ve Melih Gökçek'e ders niteliğindedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, görüşünü belli etmiştir. Türkiye Afet Yasası ve kentsel dönüşüm uygulamalarından dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde aleyhinde en çok dava açılacak bir ülke konumuna gelmiştir. Türkiye aleyhine milyonlarca dava açılabileceğini söylemek için kahin olmaya gerek yoktur. Türkiye bu şekilde çok yüksek oranlarda tazminat ödemeye mahkum olacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrıda bulunan Gök, "Afet Yasası Cumhurbaşkanı'nın onayını beklemektedir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının dikkate alınması bir zorunluluktur" ifadelerini kaydetti. (ANKA)
(MG/ZHR)

Yorumlar

Popüler Yayınlar