Merdiven Temizliği ve Halı Konulması

Merdiven Temizliği ve Halı Konulması

SORU:
Ben Haziran 2010′da bir ev satın aldım ve taşındım. 3 katlı apartmanın ikinci katı, üst katımızda da bizden bir ay önce alan ev sahibi kendi kapısının önüne ve çatıya kadar çıkan bölüme halı sermiş bize sormadı biz görünce saygı gösterdik ve çatıya her çıktığımızda ayakkabılarımızı çıkartarak işlerimizi hallettik. Daha sonra merdiven temizliğini kendi aramızda konuştuk ve birini tutmaya karar verdik gelen kişiler 20 TL istedi daire başına ve üst katımızdaki kişi bunu kabul etmedi. Kendileri beş kişiler ve binamızın arkasında bahçe var bahçeye girip çıkıp benim kapımın önünü pisliğe çeviriyorlardı. Bizde eşimle kendi kapımızın önünü ve 7 basamağımızı halı yaptırdık. Bunu gördüklerinde benden izin almadan yapamazsın kaldıracaksın bu halıları diye tehditlerde bulunmaya başladı. Bizde sende bizden izin almadan serdin ama biz birşey demedik deyincede size bu evi 3 gün içerisinde sattıracağım demeye başladı. Ben polise haber vermek istediğimde ise polis mahkeme bu işlere karışamaz yasada böyle şeyler yok diyerek polis kardeşiyle rahatsız etmeye başladı savcılığa şikayette bulundum.
Şimdi;
Size sormak istediğim şey mahkeme gerçekten böyle şeylere karışmazmı, herkes her istediği kişiyi kafasına göre tehdit edebilirmi ve son olarakta benim bu binada onlar gibi 3/1 hakkım yokmu bu merdiven halıları ya komple kaldırılması gerektiği ve temizlikçi tutulması veya komple serilmesi gerektiği konusundaki düşüncemizin yanlış olup olmadığıdır. Ne olur cevap verin yoksa burada çatlamak üzereyim.

SAYGILARIMLA

CEVAP:

1-Apartmanlarda merdivenler ORTAK YER (*) (Md:4) sayılır. Ortak yerler diğer ortaklardan izin almadan değiştirilemez. (**) (Md:19)
2-Ancak sizin konunuz değiştirme değil, FAYDALI YENİLİK (****) (Md.42-43) sayılır. Ama bunun için de yine çoğunluğun onayı gerekir.
3-Merdivenlere halı serilmesi içinde kat maliklerinin çoğunluğunun onay vermesi gerekir (****) Md.42
4-Sizin Çatıya çıkmanızı da engel olunamaz (***) (md 23)
5-Bunların yerine getirilmemesi halinde sizin mahkemeye müracaatla karar almanız mümkündür. Bu konuda Görevli Mahkeme: Kat Mülkiyeti Kanunu- EK MADDE 1 - Bu Kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlık sulh mahkemelerinde çözümlenir.
Gerekli davaları açabilirsiniz. Bir Avukatla görüşünüz.
Gerekli bilgileri www.muzafferdeligoz.com.tr sitesinde bulacaksınız.


Selamlar
Muzaffer Deligöz
——————————
(*) KAT MÜLKİYETİ KANUNU:
IV – ORTAK YERLER:
Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.
II – ORTAK YERLER ÜZERİNDE :
Madde 16 - Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.
(**) Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

(***) MÜSAADE MECBURİYETİ
Madde 23 - Kat maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması ile yapı güvenliğiyle ilgili olarak yapılması gerekli görülen teknik incelemeler için diğer bir bağımsız bölüme girmek gerekiyorsa, o bölümün maliki veya o bölümde başka sıfatla oturanlar, giriş müsaadesi vermeye ve bölümde gerekli işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar.
Anagayrimenkulün bir kısmının harap olması halinde, harap olan bağımsız bölüm ve eklentilerinin veya ortak yerlerin veya bağımsız bölümdeki tesislerin yeniden yapılması için, sağlam kalan bağımsız bölümlerin içinden veya dışından faydalanılması gerekiyorsa, o bölümlerin malikleri veya orada başka sıfatla oturanlar buna müsaade etmeye mecburdurlar.
Yukarıdaki fıkralarda yazılı müsaade yüzünden, kat maliklerinin veya orada başka sıfatla oturanların uğrayacakları zararı, lehine müsaade verilen bağımsız bölüm malikleri derhal ödemekle yükümlüdürler.

(****) YENİLİK VE İLAVELER
I – FAYDALI OLANLAR:
Madde 42Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.
II – ÇOK MASRAFLI VE LÜKS OLANLAR:
Madde 43 - Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler.
Bununla beraber, başlangıçta giderlere katılmayan kat maliki veya onun külli veya cüzi halefleri yenilik ve ilavelerin yapılması ve korunması giderlerine sonradan, kendi arsa payları oranında katılırlarsa, yapılan lüks yenilik veya ilaveden faydalanma hakkını kazanırlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar