Mütekabiliyet İnşaat Firmalarını Harekete Geçirdi

 

Mütekabiliyet İnşaat Firmalarını Harekete Geçirdi

Mütekabiliyet Yasası'nın kabülünden sonra inşaat firmaları daha yabancıya ulaşabilmek için özel ekip oluşturdu, internet sitelerinin dil seçeneklerine Arapçayı da eklediler..
Ağaoğlu, My Worl Europe'da Suudilere 250 milyon dolarlık 800 daire sattı. Teknik Yapı, yılda 1000 konut satacağını söyledi. Dumankaya özel ekip oluşturdu
Yaz sezonunu kaçırmak istemeyen müteahhit firmalar, yabancılara mülk satışını kolaylaştıran mütekabiliyet yasasının gücünü arkasına alarak çalışmalarını hızlandırdı. Yasanın 6 ay beklemeden hemen yürürlüğe girmesi de sevinçle karşılandı. 6 aylık bekleme süresinin öne çekilmesini fırsat bilen inşaat firmaları gerek yurtdışı tanıtım turları, gerek, yabancıya satış için özel ekip, gerekse yurtdışında ofis ve acentelik açmak için birbiri ile adeta yarışacak. İnşaat firmaları internet sitelerini farklı dillerde düzenlemeye başladı. Yeni dönemde yabancıya doğrudan satış için hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanıtım toplantıları yapılacak. Tanıtım toplanatıları halihazırda devam eden inşaatlar için ve yapılacak yeni projeler için geçerli olacak.
2 milyar liralık ön satış kasalara girecek
Bugüne kadar İstanbul başta olmak üzere noter ve kağıt üzerinde yapılan satışların paraları da en geç iki hafta içinde inşaat firmalarının kasalarına girecek. Bu yolla 1 aylık zaman diliminde firmaların kasasına yaklaşık 2 milyar liralık giriş bekleniyor.
Ağaoğlu tek projede 800 daire sattı
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu yasayı memnuniyetle karşıladıklarını ve yasanın Türkiye ekonomisine ve cari açığın kapatılmasına önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Yabancılara Başakşehir Ayazma'da inşa edilen My World Europe projesinde 800 konut birden sattığını belirten Ali Ağaoğlu, "Bu satış artık resmiyet kazandı ve kasamıza yeni yatırımlar için satışın bedeli olan 250 milyon dolar giriyor. 2013 yılına kadar kendi projelerimde 1 milyar 500 bin dolar ile 2 milyar dolar arasında satış yapacağımı garanti ediyorum" dedi.
Başbakan'a olan ilgi ev sattırıyor
Körfez ülkelerinde Başbakan'a olan ilgi ve sevginin Türkiye'de ev satışlarını artırdığına da dikkat çeken Ağaoğlu, "Körfez ülkelerinde Başbakan Tayip Erdoğan ve Türk dizileri çok seviliyor. Turizm Bakanlığı Türk dizilerini destekleyerek bizim yabancıya satış yapmamızı hızlandırabilir" şeklinde konuştu.
Şube açılışları hızlanacak
Yabancıya satışı artırmak için firmalar yurtdışında tanıtım turlarının yanısıra doğrudan şube de açacak. Ağaoğlu ilk etapta Dubai'de şube açmayı planlıyor. Varyap tanıtım turlarının yanı sıra gerek gördüğü taktirde Körfez ülkelerinde acente açacak.
Varyap ortak proje geliştirecek
Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, yabancıya satışın Türkiye'de ekonomiye katkısının büyük olacağını söyledi. Türkiye'den konut ve işyeri alan yabancıların her geldiklerinde ülkeye döviz bıraktığını ve kendi evlerine geldiklerinde döviz girdisinin daha da artacağını belirtti. Yabancıların hızlı ve kolay mülk edinmesi için Varlıbaş Holding'de özel ekip oluşturdu. Süleyman Varlıbaş, "Yabancılar ofis ve işyeri istiyor. Güneyde ise turizm ağırlıklı konutlar talep ediyor. Bizim projelerimiz tercihte öncelikli projelerden. Yabancılara blok satışı yapacağız. Yine özellikle güneyde ve Akdeniz sahillerinde yabancıların tercihine yönelik özel projeler yapacağız" dedi.
Yabancılar imar değişikliği istemiyor
Yılda 500 ile 1000 konutu yabancılara satmayı planlayan Teknik Yapı ise blok satış yapmayacak. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, internet sitesinden özel ekip oluşturulmasına kadar birçok konuda hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. İmar konusunda da değinen Durbakayım, "Yabancılar Türkiye'den mal alırken en çok üzerinde durdukları konu ileride imarda bir değişiklik olur ve benim önümdeki manzara kapanır mı endişesi. Bu konuda önemli bir çalışmaya ihtiyaç var. Yabancı son dakika değişikliklerinden hoşlanmıyor" bilgisini verdi.
İnternet sitelerinin dili Arapça oldu
İnternet sitelerini ilk yenileyen firmalardan biri olduklarını belirten Dumankaya Holding Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, "Satışların bir anda artacağını düşünmüyorum. Bu bugünden yarına olacak şey değil. Ancak yasa kesinlikle ekonomiye ve sektöre olumlu katkı sağlayacak. Yasanın yürürlüğe hemen girmesi de döviz girdisini öne çekecek" ifadesini kullandı.
HABER: EMİNE AÇAR-BUGÜN GAZETESİ

Yorumlar

Popüler Yayınlar